• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adevărul despre conținutul de pesticide din legumele și fructele din România. Vezi ce spune raportul oficial al autorităților!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul său un Raport de monitorizare a reziduurilor de pesticide în 2015 la probele din produse de pe piața autohtonă, respectiv legume, fructe sau cereale.

    Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are responsabilitatea monitorizării reziduurilor de pesticide din fructe, legume si cereale, din productia internă, prin planuri de monitorizare anuale. ”Probele de fructe, legume si cereale au fost  prelevate de către inspectorii fitosanitari din cadrul Oficiilor Fitosanitare județene și ai Municipiului București, conform programelor naționale de monitorizare a reziduurilor de pesticide. Probele au fost prelevate din depozite en gros, supermarketuri, depozite ale producătorilor, piețe si silozuri, conform  procedurii de prelevare reglementată în Ordinului MAPDR. nr.1256/ 2005”, se arată în Raport.

    Iată cum arată concluziile după analizarea rezultatelor obținute:

    • În anul 2015 au fost programate 1266 probe Și au fost analizate analizate 1.107 probe (87,4%);
    • 382 de probe au avut reziduuri de pesticide (370 sub LMA (Limita Maximă Admisă) (33%) si 12 peste LMA (1%); Numărul de probe cu reziduuri de pesticide a scăzut față de anul 2014 de la 37% la 34,5%;
    12 probe au fost neconforme (1 %) (11 probe de legume și o probă de fructe);
    • Au fost analizate 624 probe de legume din care un număr de 180 (29%) au avut reziduuri de pesticide sub LMA și 11 probe (1,8%) au fost neconforme.
    • Din 365 probe de fructe analizate, un număr de 168 (46%) au avut reziduuri de pesticide sub LMA si o proba a fost neconforma (0,3%).
    • Din 118 probe de cereale analizate, un număr de 22 (19%) au avut reziduuri de pesticide cu valori sub LMA;
    • Au fost analizate și 6 probe bio (2 probe de ardei, 3 probe de grâu și o probă de prune) și toate au fost conforme.
    • Printre cele mai frecvente reziduuri de pesticide detectate în probe sunt: carbendazim, tebuconazol, clorpirifos, boscalid, ciprodinil, iprodion, clortalonil, pirimetanil.
    • Numar de substante active depistate pe proba a fost de la 1 la 11.
    Comparativ cu anul 2014 se constată următoarele:
    -legume: ponderea probelor cu conținut de reziduuri a scăzut, de la 35 % în anul 2014 la 31 % în anul 2015
    -fructe: ponderea probelor cu conținut de reziduuri a scăzut de la 49% în anul 2014 la 46 % în anul 2015
    -cereale: ponderea probelor cu conținut de reziduuri a crescut de la 9% în anul 2013 la 19 % în anul 2014

    La legume, doar 1,8% din probe au fost neconforme

    Au fost analizate 624 probe de legume din care un număr de 180 (28.84%) au avut reziduuri de pesticide  cu valori mai mici decât limitele maxime admise ( LMA), stabilite conform legislației în vigoare si 11 probe (1,8%) au fost neconforme. Este vorba despre probe de pătrunjel frunze, ceapă verde, spanac și salată care au fost neconforme cu prevederile regulamentului nr. 396/2005, privind continutul de:  carbendazim, tiofanat-metil, propiconazol, cipermetrin, clorpirifos, clortalonil, dimetoat, dimoxistrobin, fenhexamid, iprovalicarb, triadimenol. Pentru aceste probe s-au luat masurile prevăzute de legislație.

    Cele mai multe probe cu pesticide au fost cele de salată, roșii, ceapă verde, pătrunjel și ardei, se mai arată în raport care subliniază că în anul 2015 s-a constatat ca procentul de legume cu reziduuri de pesticide a scăzut față de anul 2014, de la 35% la 31%.

    Tabel nr.1 Rezultatele programului national de monitorizare in legume:
    Nr crt. Produs agricol Probe analizate Probe fara reziduuri de pesticide Probe cu reziduuri de pesticide
    TOTAL TOTAL % TOTAL %
    1 Ardei 47 30 64 17 36
    2 Brocoli 2 1 50 1 50
    3 Cartofi 52 44 85 8 15
    4 Castraveti 41 32 78 9 22
    5 Ceapa 31 28 90 3 10
    6 Ceapa verde 25 12 48 13 52
    7 Ciuperci 15 12 80 3 20
    8 Conopida 16 14 88 2 13
    9 Dovlecei 20 17 85 3 15
    10 Fasole boabe 19 16 84 3 16
    11 Fasole verde 22 16 73 6 27
    12 Gulii 1 1 100 0 0
    13 Leustean 7 2 29 5 71
    14 Marar 9 2 22 7 78
    15 Mazare boabe 8 8 100 0 0
    16 Mazare pastai 5 4 80 1 20
    17 Morcovi 19 13 68 6 32
    18 Pastarnac 6 4 67 2 33
    19 Patrunjel frunze 25 11 44 14 56
    20 Praz 14 12 86 2 14
    21 Ridichi 18 16 89 2 11
    22 Ridichi negre 3 2 67 1 33
    23 Rosii 70 48 69 22 31
    24 Salata 41 9 22 32 78
    25 Sfecla rosie 3 2 67 1 33
    26 Spanac 22 16 73 6 27
    27 Telina 18 6 33 12 67
    28 Usturoi 9 8 89 1 11
    29 Varza 23 21 91 2 9
    30 Vinete 33 26 79 7 21
    TOTAL 624 433 69 191 31

    Doar o probă de mere a fost găsită neconformă la fructe

    În anul 2015 au fost analizate 365 probe de fructe, din care un număr de 169 (46.3%) au avut conținut reziduuri de pesticide: 168 probe cu valori mai mici decat LMA și o probă a fost neconformă (o proba de mere cu valoare la carbendazim mai mare decât LMA). Probele de fructe, care au avut reziduuri de pesticide în proporție mai mare, raportat la numărul de probe analizate, au fost: strugurii de masă, strugurii de vin, merele, căpșunile, cireșele și caisele.

    Rezultatele programului național de monitorizare în fructe:
    Nr crt. Produs agricol Probe analizate Probe fara reziduuri de pesticide Probe cu reziduuri de pesticide
    TOTAL TOTAL % TOTAL %
    1 Afine 4 3 75 1 25
    2 Caise 26 16 62 10 38
    3 Capsune 22 7 32 15 68
    4 Cirese 27 14 52 13 48
    5 Mere 76 25 33 51 67
    6 Pepene galben 21 19 90 2 10
    7 Pepene verde 25 25 100 0 0
    8 Pere 21 14 67 7 33
    9 Piersici 12 5 42 7 58
    10 Prune 41 34 83 7 17
    11 Struguri masa 33 10 30 23 70
    12 Struguri vin 52 21 40 31 60
    13 Visine 5 3 60 2 40
    TOTAL 365 196 54 169 46

    Rezultatele obținute la monitorizarea cerealelor

    În anul 2015 au fost analizate 118 probe de cereale din care un număr de  22 ( 18.6%), au avut reziduuri de pesticide  cu valori sub LMA, stabilite conform legislației în vigoare.

    Nr crt. Produs agricol Probe analizate Probe fara reziduuri de pesticide Probe cu reziduuri de pesticide
    TOTAL TOTAL % TOTAL %
    1 Grau 50 40 80 10 20
    2 Orez 4 4 100 0 0
    3 Ovaz 14 11 79 3 21
    4 Porumb 44 39 89 5 11
    5 Secara 6 2 33 4 67
    TOTAL 118 96 81 22 19

     

    Raportul MADR cuprinde rezultatele obținute în urma monitorizării reziduurilor de pesticide, conform planului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide în fructe, legume și cereale, aprobat de ministrul MADR, prin Nota nr. 327633/ 19.01.2015.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are responsabilitatea monitorizării reziduurilor de pesticide din fructe, legume si cereale, din producția internă, prin planuri de monitorizare anuale. Implementarea acestor planuri de monitorizare este realizată de Autoritatea Naționala Fitosanitară, prin Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale (LCRPPPV), din cadrul Laboratorului National Fitosanitar, Laboratorul Zonal pentru Determinarea  Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale (LZDRPPPV), din cadrul Oficiului Fitosanitar Mureș si Oficiile Fitosanitare teritoriale care prelevează probele, conform reglementărilor în vigoare transpuse din legislația UE, și le transmite laboratoarelor în conformitate cu planul de monitorizare.

    Pentru a consulta raportul integral, accesați www.madr.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF