• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Peștele cu viermi Anisakis își găsește loc pe piața din România! Irimescu: ”De ce punem pe piață ce se aruncă în alte state?”

    Roxana Dobre -

    Piața din România se dovedește accesibilă pentru o serie de produse neconforme ce sunt refuzate în alte țări. Controalele precare de la vamă dar și cele efectuate pe plan intern par să favorizeze ca pe masa românilor să ajungă tot felul de grozăvii: de la carne de vită plimbată prin toată lumea la pește cu viermi sau legume, mai ales provenind din spațiul extra-comunitar, cu un nivel depășit de pesticide.

    Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, le-a transmis ieri deputaților din Comisia de Agricultură că etichetarea produselor este esențială astfel încât organele competente să știe clar pe cine să tragă la răspundere atunci când identifică produse neconforme în piață.

    ”Este foarte clar că trebuie să fie respectată etichetarea și originea produsului. În funcție de ce este specificat pe etichetă avem și instituția clară, ANPC-ul care poate să verifice mult mai ușor cine este vinovat în cazul în care sunt identificate probleme. Adică ne uităm mereu în curtea altuia și cred că este indicat să ne uităm în primul rând și în curtea noastră”, le-a transmis ieri ministrul deputaților din Comisia de Agricultură.

    Peștele cu viermi Anisakis și carne de vită plimbată prin toată lumea își găsesc loc pe piața din România

    Achim Irimescu a dat două exemplu de produse care își găsesc locul pe piața din România deși alte state le aruncă direct la gunoi.

    ”De ce peștele provenit din Marea Nordului în toată Europa se vinde eviscerat și prin scoaterea intestinelor se elimină și viermii Anisakis iar la noi, în România nu se eviscerează iar dacă peștele nu se congelează imediat viermii ajung în mușchi și marfa ajunge la români pentru că este la preț de nimic. De ce am construit cu bani europeni ferme piscicole și peștele nostru nu se vinde pentru că nu are loc pe piață de cel cu viermi Anisakis dar care are un preț mai bun. Am întrebat veterinarii  (ANSVSA – n.r) la un moment dat, nu cei care sunt acum, și mi-au răspuns că un vierme acolo nu este important. Păi dacă ne batem joc de consumator și omorâm și mai omorâm și producătorul autohton, asta este foarte grav. Eu am avut discuții mari pe această temă, cu viermii, și până la aderare i-am blocat dar după aceea nu am mai putut pentru că este piața liberă dar veterinarii noștri unde sunt? De ce ne ascundem după deget și punem pe piață ce se aruncă în alte state?”, a subliniat ministrul agriculturii.

    Anisakiile (mai ales anisakis simplex) sunt viermi din clasa nematodclor care trăiesc în stare larvară în cavitatea abdominală şi în muşchii peştilor de apă de mare ca heringul, morunul şi macroul. Ingerată prin intermediul peştilor infestaţi, larva ajunge în stomac sau în intestin, apoi se cuibăreşte în peretele lor. Prezenţa sa se manifestă printr-o durere abdominală uneori violentă şi prin semne alergice (urticarie, prurit, edem etc.). Când boala nu este tratată, la câteva săptămâni după infestare se declanşează o ocluzie intestinală, provocată de formarea unei tumori care înglobează larva (granulom eozinofil al intestinului). Tratamentul anisakiazei constă în extragerea chirurgicală a larvei. Presa a relatat mai multe cazuri de depistare a acestor viermi în peștele vândut de supermaketuri în 2014.

    În aceeași ordine de idei ministrul a mai amintit și cazul unui tir cu carne de vită care s-a plimbat în toată lumea iar singura piață unde a găsit intrare a fost cea a țării noastre. ”Vă mai dau exemplul unui lot de carne de vită care s-a plimbat prin toată lumea ca să ajungă după mulți ani în România să fie consumată. Deci a fost în alte țări întoarsă și unde și-a găsit loc, pe piața noastră că suntem băieți mai descurcăreți”, a mai spus ministrul.

    Chiar nu putem să avem grijă de producătorii noștri?

    O mare problemă, pe lângă lipsa controalelor, este și cea a etichetării astfel că acele cazuri care apar în presă nu vizează doar producătorul incriminat ci toată industria.

    ”Este clar că și ANSVSA-ul trebuie să verifice în permanență produsele și să se facă publice rezultatele pentru că de multe ori consumatorii pun ”etichete” producătorilor sau produselor doar din cauza unor cazuri izolate sau neconfirmate. Să nu uităm scandalul cărnii de cal care doborât producătorul român dar în Franța s-a dublat consumul de carne de cal produsă la ei. Deci ei și-au atins scopul! În schimb noi trebuie să ne punem întrebarea, chiar nu putem să avem grijă de producătorii noștri?”, a conchis ministrul.

    Sursă selectivă: www.observatorulph.ro

    Foto: en.wikipedia.org


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii