• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Z la MADR! Fermierii fierb: ”Este răutate și bătaie de joc. Ne-a ajuns cuțitul la os!”

    Gabriela Gimbășanu -

    Organizațiile de fermieri – atât cele din sectorul vegetal, cât și cele din zootehnie, participă mâine, luni – 15 februarie, la ceea ce se anunță a fi ultima ședință de Dialog Social înainte de finalizarea cererii unice de plată pe 2016. Producătorii sunt profund nemulțumiți de forma actuală a Ordinului de ministrul 619/2015, mai ales că oficialii din MADR și de la APIA au trecut cu vederea propunerile pe care agricultorii le-au făcut pentru actualizarea actului normativ pentru plata subvențiilor.

    ”La Dialogul Social va fi și Ordinul 619 privind cererea unică de plată pe 2016. În acest sens, am rămas surprinși pentru că, din discuțiile pe care le-am avut până acum cu cei de la MADR și de la APIA, modificările erau cu totul altele decât lucrarea depusă de dânșii pentru întâlnirea de mâine. Convenisem asupra unor schimbări, dar, din păcate am observat că s-a completat actul normativ cu mai nimic, ceea ce ne pune pe gânduri. În aceste condiții, nu putem să mai credem în buna-credință și seriozitatea celor care lucrează acolo. Nu este pentru prima dată – pe acest subiect am avut n discuții cu ministrul agriculturii în care m-a asigurat atât personal cât și împreună cu conducerea ministerului, că se vor opera acele modificări propuse de LAPAR. Văd că nu s-a făcut nimic, nu mai știu cine are putere de decizie acolo și în sensul acesta îmi rezerv posibilitatea de a mai avea o singură discuție cu ministrul, pentru a mă edifica și eu ce s-a întâmplat. Dacă se continuă așa cum au gândit-o dânșii, cred că vom apela la altă formă de dialog decât cea pe care am avut-o până acum care nu și-a găsit efectul”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

    Fermierul a precizat că singurele completări ce au fost aduse noi la Ordinul 619/2015 sunt minore, de bun-simț, însă nu schimbă per ansamblu procedura greoaie și încurcăturile pe care cererea unică le-a făcut și la subvențiile pe anul trecut.

    ”La vegetal, așa cum arată acum modificările, ele nu fac decât să îngreuneze depunerea cererilor, să facă tot mai mulți fermieri neeligibili chiar dacă ei lucrează pământ, îl au, obțin producție pe el, înregistrează produsele. (…) Dacă din partea fermierilor, a fost suficientă înțelegere pe toate segmentele – nu s-au dat banii, întârzieri la motorină, la subvenții, nu se poate să continue această bătaie de joc. Cred că a venit timpul să ne facem toate actele normative în conformitate cu realitatea și în sprijinul fermierilor. Aici nu e vorba de regulamentul european, că dacă faci o notificare la Bruxelles și o justifici în mod profesionist, ți se dă derogare. Ori acești salariați la MADR încă nu au înțeles ce au de făcut și pentru cine lucrează. O mână de oameni își bat joc de un milion de fermieri. Lucrul acesta nu mai poate continua. Dacă dânșii cred că aceasta este soluția, le spun că se înșeală. Ne vom găsi singuri soluția dacă cu ei nu se poate. Ne-a ajuns cuțitul la os pentru că nu este vorba de nimic altceva decât de răutate și de bătaie de joc”, a completat Laurențiu Baciu.

    Acesta ne-a declarat ferm că dacă negocierile de mâine de la MADR nu se vor finaliza favorabil și concret în favoarea fermierilor, se va trece la acțiuni de stradă. ”Următorii pași vor fi, fără menajamente, ieșiri în stradă dar nu de ordinul a câteva mii de persoane. Vorbim despre toți cei care fac agricultură. Ei poate nu realizează cam în ce stare au adus fermierul român”, a precizat Baciu.

    Ca și lider al LAPAR, fermierul ne-a explicat că până în prezent, organizația din care face parte a încercat să colaboreze, să aibă un dialog cu autoritățile, în speranța că aceasta este calea cea mai bună de a rezolva problemele fermierilor. Și, totuși, de când se tot discută nu s-a venit cu nimic bun pentru fermier.

    ”Nu se poate să nu ții cont de beneficiari și de realitate. Faptul că noi nu avem subvențiile în buzunar la această oră, ei ar trebui să dea salariile înapoi. Ce au muncit ei dacă noi nu am primit banii? Noi întotdeauna i-am crezut și i-am înțeles, dar ei de fapt și-au bătut joc de noi în toată perioada aceasta. Au trăit sub umbrela aceasta a regulamentului european și și-au ascuns neputința și nepriceperea. Curtea de Conturi, Siveco, regulamentul european – numai scuze. Aici sunt profesioniști – în a da vina pe alții, iar noi, fermierii, fără subvenții, stăm acum la mila unui grup. Te duci la APIA, îți spun că e vina celor de la minister. De la minister te trimit la APIA. Așa te plimbă peste bulevard – stânga, dreapta, fără să-și asume cineva ceva”, este nemulțumit Laurențiu Baciu.

    În finalul discuției, acesta ne-a precizat că semnalele din toată țara indică faptul că s-a ajuns la un nivel limită de tensiune și că producătorii agricoli nu mai pot să tolereze nici un abuz privind dreptul lor de a-și încasa subvențiile. ”Ori țin cont de noi, ori nu și atunci discutăm cu totul altfel!”, a spus Baciu.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii