• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nutella ecologică – rețeta cu care o apicultoare îi învață pe copii să mănânce miere românească

    agrointeligenta.ro -

    La cei 47 de ani ai săi și cu o vastă experiență în ale stupăritului, Silvia Lup este cunoscută în județul Sibiu și nu numai pentru rețetele deosebite cu care a reușit să își formeze o clientelă fidelă. Produsele sale pe bază de miere se vând bine atât în țară, cât și peste hotare, de unde apicultoarea și soțul ei primesc mereu comenzi.

    Produsul-vedetă din stupina familiei Lup din Curciu este ”nutella” ecologică cu miere, mai exact un amestec de miere cu cacao. Preparatul este pe placul tuturor copiilor, iar producătorii sunt mândri și bucuroși că pot contribui la creșterea consumului de miere în rândul celor mici. Mierii cu cacao i-au urmat alte trei sortimente, fiecare gândit pentru câte un membru al familiei: miere cu ardei iute pentru domni, cu ghimbir pentru doamne şi cu scorţişoară pentru adolescenţi.

    Silvia Lup recunoaşte că, până să se căsătorească, nu a avut nicio tangenţă cu albinăritul. După nuntă, s-a mutat cu soţul în casa bunicii acestuia, în Curciu, localitate aflată la aproximativ 70 de kilometri de Sibiu. Aici, bărbatul a adus şi doi stupi, pasiunea fiind moştenită de la bunicul lui, care fusesese şi el, pe vremuri, apicultor.

    Silvia a lucrat timp de 24 de ani pe post de controlor la o fabrică de vase emailate din Mediaş şi mult timp producţia de miere a fost doar pentru consumul propriu. Cum însă numărul stupilor familiei a tot crescut, în 2010 a decis să demisioneze din fabrică şi să se ocupe doar de asta.

    ”Când l-am cunoscut pe soţul meu avea doi stupi în grădina soacrei. Văzând că băieţii noştri mâncau multă miere şi nu făceam faţă cu consumul intern ne-am hotărât să ne extindem, şi atât de mult ne-am extins că în 2010 mi-am dat demisia de la serviciu pentru a mă ocupa de albine. Am făcut un curs de calificare şi, prin Grupul de Acţiune Locală, am început să fac şi turism, am o casă tradiţională săsească unde clienţii care vin la mine să deguste miere şi vor să scape de stres, să se relaxeze, se pot odihni. După 1 aprilie eu pot să îi duc la stupină, să le arăt familia de albine, să le explic diferenţa dintre o albină lucrătoare, o matcă, un trântor, pot să guste din fagure că nu e nicio problemă”, povesteşte femeia pentru Adevărul.

    Astăzi, familia are 100 de stupi, şi produce miere de salcâm şi polifloră.

    Citiți întreaga poveste a Silviei Lup pe Adevărul de Sibiu

    Foto: Ramona Găină


    Te-ar mai putea interesa

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE Apicultor: Mierea ajunge să coste în jur de 5-6 lei/kg la procesatori Mierea produsă în stupina lui Cosmin Herța l-a îndulcit până și pe Papa Francisc

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte