• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Trebuie să ne apărăm și noi țara, nu doar alții au dreptul și noi, nu!” – Deputații Comisiei pentru agricultură cer ANSVSA să controleze și produsele alimentare provenite din UE

    Roxana Dobre -

    Deputații din Comisia pentru agricultură au cerut conducerii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să efectueze controale la frontieră și asupra produselor alimentare provenite din țările Uniunii Europene, nu doar asupra celor din afara spațiului comunitar, în condițiile în care există suspiciuni legate de calitatea cărnii, mierii sau a legumelor și fructelor provenite din aceste țări.

    Există tot felul de reclamații că vin produse proaspete pe care noi le suspectăm că ar fi venit de fapt congelate și pe urmă sunt decongelate și vândute drept proaspete în galantarele magazinelor și supermarketurilor. Și, atunci, întrebarea noastră este: ‘Nu controlați nimic? Nu controlăm, pentru că la frontiera cu Ungaria și din interiorul UE nu controlăm’. Totuși, o săptămână nu poți să faci ceva? Așa prin sondaj, ne-am hotărât să luam probe, să vedem despre ce este vorba…Producătorii de carne de porc au încercat în disperare să trimită carne fresh în Ungaria și i-au controlat, le-au luat probe și i-au ținut zece zile până s-a stricat carnea. A doua oară nu au mai venit. Ideea este că trebuie să apărăm și noi țara, nu numai alții au dreptul și noi, nu!„, a punctat președintele Comisiei pentru agricultură, Nini Săpunaru, la finalul discuțiilor.

    De asemenea, Săpunaru a propus efectuarea unor supracontroale și schimbarea inspectorilor din Constanța cu „niște băieți din Iași și veți vedea ce descoperă”.

    „Am spus doar atât: mai schimbați pe cei din Constanța și aduceți niște băieți din Iași și veți vedea ce descoperă. Aici, vorbesc mai precis de corupție. Experiența pe care o am în acest domeniu îmi spune că e bine din când în când să mai trimiți și pe alții în control. Avem informații și putem demonstra că se întâmplă lucruri. (…) Noi, producători de miere de albine, spunem că avem concurență cu mierea de albine din China. Care miere din China, că e numai zahăr și glucoză, dar verifică cineva?„, a întrebat retoric șeful Comisiei pentru agricultură.

    În aceste context, Săpunaru a afirmat că ANSVSA trebuie să se autosesizeze în cazurile în care există suspiciuni, nu să aștepte să facă un control în urma unei reclamații.

    „Mai aveți și voi bănuieli (inspectorii veterinari — n. r.), nu să venim noi să reclamăm că produsul nu este bun. Acesta este rolul vostru. Când este vorba de bani mulți, oamenii sunt coruptibili indiferent cu cât i-ai plăti. Din când în când, mai trebuie să mai faci niște supercontroale și să-i amesteci. Dacă vezi că stă 10 ani de zile lângă butoiul cu miere, nu-l mai schimbi din când în când, să mai aduci altul lângă el? (…). Deocamdată îi acord (președintelui ANSVSA — n. r.) prezumția că vrea să facă ceva, pentru că ceilalți nu au făcut nimic. A promis că se va ocupa de această treabă. El vine într-un moment dificil și este foarte simplu să deplasezi niște oameni la frontierele din vest și să verifici tot ce intră produs animal, doar pentru o săptămână. Nu moare nimeni o săptămână dacă facem astfel de controale”, a adăugat Nini Săpunaru.

    Președintele ANSVSA, Andrei Butaru, a fost prezent, marți, la ședința Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, unde au fost discutate mai multe aspecte legate de supravegherea și controlul trasabilității produselor de origine animală comercializate în supermarketurile locale.

    Sursa: Agerpres.r


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”