• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: 882.487 fermieri intră la schema de înverzire pentru 2015. Ce condiții au avut de respectat?

    Roxana Dobre -

    Schema pentru înverzire a fost solicitată de un număr de 882.487 fermieri pentru o suprafaţă totală de 9.329.887,97 ha în anul de cerere 2015, se arată într-un răspuns al APIA la solicitarea Agrointeligența.

    Agricultorii ar trebui să primească circa 53,90 pe fiecare hectar cultivat dacă respectă regulile de mediu și climă impuse de APIA care se referă  la diversificarea culturilor, menținerea suprafețelor de pajiști permanente, zone de interes ecologic. Atenție însă, APIA verifică anual fermierii care ”pică” la control pentru a vedea dacă aceștia respectă regulile impuse.

    Ce urmărește APIA la controlul în teren?

    În vederea verificării cerințelor privind diversificarea culturii, verificările trebuie să conțină cel puțin următoarele elemente:

    În scopul verificării cerințelor privind pășunile permanente conform articolului 45 al Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, sunt considerate necesare în special următoarele controale:

    În scopul verificării zonelor de interes ecologic (ZIE) , verificările trebuie să conțină cel puțin următoarele elemente:

    Cine se încadrează la plata pentru înverzire?

    Plata pentru înverzire se acordă fermierilor eligibili pentru plata unică care respectă, pe hectarelele lor eligibile practici agricole benefice pentru climă și mediu.

    Este vorba de diversificarea culturilor  care se aplică exploatațiilor care dețin teren arabil între 10 și 30 ha (2 culturi diferite) și celor care dețin teren arabil peste 30 ha (3 culturi diferite), exploatațiile care dețin teren arabil sub pragul de 10 ha se califică automat pentru această componentă a plății pentru înverzire și menținerea pajiștilor permanente existente la nivel național.

    Atenție! Prezenţa unei zone de interes ecologic (ZIE)  pe suprafața agricolă – se aplică exploatațiilor care dețin peste 15 ha teren arabil iar fermierii trebuie să se asigure de faptul că cel puţin 5% din terenul arabil al exploatației este acoperit cu una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic precum:

    – Terase – 1 m;

    Elemente de peisaj: garduri vii/fâșii împădurite – cu o lățime de până la 10 m; arbore izolat – diametrul coroanei de minim 4 m; arbori în aliniament – diametrul coroanei de minim 4 m iar spațiul dintre coroane nu trebuie să depășească 5 m;  grup de arbori/pâlcuri arbuști din zona de câmpie – max 0,3 ha;  margini de câmp – lățime cuprinsă între 1-20 m, fără producție agricolă;  iazuri – cel mult 0,1 ha;  rigole – lățime de maxim 6 metri.

    -Zone tampon de-a lungul cursurilor de apă – protejate de:

    -GAEC 1 – Crearea / menținerea benzilor tampon de-a lungul cursurilor de apă – Dimensiuni: 1 – 5 m;

    – SMR 1 – Protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole – Dimensiuni: 1 – 50 m;

    – SMR 10 – Utilizarea produselor de protecţie a plantelor – Dimensiuni: 1 – 50 m.

    – Zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție – Salcia;

    -Zonele împădurite (în arabil);

    -Zone cu culturi secundare sau strat vegetal;

    -Zonele cu culturi fixatoare de azot – mazăre, fasole, soia, linte, lupin, năut, bob, fasoliță, trifoi, lucernă, sparcetă.

    Exploatațiile care dețin teren arabil sub pragul de 15 ha și suprafețele de teren cultivate cu culturi permanente se califică automat pentru această componentă a plății pentru înverzire.

    Sursă selectivă: Politica Agricolă Comună (PAC) 2015 – 2020

    Foto: www.dailymail.co.uk


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte