• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vremea caldă a dat peste cap calendarul agricol. Laurențiu Baciu (LAPAR): Vom recolta mai devreme cu două săptămâni

    Gabriela Gimbășanu -

    Iarna blândă a ajutat mult culturile însămânțate în toamnă care acum se prezintă la un stadiu de vegetație mai avansat decât cel normal pentru această perioadă. Astfel, potrivit estimărilor fermierilor, dacă totul decurge așa cum trebuie, cel mai probabil campania de recoltat la grâu și rapiță va începe cu două săptămâni mai devreme.

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) se arată mulțumit de felul în care se prezintă culturile în câmp la început de martie, dar recunoaște că pentru zona în care își desfășoară activitatea, regiunea Moldovei, situația se poate schimbă radical dacă în perioada imediat următoare nu își fac apariția precipitații serioase.

    ”Lipsa de umiditate din sol încă nu și-a făcut simțită prezența în culturi, dar dacă nu plouă, în perioada următoare este posibil să avem un an cu probleme, pe zona Moldovei. Lipsa de apă din sol poate pune probleme și la înființarea culturilor de primăvară în această zonă agricolă. În continuare pe parte Moldovei avem o problemă cu deficitul de umiditate”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Campaniile de recoltare la grâu și rapiță vor începe mai devreme

    Faptul că în această iarnă nu prea am avut perioade lungi de temperaturi negative și nici cantitatea de precipitații nu a fost una însemntă sunt semne ce ne spun că vom aveam culturi mult mai timpurii decât în alți ani.

    ”Cred că vom recolta cam cu două săptămâni mai devreme decât în mod normal. Dar încă o dată revin asupra cantităților de precipitații de care avem mare nevoie, mai ales în zona Moldovei”, a adăugat fermierul băcăuan.

    Potrivit liderului LAPAR, la cum se anunță prognoza meteo pentru perioada următoare, se pare că și însămânțarea culturilor de primăvara va începe ceva mai devreme cu condiția ca terenul agricol să o permită, adică să existe suficientă umiditate în sol.

    A început semănatul la culturile timpurii

    Dată fiind vremea prielnică în unele zone ale țării deja au început lucrările de fertilizare și de însămânțare la culturile timpurii.

    ”În partea de sud deja s-a intrat în câmp pentru însămânțarea culturilor timpurii și mă refer aici la cei care cultivă mazăre, lucernă, grâu de primăvară sau chiar rapiță de primăvară. S-a intrat la semănat, în unele locuri chiar au terminat semănatul pentru că sunt condiții prielnice de lucru în câmp în zonele unde nu avem deficit de umiditate”, a mai spus liderul Baciu.

    Fermierii se vor orienta către culturi cu perioadă scurtă de vegetație

    Potrivit liderul Baciu, cultura pe care vor miza fermierii anul acesta va fi cea de floarea-soarelui, urmând ca în viitor apropiat aceștia să se orienteze mai mult către culturile cu o perioadă scurtă de vegetație din cauza condițiilor climatice care afectează an de an producția agricolă a speciilor tradiționale.

    ”Din cauza condițiilor meteo care sunt din ce în ce mai neprietenoase cu fermierii, cred că va exista o reorientare către culturile cu o perioadă scurtă de vegetație, care vor putea să acumuleze apa din. Nici un fermier nu va mai putea să facă un business la voia întâmplării, pentru că dacă primul pas greșit e greu, al doilea este ultimul. Nu aș vrea să am dreptate dar, dacă lucrurile continuă în același ritm, în ceea ce privește agricultura, cred că în viitorul apropiat activitatea agricolă va deveni una dintre cele mai puțin profitabile activități și atunci cred că fermierii vor încerca o altă orientare a business-ului pentru că, după cum știți, prețurile produselor agricole sunt într-o continuă scădere, în timp ce inputurile sunt într-o continuă creștere”, a vorbit președintele LAPAR despre viitorul agriculturii românești.

    Baciu mai are de însămânțat 1.300 de hectare cu porumb, soia și floarea-soarelui

    În ceea ce privește situația de la ferma din comuna băcăuană Damienești a liderului fermierilor din sectorul vegetal, președintele Baciu a ales să cultive 1.200 de hectare cu grâu și rapiță, urmând ca în primăvară să mai înființeze alte 1.300 de hectare cu floarea-soarelui, soia și porumb.

    ”Acum în primăvară am reușit deja și o fertilizare cu azot în cea mai mare parte a suprafeței însămânțate în toamnă. Am lăsat pentru campania de primăvară o suprafață de 1.300 de hectare care va fi acoperită cu floarea-soarelui, dar nu o mare suprafață, cu soia undeva la 150 de hectare și cea mai mare parte cu porumb”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar