• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA: Vești bune pentru fermierii care așteaptă subvențiile!

    Roxana Dobre -

    Începând din 8 aprilie, APIA va demara plata subvențiilor agricole aferente anului de cerere 2015. Agrointeligența a aflat de la directorul instituției, Ioan Merca situația concretă a procesului de pregătire a plății, cine sunt fermierii care vor intra în prima tranșă de plată. Foarte important, oficialul APIA a dorit să îi liniștească pe fermierii la urechea cărora ar fi ajuns zvonul că dacă au și animale nu vor primi banii pe suprafață vegetală decât odată cu plățile din zootehnie, care vor demara din 25 mai. 

    Directorul APIA Ioan Merca a declarat pentru Agrointeligența că toți crescătorii de animale vor intra la plată începând cu 8 aprilie pentru partea de vegetal, odată cu fermierii care au depus cererea unică doar pentru ferme de cultură mare.

    Potrivit directorului general al APIA, lucrurile merg în linie dreaptă în acest moment și ”nu se pune problema ca acești fermieri să nu intre la plată”.

    Vor intra pe partea de vegetal la plată și fermierii care au vegetal plus zootehnie dar doar pentru partea de vegetal, până când se va dezvolta și partea de zootehnie. Sigur că fermierii trebuie să știe că nu vom face din prima zi toate plățile, ele se vor face progresiv în fiecare zi. Dar cu siguranță vor intra și cei care au zootehnie și vegetal cu partea de vegetal, repet. Nu se pune problema să nu reușim acest lucru din cauză că a fost depusă o cerere unică, vegetal plus zootehnie. Se pot elibera decizii de plată plată pentru că noi la APIA asta am făcut până acum și facem în continuare: încercăm să găsim cele mai bune și prompte soluții pentru ca fermierii să își primească banii. Încă o dată, repet să se înțeleagă clar, în ceea ce în privește pe crescătorii de animale, se va face prima dată plata pentru partea de vegetal urmând ca pe parcurs pe măsură ce se dezvoltă și softul pe zootehnie să intre și acești bani”, ne-a declarat Ioan Merca.

    Peste 400.000 de cereri sunt deja procesate

    Într-un răspuns recent pentru Agrointeligența, APIA informa că până la data de 22 martie erau procesate pentru Campania 2015 un număr total de 240.727 de cereri de plată.

    În prezent, după cum ne-a declarat directorul general al Agenției de Plăți, sunt procesate peste 400.000 de cereri care au deja controlul administrativ.

    ”O să intre undeva la 600.000 de cereri în plată urmând ca celelalte să intre la plată progresiv în măsură în care le finalizăm. Nu se pune problema să se fi ținut cont de suprafața exploatației, de fermieri mici sau mari. Noi lucrăm zi și noapte în schimburi, chiar avem program continuu. Ne străduim să facem tot posibilul pentru că și noi vrem ca banii să ajungă în conturile fermierilor”, ne-a mai precizat directorul general al APIA.

    De menționat că ceva bătăi de cap le-a dat funcționarilor APIA și plata pe înverzire care la introducerea în sistem a cererilor dădea erori de condiții artificiale, ceea ce a întârziat munca din agenția de plăți. Potrivit unor surse din teritoriu aceste probleme au fost rezolvate.

    Banii nu vor intra imediat în conturile fermierilor

    De la momentul când încep plățile și până când, efectiv, banii ajung în conturile agricultorilor este nevoie de 2-3 zile dacă e să punem la socoteală toate procedurile care urmează după ce APIA eliberează ordinele de plată.

    ”După autorizare şi transferul listelor de plată la Direcția Economică, aceasta emite ordinele de plată către Trezoreria Municipiului București, operaţiune care durează o zi, iar Trezoreria virează sumele către băncile la care fermierii au cont deschis, cu care sunt convenții încheiate de instituția noastră, operaţiune care durează încă o zi lucrătoare. Având în vedere numărul foarte mare de fermieri care au depus cerere de plată pentru Campania 2015, trebuie menţionat faptul ca nu toți fermierii vor putea fi plătiţi într-o singură zi, plata pentru 2015 făcându-se pe parcursul mai multor zile lucrătoare. Tot personalul Agenției implicat în procesul de efectuare a plăţilor va lucra efectiv și în zilele de sâmbătă sau duminică”, a explicat într-un răspuns pentru Agrointeligența, directorul APIA, Ioan Merca.

    Ministrul Agriculturii a anunțat încă din luna februarie că fermierii care au și vegetal și zootehnie vor intra din 8 aprilie la plata pe suprafață

    Crescătorii de animale vor primi și ei subvențiile pentru suprafțele agricole pe care le lucrează  tot începând cu 8 aprilie, a anunțat încă din luna februarie, ministrul agriculturii Achim Irimescu în Senatul României. Astfel, crescătorii de animale care au și cultură mare vor primi subvenția începând cu 8 aprilie și numai celor care dețin doar animale le vor intra banii în cont în luna mai.

    ”Plățile care se efectuează pentru 2015 se vor face pe suprafață începând cu 8 aprilie dar trebuie precizat un lucru: în plățile unice se regăsesc suprafețele, dar și animalele pentru 192.000 de fermieri care dețin și animale. Mai sunt 55.000 de fermieri care nu au și suprafață vegetală iar pentru aceștia banii vor intra de abia după 25 mai așa cum este programarea”, a declarat recent Achim Irimescu.

    Foto: telegraph.co.uk


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd