• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Poiana cu narcise – comoara naturală a României pe care trebuie să o vezi măcar o dată în viață

    Roxana Dobre -

    România este locul unde primăvara poate fi admirat unul dintre cele mai frumoase și gingașe peisaje din lume. Cu o floră deosebită care ne-a făcut cunoscuți în întreaga lume, avem în țară un tablou natural desăvârșit pe care fiecare român ar trebui să îl vadă măcar o dată în viață: poiana de narcise. Un fenomen aparte cu care ne putem mândri, mai ales că la noi în țară avem și cea mai mare rezervație de acest fel din lume!

    Natura şi-a desăvârşit creaţia în satul braşovean Vad, în Poiana Narciselor. Zona este arie protejată de interes naţional, iar culesul frumoaselor narcise este interzis prin lege. În fiecare an, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aici se organizează Festivalul Narciselor, un festival de etnologie şi folclor şi o mare sărbătoare a sătenilor. Rezervaţia naturală Dumbrava Vadului, cunoscută cel mai adesea sub numele de Poiana Narciselor sau Poiana Vadului, cum îi spun localnicii, este cea mai mare rezervaţie naturală de profil din Europa, întinsă pe o suprafaţă de 400 de hectare.

    Creşterea narciselor a fost favorizată în primul rând de solul podzolic cu urme de mlaştină şi umbre slabe ale arborilor. Milioane de narcise înfloresc, în special în luna mai a fiecărui an, în unele locuri depăşind chiar şi 150 de fire pe metrul pătrat.

    Din păcate, în ultimii ani pajiştea de narcise a fost vandalizată şi culeasă în mod abuziv, restrângându-şi aria de apariţie, deşi narcisa care creşte aici este protejată prin lege. Cu toate acestea, locul a rămas unul deosebit, în care narcisele cresc în toată splendoarea lor.

    poiana-narciselor

    O astfel de rezervație se află și în comuna Negraşi, județul Argeș

    Nu doar în județul Brașov avem câmpuri cu parfumatele steluțe galbene ale primăverii, ci și în Argeș, unde găsim Rezervația naturală „Poiana cu narcise Negraşi” este situată în comuna Negraşi. Este cea mai sudică poiană cu narcise a României, întrucât comuna Negraşi este situată în partea de sud-est a judeţului, la o distanţă de 45 km de municipiul Piteşti şi la 30 km de Costeşti – oraşul cel mai apropiat.

    Poiana cu narcise formează un covor imens, iar cu prilejul înfloririi lor, în prima duminică din luna mai, se organizează Sărbătoarea Narciselor, care atrage mii de turişti anual. Pe o suprafata de 4,1 ha, la fiecare sfârșit de aprilie și început de mai, florile din specia Narcissus stellaris înfloresc bucurând vizitatorii cu gingașia și frumusețea lor delicată. Narcissus stellaris (ssp. radiiflorus), ca cele de la Negraşi sunt o specie de narcise care populează în general locurile depresionare umede, înflorirea și menținerea acestora pe întreaga durată a lunii mai fiind favorizată și de poziția sudică a Negrașiului.

    poiana-narciselor-2015

    Unde mai găsești poieni cu narcise

    -În judeţul Alba sunt cunoscute două poieni cu narcise: cea de pe Vârful Negrilesei (5 ha), din apropierea comunei Bucium şi cea de la Piatra Ceţii (8 ha) de lângă comuna Întregalde. Din cauza altitudinii mai ridicate, narcisele din aceste poieni înfloresc mai târziu;
    -În judeţul Bihor, în raza comunei Tinca, este ocrotită poiana cu narcise Goronişte (10 ha);
    -În judeţul Sălaj, cea de la Racîş;
    -În comuna Turzu Ruieni (judeţul Caraş-Severin), sunt ocrotite 40 ha de fânaţ cu narcise;
    -În localitatea Vîrghiş din judeţul Covasna se găseşte o frumoasă poiană cu narcise, rezervaţie, botanico-peisagistică de 3 ha;
    -În judeţul Prahova, poieni cu narcise se găsesc la Valea Rea (2 ha), lângă Sinaia şi la Floreni (1 ha), lângă Posada;
    -În judeţul Gorj, la marginea satului Ciocîrlău, de lângă Tg. Jiu, se găseşte de asemenea o frumoasă poiană cu narcise.

    Surse: www.poianacunarcise.ro, Financiarul.ro

    Foto: Facebook/Poiana Narciselor Vad – Sercaia


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE