• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Și femeile fac agricultură! Ortansa Stroe, doamna-fermier care lucrează cu succes 1.400 de hectare în județul Galați

  Gabriela Gimbășanu -

  Numărul doamnelor din agricultura românească nu este deloc unul mare. Poate de aceea femeile-fermier sunt cu atât mai de apreciat cu cât au reușit să aibă succes într-o lume a bărbaților.

  A fost nevoie să muncească dublu pentru a ajunge în funcții de conducere, de unde, mai apoi, au dovedit nu doar că au cunoștințe agricole temeinice, dar mai ales că sunt buni manageri, ceea ce esențial în conducerea unei companii din agricultura românească unde a vinde la momentul și prețul potrivit sunt cheia afacerii.

  Dintre doamnele pe care le-am întâlnit anul acesta la prima Gală a femeilor care fac agricultură, eveniment organizat de PRIA Agriculture, despre Ortansa Stroe auzisesem cele mai multe lucruri. Toate de bine. Iar întâlnirea cu ea ne-a întărit convingerea că frâiele unei afaceri agricole pot fi ținute nu numai de mâini puternice, bărbătești, ci și de mâini fine, cu manichiură îngrijită.

  Lucrează 1.400 de hectare în județul Galați

  ”M-ați luat prin surprindere și nici nu știu ce să vă spun de mine ca fermier. Lucrez în Galați unde am o exploatație de 1.400 de hectare, 1.300 de hectare în arendă și 100 de hectare în proprietate, iar firma noastră se numește Agromec Șendreni. De 10 ani ocup funcția de director general în cadrul acestei companii, dar am 34 de ani vechime de când lucrez în companie. Am început de la inginer stagiar, inginer șef vreo 20 de ani și de 10 ani sunt director general al companiei”, spune, modestă, doamna Stroe. Rezultele muncii ei vorbesc însă de la sine: ”Pot spune că din 15 societăți care își desfășoară activitatea în Galați, mai rezistă pe piață numai două și dintre care una este condusă de mine”.

  Deși agricultura este o lume a bărbaților, doamna Stroe spune că este locul și pentru finețea sexului frumos care acceptă mai repede provocările din agribusiness. Iar dintre provocări fac parte și aceea de a știi ce mișcă în fermă, ce poate și cum lucrează fiecare utilaj și, esențial, tehnologiile de cultură.

  ”Mă urc în combină alături de combineri”

  ”Știu să conduc tractorul și combina pentru că am terminat Mecanică Agricolă, dar nu fac asta în fermă. Agricultura și agronomia în general le-am învățat din mers, încă de când am început să lucrez în companie. Nu conduc mașinile agricole în fermă, în schimb niciodată nu ratez campania de recoltare. Mă urc în combină alături de combineri să văd dacă se recoltează cum trebuie sau dacă lucrurile sunt de calitate. Întodeauna am vrut să mă asigur personal că lucrurile sunt făcute așa cum trebuie”, vorbește directorul general al Agromec Șendreni.

  Societatea comercializează și utilaje agricole românești

  Societatea pe care o conduce Ortansa Stroe are 44 de salariați. ”În afară de cultura mare pe care o facem pe cele 1.400 de hectare, mai desfășurăm și activități conexe. Desfășurăm activități de reparații la diverse persoane fizice și terți, comercializare de utilaje agricole. În materie de utilaje agricole am lucrat cu Uzina Tractorul Brașov, cu Semănătoare și acum colaborăm cu Mecanica Ceahlău. Vindem utilajele și asigurăm și garanția pentru ele. Sunt mulțumită de activitatea desfășurată de companie și consider că angajații noștri sunt suficient de motivați. Angajații mei nu doar că ascultă recomandările mele pe tot ceea ce înseamnă densitatea de semănat, cantitatea de fertilizanți la hectar, dar chiar au nevoie de sfaturile mele și le urmează întocmai”, spune femeia-manager.

  Membră activă în LAPAR

  Ca orice fermier care se respectă, Ortansa Stroe știe că asocierea înseamnă putere așa că este membră și se implică activ în Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, iar în județul Galați, ocupă funcția de secretar general în cadrul Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice.

  ”Totul este o provocare și nu consider nimic prea greu, reușesc să-mi impun punctul de vedere. Am lucrat toată viața alături de bărbați și atâta timp cât am demonstrat că sunt serioasă și chiar fac treabă nu m-am simțit tratată cu superioritate de bărbații din agricultură. Văzând rezultatele pe care le-am înregistrat, cred că bărbații din acest sector mă apreciază. Nu este greu să lucrezi cu bărbații atât timp cât stăpânești foarte bine ceea ce faci”, ne spune doamna Stroe.

  Ionut Radulescu Frisomat Romania alaturi de Ortansa Stroe

  Directorul Comercial Frisomat România (www.frisomat.ro), Ionuț Rădulescu, i-a înmânat doamnei Ortansa Stroe Premiul pentru Inovație

  În cadrul Galei PRIA Women in Agriculture, Ortansa Stroe a primit premiul pentru Inovație ce i-a fost înmânat de către directorul comercial al companiei Frisomat România, Ionuț Rădulescu.

  Premiere Ortansa Stroe

  Premiile PRIA Women in Agriculture

  Premiantele Galei PRIA Women in Agriculture

  Adelina Popescu

  Premiu pentru Implicarea în Comunitate – Adelina Popescu

  Simona Man

  Premiu pentru Leadership în administrație publică – Simona Man

  Petruta Cornea

  Premiu pentru Educație – Petruța Cornea

  Roxana Vidican

  Premiu pentru Educație – Roxana Vidican

  Nastasia Belc

  Premiu pentru Cercetare – Nastasia Belc

  Ortansa Stroe

  Premiu pentru Inovație – Ortansa Stroe

  Floarea Tapurica

  Premiu pentru Leadership – Floarea Țăpurică

  Eda Kizilcelik

  Premiu pentru Leadership – Eda Kizilcelik

  Mary Pana

  Premiu pentru Export – Mary- Eugenia Pană

  Vasilica Ghita Ene

  Premiul Radio pentru Agricultură – Vasilica Ghiță Ene

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Aubrac – cea mai nouă rasă de vaci de carne din România. Care sunt calitățile care l-au convins pe un fermier din Arad să își dubleze efectivul în doar doi ani Ce s-a întâmplat cu prețul laptelui românesc în ultimele 12 luni – studiu de caz în ferma de vaci a lui Gavrilă Tuchiluș Ce se întâmplă cu subvențiile fermierilor? Claudiu Frânc: ”Nu avem nicio șansă să primim banii mai devreme!”

  Ultimele știri

  Termen în noiembrie pentru fermierii care au cerut subvenția de 3.000 euro/ha! Încep controalele în fermele care au cerut ajutorul de 7.000 euro! Ce verifică inspectorii APIA! Un cioban de numai 22 de ani s-a spânzurat chiar la stâna de oi!

  Căutare în articole