• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se face corect rărirea răsadurilor

    Roxana Dobre -

    Următoarea lucrare tehnologică după repicare, este cea de rărire a răsadurilor. Această operațiune se impune pentru a evita alungirea răsadurilor, iar momentul potrivit este atunci când încep să se atingă vârfurile frunzelor adiacente, între ele.

    În bazinul legumicol Matca (dar și în alte zone unde condițiile permit acest lucru) operația tehnologică de rărire a răsadurilor de pe pat, direct pe pământ , se face cu 2-3 săptămâni înainte de plantare.

    Metoda de mutare a răsadurilor pe pământ,  conferă câteva avantaje certe:

    -O rărire foarte bună a răsadurilor (frunzele vecine nu se mai ating unele de altele, fiecare plantă beneficiind astfel de expunere și de o cantitate maximă de lumină, grăbind dezvoltarea rapidă și timpurietate generală)
    -O călire optimă a plantelor, înainte de plantare (plantele sunt așezate cât mai aproape de sol, sau chiar direct pe sol, luând contact cu noile condiții de mediu.

    Această metodă de rărire a răsadurilor presupune și o atenție sporită față de menținerea temperaturilor optime (sau cel puțin 5 grade C ) pentru dezvoltarea plantelor, din acest motiv,  se realizează acolo unde sunt condițiile necesare: sistem de încălzire și folii profesionale de acoperire.

    După ce răsadurile au ajuns la parametri de dezvoltare, iar condițiile din seră/solar permit, se trece la transplantare- operațiunea tehnologică de mutare a răsdurilor din răsadniță, în seră/solar, și plantarea definitivă în pământ.

    Sursa: Marcorser.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA