• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rotația culturilor în solarul de legume – cheia unui randament maxim al producției

    agrointeligenta.ro -

    Rotația culturilor în solarul de legume este la fel de importantă ca și rotația culturilor din câmp, explică specialiștii de la Agro Kit Solarii care arată că pe parcursul unui an, într-un spațiu protejat se pot alterna trei culturi diferite.

    Planificarea corectă în rotația culturilor este necesară pentru a nu dezvolta microorganismele patogene din sol dăunătoare pentru plante. Solul poate fi din când în când decontaminat sau chiar înlocuit.

    Există diverse principii de rotație a culturilor în solar: în funcție de doza de nutrienți pentru fiecare plantă, fruct și soiul plantei.

    Astfel, avem culturi de bază și culturi suplimentare, acestea din urmă având o perioadă scurtă de vegetație și putând crește cu puțină lumină solară. Toate culturile pot fi împărțite în trei categorii în funcție de cantitatea consumată a substanțelor nutritive: redusă, medie sau ridicată.

    O cantitate mare de subtanțe nutritive sunt absorbite de roșii, castraveti, varză, dovleac și dovlecei, rubarbă (ruvent), praz și țelină. În categoria a doua, cu consum mediu, sunt incluse: plantele aromatice folosite pentru condimente, ridichea, sparanghelul, salata verde și creață. În ultima categorie, cu consum mic de substanțe nutritive, sunt incluse plantele care pot acumula în radăcinile lor cantități de azot și pot asimila fosfații, aici putem include leguminoasele, mai exact, culturi cu boabe (mazăre, fasolea bobul etc).

    Se propune astfel o schemă pentru un ciclu cu un randament maxim al recoltelor: Categoria 3 – Categoria 1 – Categoria 2 – Categoria 3.

    Procesul trebuie să parcurgă o rotație completă, iar daunătorii din sol cum ar fi microorganismele vor fi la un nivel mai scăzut, iar plantele vor absoarbe în cantitati mari substanțele nutritive necesare lor. De asemenea, nu veți irosi timpul și banii pentru combaterea dăunătorilor.

    Putem clasifica culturile și după tipul de fructe, mai mult decât atât, sunt luate în vedere și rezultatul pe care doriți să-l obțineți – flori, fructe, frunze, rădăcini. În conformitate cu acest principiu, ar trebui să fie alternate legumele în următoarea ordine: Culturi cu frunze – Rădăcinoase – Culturi de fructe – Culturi cu frunze etc.

    Niciodată în rotația culturilor nu trebuie alternate culturi din aceiași familie.

    Alte informații utile:

    Roșiile nu pot fi cultivate după cartofi, castraveți, vinete, ardei. Cel mai bine este să plantați roșiile după fasole și ceapă.
    Castraveții nu sunt recomandați să crească după dovlecei, pepeni verzi sau galbeni, dar după ceapă, ridichi și conopidă, castraveții se dezvoltă foarte bine.
    Varza crește după sfeclă, ceapă, usturoi, morcovi, de evitat cultivarea după spanac, măcriș, rubarbă, patrunjel.
    Ceapă crește mai bine după flori, castraveți, varză și morcovi.
    Fasolea poate crește după orice cultură cu excepția plantelor din aceeași familie.

    Foto: www.ebay.com.au


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”