• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se anunță un protest de amploare în agricultură! Claudiu Frânc (FCBR):”Trebuia să las fermierii să iasă în stradă de acum trei săptămâni”

    Roxana Dobre -

    Eșec total, așa descrie liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, rezultatele discuțiilor care au avut astăzi la Ministerul Agriculturii pe marginea modificărilor la Ordinul 619, cel care stabilește condițiile de acordare a subvențiilor în 2016 dar și modul în care se va depune cererea unică.

    Liderul crescătorilor de vaci de lapte i-a potolit pe fermierii și așa mânioși care vroiau să iasă în stradă de acum trei săptămâni. Acesta aștepta un răspuns pozitiv din partea ministerului mai ales în situația eliminării prevederii privind dreptul asociațiilor de crescători de a concesiona terenuri de la primării.

    După cum se știe din 2016 acestea trebuie să se transforme în cooperative pentru a mai putea înainta acest demers. ”În ceea ce privește Federația Crescătorilor de Bovine poate să își asume un eșec total pe negocierile care au avut loc pentru că nu s-a înțeles că în cazul asociațiilor prevedem într-un act normativ să se transforme în cooperative iar actul nu există. Adică desființăm toate asociațiile funcționale care au făcut treabă cu banii de pe pășuni și dăm posibilitatea unor speculatori să pună mâna pe aceste suprafețe care nu vor mai fi solicitate de asociații în condițiile actuale. Niciun președinte de asociație nu este nebun să își asume asemenea responsabilități fără să aibă garanția sumelor astfel încât să poată să își ducă mandatul la îndeplinire. O altă problemă, cu toate că organizațiile au fost de acord cu existența acelei adeverințe care să ateste calitate de agricultor, fie el crescător sau fermier, inclusiv LAPAR-ul a venit cu această sugestie dar nu a fost acceptată. Mă duc cu gândul la un lucru pe care mi-l asum cu toată responsabilitate și anume că principalul vinovat în toată această problemă sunt eu personal pentru că nu i-am lăsat pe fermieri acum trei săptămâni să își ceară aceste drepturi în stradă. Am sperat într-o maturitate a ministerului dar din păcate astăzi nu am reușit să fim la fel de convingători cum am fost altădată. Vom vedea ce ce se întâmplă în continuare, noi vom avea o întâlnire și vom decide care va fi poziția noastră față de modul în care s-a lucrat astăzi în Ministerul Agriculturii”, ne-a declarat liderul crescătorilor de vaci de lapte.

    Claudiu Frânc spune că fermierii au ajuns deja cu răbdarea la limite iar necooperarea ministerului a fost picătura care a umplut paharul. ”Noi am încercat să armonizăm aceste lucruri și să nu fim nevoiți să facem altceva dar de data aceasta s-a ajuns prea departe. Eu îmi acest acest lucru și anume că nu am lăsat oamenii să facă ce trebuia, când trebuia. Banii nu îi vedem, pe partea cealaltă nu suntem înțeleși. Dacă până acum am fost de bună-credință deja am ajuns în situația în care efectiv nu mai putem. Eu unul până la urmă nu mai tolerez nimic”, a mai spus vizibil supărat Claudiu Frânc.

    Din anul de cerere 2016, Asociaţiile Crescătorilor de Animale înfiinţate în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 26/2000 se vor transforma în grupuri de producători sau cooperative agricole, în cazul concesionării sau închirierii de pajişti permanente. Cooperativele Agricole, conform Legii 566/2004 se înregistrează la Registrul Comerţului.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”