Bio şi organic

Găsim ouă bio în toate magazinele, deși România are doar 8 ferme certificate ecologic!

Ouăle ecologice se găsesc ușor în fiecare supermarket, chiar și la magazine de proximitate. Un lucru cel puțin interesant dacă luăm în calcul că, la nivel național sunt autorizate doar 8 ferme care produc ouă bio, conform datelor prezentate vineri în cadrul unui eveniment organizat de către ERPA (Asociația Europeană a Păsărilor crescute în sistem ”free range”) în colaborare cu Agroland.

Adina Ciurea, medic veterinar în cadrul ANSVSA, specialist în bunăstarea animalelor a prezentat situația numărului de ferme din România, la sfârșitul anului 2015. Potrivit datelor oferite de specialistul ANSVSA doar 3,30% din fermele de la noi din țară se ocupă de producția bio de ouă, iar cele mai numeroase, peste 51,2% din totalul lor, sunt ferme care folosesc sistemul de creștere la sol a păsărilor.

”Situația la sfârșitul anului 2015, mă refer aici strict la numărul de exploatații de pe teritoriul României este următoarea: avem în sistem ecologic la găini ouătoare un număr de 8 astfel de ferme, în sistem extensiv avem 9 ferme, în ceea ce privește sistemul de creștere la sol avem 124 de exploatații și 101 ferme care folosesc un sistem de creștere bazat pe bateriile îmbunătățite. După cum vedeți numărul exploatațiilor care cresc găinile folosind creșterea la sol este mult mai mare decât al găinilor crescute în baterii pentru că fermierii români au constată că în momentul în care ouălor li se aplică codul doi, prețul de vânzare este mai mare și în timp, cel puțin de când am renunțat la cuștile neîmbunătățite s-a constatat tendința tot mai accentuată a fermierilor de a renunța la creșterea în cuști și reorientarea spre creșterea găinilor la sol, tocmai datorită prețului”, a declarat în cadrul evenimentului Adina Ciurea, medic specialist în bunăstarea animalelor.

Sistemul în care a fost obținut oul este înscris pe coaja acestuia, astfel:

Cifra 0 de la începutul codului = ouă de găini crescute în aer liber cu hrană ecologică;
Cifra 1 de la începutul codului = ouă de găini crescute în aer liber;
Cifra 2 de la începutul codului = ouă de găini crescute în hale la sol;
Cifra 3 de la începutul codului = ouă de găini crescute în baterii.

302 ferme specializate în obținerea cărnii de pui

În ceea ce privește puii destinați consumului de carne, la sfârșitul anului 2015 se înregistrau 302 astfel de ferme. Potrivit specialistului de la ANSVSA, o etichetare a cărnii de pui, la fel cum este cea aplicată ouălor, cu indicative în funcție de sistemul în care este produs oul respectiv, ar putea fi o reală provocare pentru fermele din România.

”În acest context va fi o provocare pentru fermieri dacă în perspectivă se va introduce promovarea și stabilirea unei scheme armonizate de etichetare obligatorie și pentru carnea de pui, care era precizată și de directiva 43/2007 dar care în acest moment nu este aplicată. Nu știu când va apărea în perspectivă este doar menționată de către directivă”, a mai spus Adina Ciurea.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu