• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a semnat la Finanțe actul pentru motorina fermierilor! Banii pe trimestrul IV din 2015 s-ar vira începând de luni

    agrointeligenta.ro -

    Actul normativ ce a zăcut peste o lună prin sertarele Ministerului de Finanțe a fost semnat astăzi și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial în cursul acestei zile sau mâine dimineață. Este vorba despre actul și documentația privind plata subvenției la motorina folosită în agricultură, mai exact sumele pe care fermierii le au de încasat pe trimestrul IV din 2015. Banii rămași neachitați din trimestrul III vor urma și ei după adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial al unei modificări care să permită ca plățile ce trebuiau să fie virate anul trecut să vină din bugetul pe 2016.

    ”În cursul acestei zile, Ministerul Finanţelor a semnat documentația cu referire la motorina aferentă trimestrului IV 2015, urmând ca în cursul acestei zile să fie publicată și în Monitorul Oficial. Ordinul privind diferența pentru motorina aferentă trimestrului III 2015 se va reglementa după completarea HG nr. 1174/2014”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Dacă se publică azi documentul pentru efectuarea plăților la motorină pe trimestrul IV ar trebui ca de luni să ajungă banii la fermieri. Sincer nu am încredere în oamenii aștia și nu cred că vom vedea nici măcar banii din trimestrul IV așa repede, cât de cei 48% de pe trimestrul III, acolo chiar că nu știu cât va mai dura. E nevoie de o altă hotărâre de Guvern și totul se poate prelungi la infinit. Am ajuns să sponsorizăm ministerul de Finanțe, nici măcar creditori nu suntem, pentru că dacă îi creditam primeam dobândă”, a precizat Baciu pentru Agrointeligența.

    Fermierul șef este însă în continuare nemulțumit pentru că rămân restanți jumătate din banii ce li se cuvin fermierilor pe motorina din trimestrul III al anului trecut. ”Dacă pot spune așa am rezolvat cu banii pentru motorină pe trimestrul IV, dar nu înțeleg de ce nu primim banii pe trimestrul III pentru că acolo este o sumă mai mare care ne-ar fi de folos în această perioadă. Suma a fost bugetată și unde sunt banii, de ce nu au ajuns banii la fermieri? Ministerul de Finanțe refuză să colaboreze cu noi, mă face să cred că urmăresc interesele altei țări, nu au nimic în comun cu România, locul de unde își iau salariile. Ei știu că au numai de colectat, nu au de dat. Nu au aflat că tot ce adună ei nu vine din cer, ci vine din truda fermierilor. Ne întrerup activitatea, noi care vrem să muncim. Atunci când ajunge ceva la ei la semnat pentru agricultură rămâne cu lunile. Cred că până la urmă trebuie să facem ceva să-i trezim. Noi nu suntem împăcați cu rolul de sclavi ai acestei instituții care are doar grija să încaseze, nu să dea înapoi. Am primit numai scuze copilărești, ba că nu a fost nimeni în birou, ba că a uitat de act”, a spus Baciu.

    Despre plata sumelor restante, LAurențiu Baciu exclude ca banii să fie virați săptămâna viitoare. ”Pe trimestrul III sigur nu avem șanse să primim banii așa repede. Astăzi am primit o promisiune fermă că ne vor da banii pe trimestrul IV, dar pentru cei 48% din trimestrul III nu avem nici o veste. Acum trebuie o altă hotărâre de Guvern pentru cei 48% din trimestrul III. Ni s-a promis că azi se va publica în Monitorul Oficial documentul pentru efectuarea plăților la motorină pe trimestrul IV și se dă drumul la bani. Teoretic de luni ar trebui să intre banii pe motorină pe trimestrul IV, iar cu cei de pe trimestrul III am luat-o de la zero, iar hotărâri. Cu banii aștia nu mai am încredere, ne țin ca pe copii mici”, a mai spus Laurențiu Baciu.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului