Ştiri agricole

România a primit derogare pentru folosirea neonicotinoidelor pentru însămânțările de primăvară

În baza notificării pe care România a transmis-o Comisiei Europene, la solicitarea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli și a Asociației Producătorilor de Semințe, fermierii au primit acordul autorităților de la Bruxelles pentru a trata semințele cu neonicotinoide în campania de primăvară.

”În conformitate cu prevederile art. 53 al Regulamentului (CE) nr. 117/2009 privind introducerea pe piață a produselor de protecție a plantelor și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414//CEE ale Consiliului, (….) România a notificat Comisia Europeană privind plasarea pe piață pentru o perioadă de maxim 120 de zile a următoarelor produse CRUISER 350 FS (350g/l Tiametoxan), NUPRID AL 600 FS (600 g/l Imidacloprid), PONCHO 600 FS (600 g/l Clotianidin), SEEDOPRID 600 FS (600 g/l Imidacloprid), pentru combaterea dăunătorilor de sol (Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp.) la culturile de porumb și floarea-soarelui însămânțate în primăvara anului 2016, furnizând informații detaliate privind situația de urgență”, se arată într-o comunicare transmisă organizațiilor de fermieri și semnată de secretarul de stat al MADR, Daniel Botănoiu.

Autorizația temporară primită de la Bruxelles este valabilă 117 de zile pentru fiecare din produsele menționate și expiră pe 31 mai 2016, dată după care este interzisă și stocarea semințelor tratate.

prima pagina

 

a doua pagina

Click pe cele două pagini scanate pentru vizualizare la dimensiune mărită


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Cam tarziu .Trebuia sa fie data in noiembrie anul trecut pentru ca producatorii de samanta sa poata efectua tratamentul cu utilaje performante . Acum o sa ne intoarcem la betoniera din garaj si o sa tratam asa cum putem mai bine .

Scrie un comentariu