• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor de stat aprobat la Bruxelles! 15.000 de euro/fermier pentru sprijinirea sectorului de lapte în 2016

    agrointeligenta.ro -

    Comisia Europeană a anunțat astăzi un nou pachet de măsuri excepționale pentru soluționarea crizei din sectorul de lapte și cel al cărnii de porc. Schemele de ajutor vin la câteva luni distanță după ce în septembrie anul trecut, CE a alocat circa 500 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din pierderile suferite de fermieri în urma prăbușirii prețurilor.

    ”În interesul agricultorilor din UE, sunt pregătit să utilizez toate instrumentele pe care legislația ni le pune la dispoziție, atât ca pe termen scurt și pe termen lung de măsură”, a declarat comisarul european pentru agricultură Phil Hogan după discuțiile avute astăzi cu miniștrii de resort ai statelor membre.

    Potrivit Agriland.ie, Oficialul de la Bruxelles a declarat că CE trebuie să utilizeze instrumentele și acțiunile necesare pentru a permite agricultorilor să reziste în fața volatilității prețurilor, oferind în același timp asistență imediată acestora.

    Management voluntar al producției

    Comisia va activa, pentru o perioadă limitată de timp, posibilitatea de a permite organizațiilor de producători, organizațiilor interprofesionale și cooperativelor din sectorul produselor lactate să stabilească acorduri voluntare cu privire la producție. Măsura – numitul Articolul 222 din Organizarea Pieței Comune, este specifică sectorului agricol și poate fi aplicată în caz de dezechilibru grav pe piață. Astfel, CE a ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condițiile stricte de aplicare a prezentului articol în sectorul produselor lactate ca o măsură excepțională menită să protejeze și piața internă a UE. Această măsură a fost inclusă în reforma PAC 2013, dar nu a folosită niciodată până acum.

    Creșterea temporară a ajutorului de stat

    Comisia a decis să acepte o majorare temporară a ajutorului de stat pe care o țară membră poate să îl acorde fermierilor. Este vorba despre o nouă variantă a ajutorului de minimis, dar acum sprijinul în valoare de până la 15.000 de euro va fi plătit per fermier o dată pe an și nu o dată la trei ani, cum este acum legislația comunitară. Mai mult, CE a anunțat că nu va impune plafoane naționale pentru acest sprijin care poate fi acordat în regim de urgență, dar informații detaliate nu au fost încă furnizate de către comisarul Hogan. Cel mai probabil, schema prin care se va acorda sprijinul va fi lăsată la decizia guvernelor statelor membre. 

    Întărirea poziției producătorilor

    Rolul și poziția producătorilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente continuă să fie îngrijorătoare. Piața agricolă operativă, un proiect lansat odată cu pachetul de sprijin de 500 de milioane de euro, va oferi primele concluzii în toamnă și va putea declanșa o modificare a regulamentelor europene în vederea stabilirii unui echilibru în cadrul lanțului comercial. Ce s-a decis însă astăzi este ca reprezentanți de la nivelul statelor membre deja să lucreze ăn avans pentru găsirea unor soluții concrete pentru sectorul laptelui.

    Sprijin pentru sectorul cărnii de porc

    Ca răspuns la propunerile pentru un nou sistem de ajutor pentru depozitarea privată a cărnii de porc, comisarul Hogan va lua în considerare introducerea unor noi scheme. Detaliile acestora, inclusiv calendarul introducerii lor urmează să fie confirmate în perioada următoare.

    Alte măsuri din noul pachet de sprijin vizează:

    -piețele terțe ca oportunitate de valorificare a producției fermierilor și procesatorilor europeni

    -modificarea plafoanelor de intervenție pentru laptele praf degresat și unt

    -promovarea produselor din UE cu ajutorul unui buget de 110 milioane de euro

    -depunerea de eforturi suplimentare în gestionarea relațiilor comerciale cu Rusia în contextul embargoului impus produselor europene

    -platforme de finanțare/creditare prin Banca Europeană de Investiții, Fondul European pentru Investiții Strategice

    -posibila finanțare a exporturilor

    Foto: Agriland.ie


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată