Fermieri de succes

Și femeile fac agricultură! Ortansa Stroe, doamna-fermier care lucrează cu succes 1.400 de hectare în județul Galați

Numărul doamnelor din agricultura românească nu este deloc unul mare. Poate de aceea femeile-fermier sunt cu atât mai de apreciat cu cât au reușit să aibă succes într-o lume a bărbaților.

A fost nevoie să muncească dublu pentru a ajunge în funcții de conducere, de unde, mai apoi, au dovedit nu doar că au cunoștințe agricole temeinice, dar mai ales că sunt buni manageri, ceea ce esențial în conducerea unei companii din agricultura românească unde a vinde la momentul și prețul potrivit sunt cheia afacerii.

Dintre doamnele pe care le-am întâlnit anul acesta la prima Gală a femeilor care fac agricultură, eveniment organizat de PRIA Agriculture, despre Ortansa Stroe auzisesem cele mai multe lucruri. Toate de bine. Iar întâlnirea cu ea ne-a întărit convingerea că frâiele unei afaceri agricole pot fi ținute nu numai de mâini puternice, bărbătești, ci și de mâini fine, cu manichiură îngrijită.

Lucrează 1.400 de hectare în județul Galați

”M-ați luat prin surprindere și nici nu știu ce să vă spun de mine ca fermier. Lucrez în Galați unde am o exploatație de 1.400 de hectare, 1.300 de hectare în arendă și 100 de hectare în proprietate, iar firma noastră se numește Agromec Șendreni. De 10 ani ocup funcția de director general în cadrul acestei companii, dar am 34 de ani vechime de când lucrez în companie. Am început de la inginer stagiar, inginer șef vreo 20 de ani și de 10 ani sunt director general al companiei”, spune, modestă, doamna Stroe. Rezultele muncii ei vorbesc însă de la sine: ”Pot spune că din 15 societăți care își desfășoară activitatea în Galați, mai rezistă pe piață numai două și dintre care una este condusă de mine”.

Deși agricultura este o lume a bărbaților, doamna Stroe spune că este locul și pentru finețea sexului frumos care acceptă mai repede provocările din agribusiness. Iar dintre provocări fac parte și aceea de a știi ce mișcă în fermă, ce poate și cum lucrează fiecare utilaj și, esențial, tehnologiile de cultură.

”Mă urc în combină alături de combineri”

”Știu să conduc tractorul și combina pentru că am terminat Mecanică Agricolă, dar nu fac asta în fermă. Agricultura și agronomia în general le-am învățat din mers, încă de când am început să lucrez în companie. Nu conduc mașinile agricole în fermă, în schimb niciodată nu ratez campania de recoltare. Mă urc în combină alături de combineri să văd dacă se recoltează cum trebuie sau dacă lucrurile sunt de calitate. Întodeauna am vrut să mă asigur personal că lucrurile sunt făcute așa cum trebuie”, vorbește directorul general al Agromec Șendreni.

Societatea comercializează și utilaje agricole românești

Societatea pe care o conduce Ortansa Stroe are 44 de salariați. ”În afară de cultura mare pe care o facem pe cele 1.400 de hectare, mai desfășurăm și activități conexe. Desfășurăm activități de reparații la diverse persoane fizice și terți, comercializare de utilaje agricole. În materie de utilaje agricole am lucrat cu Uzina Tractorul Brașov, cu Semănătoare și acum colaborăm cu Mecanica Ceahlău. Vindem utilajele și asigurăm și garanția pentru ele. Sunt mulțumită de activitatea desfășurată de companie și consider că angajații noștri sunt suficient de motivați. Angajații mei nu doar că ascultă recomandările mele pe tot ceea ce înseamnă densitatea de semănat, cantitatea de fertilizanți la hectar, dar chiar au nevoie de sfaturile mele și le urmează întocmai”, spune femeia-manager.

Membră activă în LAPAR

Ca orice fermier care se respectă, Ortansa Stroe știe că asocierea înseamnă putere așa că este membră și se implică activ în Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, iar în județul Galați, ocupă funcția de secretar general în cadrul Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice.

”Totul este o provocare și nu consider nimic prea greu, reușesc să-mi impun punctul de vedere. Am lucrat toată viața alături de bărbați și atâta timp cât am demonstrat că sunt serioasă și chiar fac treabă nu m-am simțit tratată cu superioritate de bărbații din agricultură. Văzând rezultatele pe care le-am înregistrat, cred că bărbații din acest sector mă apreciază. Nu este greu să lucrezi cu bărbații atât timp cât stăpânești foarte bine ceea ce faci”, ne spune doamna Stroe.

Ionut Radulescu Frisomat Romania alaturi de Ortansa Stroe

Directorul Comercial Frisomat România (www.frisomat.ro), Ionuț Rădulescu, i-a înmânat doamnei Ortansa Stroe Premiul pentru Inovație

În cadrul Galei PRIA Women in Agriculture, Ortansa Stroe a primit premiul pentru Inovație ce i-a fost înmânat de către directorul comercial al companiei Frisomat România, Ionuț Rădulescu.

Premiere Ortansa Stroe

Premiile PRIA Women in Agriculture

Premiantele Galei PRIA Women in Agriculture

Adelina Popescu

Premiu pentru Implicarea în Comunitate – Adelina Popescu

Simona Man

Premiu pentru Leadership în administrație publică – Simona Man

Petruta Cornea

Premiu pentru Educație – Petruța Cornea

Roxana Vidican

Premiu pentru Educație – Roxana Vidican

Nastasia Belc

Premiu pentru Cercetare – Nastasia Belc

Ortansa Stroe

Premiu pentru Inovație – Ortansa Stroe

Floarea Tapurica

Premiu pentru Leadership – Floarea Țăpurică

Eda Kizilcelik

Premiu pentru Leadership – Eda Kizilcelik

Mary Pana

Premiu pentru Export – Mary- Eugenia Pană

Vasilica Ghita Ene

Premiul Radio pentru Agricultură – Vasilica Ghiță Ene


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu