• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ochii în patru la cererea APIA! Greșeala care l-a lăsat pe un fermier fără 1.500 de euro din subvenție

    agrointeligenta.ro -

    Veștile proaste par să nu mai contenească să vină pentru fermierii români, care sunt puși la zid de creditori, se uită la conturile goale în așteptarea subvențiilor, și, pe deasupra, mai primesc și câte o veste-bombă de la funcționarii APIA de la care sperau la un sprijin în accesarea plăților directe. Un astfel de caz este cel al lui Cătălin Țapu din județul Olt, crescător de oi la bază, un om modest care spune despre el că nu are ”școală multă ca alții”, dar muncește mult alături de soție și fiu pentru a supraviețui ca fermier în România.

    Pentru Cătălin Țapu, ultima veste primită astăzi de la funcționarii APIA Balș aproape că l-a băgat într-un șoc. Fermierul a pus cu familia circa 26 de hectare de lucernă și, cum 31 martie este termenul limită pentru a depune documentele doveditoare pentru sprijinul cuplat aferent anului 2015, a sunat înainte la APIA să se asigure că ajunge în timpul programului. Șocul fermierului a fost să afle că deși a adunat toate actele necesare, APIA nu i le poate primi din simplul fapt că nu a intrat la sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă, un ajutor suplimentar de 55 de euro/ha în anul de cerere 2015. Mai exact, atunci când a completat cererea unică anul trecut, în loc să scrie exact că a pus lucernă, Cătălin Țapu, ajutat de funcționar, după cum își amintește, a trecut că are plante de nutreț. La o adică, tot același lucru, că doar lucerna e și ea plantă de nutreț, spune omul.

    Scăparea îl costă aproape 1.500 de euro la totalul pe care APIA i-l va face pentru plățile ce demarează din 8 aprilie, iar fermierul este disperat. ”Vă spun sincer că nu ne-a zis nimeni la APIA să trecem lucernă, ne-au zis să punem plante de nutreț – așa cum făceam și în alți ani. I-am scris și domnului ministru Achim Irimescu în speranța că se poate face ceva și aștept un răspuns de la domnia sa. Aș putea da o declarație pe propria răspundere, am actele pe lucernă, am făcut producția să mă încadrez, am animale, îndeplinesc toate condițiile pentru a lua cei 55 de euro la hectar”, se plânge fermierul.

    Cazul producătorului din Olt nu este singular. O spun sursele noastre din APIA, dar și fermierul: ”Numai eu știu de vreo 5.000 de hectare cu lucernă aici la noi în Olt. Din ce am vorbit cu oamenii, mulți oieri ca și mine, toți apar la APIA cu plante de nutreț și pierd sprijinul cuplat, deși au avut lucernă”.

    Se mai poate face ceva?

    Au mai rămas circa 2 săptămâni până când fermierii trebuie să depună la APIA actele doveditoare, iar cei care sunt în situația în care au declarat greșit suprafața în cererea unică de plată au șanse minime de a încasa sprijinul cuplat, se spun sursele noastre din APIA.

    ”Este o greșeală administrativă, nu neapărat în culpa fermierului pentru că poate fi și funcționarul care l-a îndrumat la depunerea cererii unice, de vină. Este însă destul de greu de demonstrat că acesta are vreo culpă. Confuzia s-a creat deoarece, din 2015, lucerna are cod separat la APIA, pentru că înainte de acest an ori că erau plante de nutreț, ori că era lucernă, ori că era ghizdei exista un singur cod de cultură. Acum, încă din anul de cerere 2015 avem coduri separate de cultură. Mai mult decât atât, din anul de cerere 2016, suprafețele unde se solicită sprijinul cuplat au cifra 7 în terminația codului. Un exemplu: dacă fermierul are codul 974 la lucernă trebuie neapărat să adauge și cifra 7, adică 9747 la codul de cultură pentru că în caz contrar înseamnă că nu solicită și sprijinul cuplat, ci rămâne doar cu celelalte scheme și ANT. Deci pierde acei 55 de euro/ha cât este sprijinul cuplat la lucernă pe 2015. Deci acea cifră 7 la final face automat diferența pentru că sistemul știe că acela este codul pentru lucernă care are și sprijin cuplat solicitat. Confuzia s-a creat tocmai că fermierii știau că au declarat lucernă la fel ca și în anul trecut, și-au actualizat declarația de suprafață și s-au dus la APIA iar când funcționarul a întrebat dacă rămâne tot cultura de lucernă aceștia au răspuns afirmativ. Dar dacă vroiau și sprijinul cuplat trebuia să schimbe și codul culturii”, ne-a explicat un responsabil din APIA.

    Exemplu:

    Culturi, coduri de culturi, scheme de plată şi măsuri de sprijin aplicabile pentru anul de cerere 2016:

    GENUL BOTANIC DENUMIRE CULTURĂ COD SCHEMA DE PLATĂ /

    MĂSURA DE SPRIJIN APLICABILĂ CULTURII

    Medicago Lucerna 974  

    SAPS ANT1,  M11_S1_P1, M11_S2_P1, P5.1

    Medicago Lucerna 9747  

    SAPS ANT1, SC7.2

    M11_S1_P1, M11_S2_P1, P5.1

    Pentru vedea toate codurile de cultură, consultați Ghidul de completare a cererii – pagina 45


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte