Bio şi organic

Cum scăpăm de limacși: 5 metode bio pentru combaterea melcilor fără cochilie care atacă cultura de legume

Limacșii sau melcii fără cochilie sunt dăunători des întâlniți în grădinile de legume sau în solarii. Încep să-și facă apariția din primăvară și nu se lasă duși din grădină până toamna târziu, când încep să se pregătească pentru hibernare. Pe durata vieții sunt extrem de activi în zilele ploioase sau pe timpul nopții când este mai răcoare întrucât au o sensibilitate ridicată la căldură. În general, masa acestui dăunător este compusă din salată, varză, gulie, conopidă, cicoare, rubarbă, dar atacă și culturile de pepeni, căpșuni, flori, pomi și arbuști fructiferi.

Marin Dumbrava

De departe, cea mai eficientă metodă de combatere a limacșilor rămâne utilizarea de substanțe chimice special create pentru a ține la distanță acest dăunător. Dar ce te faci dacă te ocupi de agricultura ecologică sau dacă nu vrei să folosești chimicale – cum înlături acest dăunător care face ravagii în culturile de legume? Răspunsul la această întrebare ne este oferit de către Marin Dumbravă, un cunoscut legumicultor din comuna Joița, județul Giurgiu ce se ocupă de agricultura bio încă din 2006, când a fondat ferma ecologică Biodumbrava – www.biodumbrava.ro

1.Capcane cu bere sau drojdie cu zahăr

Încă de când s-a apucat de agricultură, legumicultorul Marin Dumbravă a testat numeroase metode pentru a scăpa de limacși, tocmai pentru că suprafața de 11.000 m² pe care cultivă legume este una destul de mare, iar gestionarea dăunătorilor este destul de greoaie. A început ca orice novice cu borcane cu bere sau drojdie cu zahăr, dar și-a dat seama că, pentru suprafața cultivată cu legume, această metodă este ineficientă, fiind mai degrabă utilă în cazul celor care au un solar mic de legume de 30-40 m² ce produc pentru autoconsum.

”Limacșii sunt destul de greu de combătut în cultura bio, mai ales dacă vorbim de suprafețe mari. Pe suprafețe mici sunt diverse tehnici și capcane ce pot funcționa, dar și astea tot pe termen scurt. Una dintre cele mai utilizate și cunoscute metode de combatere a melcilor este ceea a borcanului cu bere sau drojdie. De-a lungul timpului specialiștii din domeniu au afirmat faptul că limacșii sunt atrași de mirosul malțului și al drojdiei fermentate. Pentru acest tip de capcană avem nevoie un borcan pe care îl îngropăm în pământ, lăsând marginile afară, după adăugăm bere, sau o soluție de 1 lingură de drojdie, ½ linguriță de zahăr și 250 ml apă călduță în borcan și lăsăm totul peste noapte. Dimineață ar trebui să recoltăm melcii și să schimbă lichidul”, a declarat pentru Agrointeligența Marin Dumbravă.

2.Capcane cu nisip, ace de conifere, tărâțe și coji de ou sfărâmate

O altă metodă este să pui pe suprafața solului materiale care îi pot irita pe melci în deplasarea lor prin solar sau prin cultura de legume, cum ar fi un nisip foarte colțuros, coji de ou, ace de conifere și tărâțe care îi înțeapă, îi irită.

”Aceste materiale pot cauza pe suprafața corpului melcilor răni, care cu timpul pot duce fie la dispariția lor, fie la îndepărtarea lor. În jurul straturilor, mai ales unde aveți legume vulnerabile la acești prădători, presărați pietriș, nisip, coji de ouă zdrobite sau cenușă de lemn, formând astfel o barieră abrazivă în calea dăunătorilor. Melcii se irită atunci când intră în contact cu aceste materiale și sunt descurajați să mai înainteze în solar. Această metodă se adresează tot pentru cei care cultivă legume pe suprafețe mici și dă rezultate doar atunci când pământul este uscat”, a mai spus producătorul de legume bio.

3.Stropiri cu ceaiuri din plante 

Pentru combaterea melcilor din grădinile și solariile de mici dimensiuni pot fi folosite diverse fierturi de plante ce au rolul de a ține la distanță limacșii.

”Plantele pot ajuta alte plante să facă fața dăunătorilor. Tocmai de aceea, ferma BioDumbrava este plină nu doar de plante de leac, dar și de flori care mă pot ajuta să prepar diverse soluții pentru a face față dăunătorilor. Pentru melci mai fac și diverse preparate cu care stropesc plantele pentru a le proteja de atacul lor. Plantele care au acest efect sunt lavanda, begoniile, funzele de coacăz sau ceaiul de pelin ce este indicat a fi pulverizat pe sol toamna, când melci își caută adăpost pentru iernat. Mirosul de pelin este considerat a fi respingător pentru melci și aceștia vor sta departe de solarul tău. Unde mai pui că pelinul este și un bun fertilizant”, recomandă Marin Dumbravă.

4.”Vânarea” limacșilor noaptea, la lumina lanternei

Pe suprafețe întinse metodele prezentate mai sus nu oferă rezultatele așteptate, Marin Dumbravă preferă să înlăture limacșii prin metoda clasică, adunatul lor noaptea, la lumina lanternei.

”Singura metodă cu care pot spune că reușesc să gestionez atacul melcilor fără cochilie este aceea de a-i vâna seara la lumina lanternei. În miez de noapte mă înarmez cu o sursă de lumină și o găleată cu un sfert, până la jumătate plină cu apă. La lumina lanternei adun melcii de pe plantă și îi bag în găleată. În contact cu apa, melcul de îneacă”, a adăugat legumicultorul.

5.Macerat de melci

Melcii pe care reușești să-i strângi din solarul sau grădina cu legume este indicat să-i lași la macerat, iar soluția rezultată poate fi folosită pentru efectuare de stropiri la marginea solarului. Mirosul va îndepărta populația de limacși, iar culturile vor fi protejate.

”O altă metodă pe care eu o aplic cu succes de câțiva ani este aceea de a face un macerat din melcii pe care i-am strâns noaptea, cu lanterna. În general melcii strânși îi las la macerat și stropesc extremitățile solarului cu această soluție, pe care fie o diluez în apă sau fie o aplic pur și simplu, totul în funcție de textura ei. Această soluție funcționează, tocmai pentru că mirosul rezultat din macerat are rolul de a-i ține la distanță pe limacși, tocmai pentru că au același miros ca al lor și nu îl consideră atrăgător. Metoda de prindere seara a limacșilor și asta cu maceratul de melci sunt singurele ce pot funcționa pe suprafețe mari, restul metodelor sunt valabile doar pentru suprafețe mici”, a explicat fermierul cum funcționează maceratul de melci.

Alte metode de combatere a limacșilor

O altă metodă de eliminare a dunătorului din cultura de legume este realizarea unor soluții de stropit pe baza de cafea sau apă cu oțet. Folosește cu încredere cafeaua pentru a acoperii plantele ce au fost atacate de melcii fără cochilie. Zațul poate fi și el utilizat, prin aplicarea în jurul tulpinii plantelor atacate de limacși. Substanța activă din cafea dar și zațul nu sunt agreate de melcii fără cochilie.

La fel de eficientă este și soluția pe baza de apă și oțet. Pentru a realiza o astfel de soluție ai nevoie de 250 ml de oțet și 125 ml de apă. Totul se pune într-un pulverizator și imediat cu remarci prezența melcilor la tine în grădină, poți pulveriza soluția direct pe aceștia. Atenție însă, această substanță nu trebuie să intre în contact cu frunzele plantelor, deoarece amestecul acesta riscă să afecteze planta de cultură.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

    1. si eu am bucataria si holul de vre-o doua luni invadate de astfel de melci, deja fac alergie cand ii vad ma mananca pielea pur si simplu – fara gluma, adun noaptea si urmatoarea noapte iar gasesc simt ca inebunesc, mentionez ca satu la curte si nu am gradina cu zarzavaturi nici eu nici vecinii.

  1. Anul trecut mi-au mâncat și frunzele cartofilor !!!
    Merg o dată pe săptămână la grădină și am combătut cu otravă. În grădină mirosea a hoit, atâția melci morți erau. Totuși au continuat să vină. Tomatele au fost singurele care au scăpat relativ neatinse. Singura soluție bio pe suprafețe mari pe care o văd e să se facă arătură toamna târziu dacă se poate la temperaturi negative. Pe suprafețe mici la fel, dar crescătoria din vecini ne aprovizionează constant.

  2. Vă salut. Pe mine nu mă ajută nici măcar strânsul de melci noaptea. Terenul e plin. Dimineața calc pe ei când mă plimb prin grădină.nu știu ce aș putea face să scap de ei . Problema e că în fiecare grădină am văzut că sunt .

  3. aveam aceeasi problema cand lucram la farmacie, un antidot este messurol sau cum i se zice ca am uitat dar problema e ca e foarte scump, iar deja nu mai e problema ta si a mea e o problema ce ar necesita o strategie ampla de combatere degeaba pun tu si yo mesurol cand rezerva pe langa gradinile, solariile, livezile mele e de 100 Ha crescatorie de limacsi.

  4. DECAT SA STRICAM SAREA SI SA AFECTAM SOLUL, E PREFERABIL SA FOLOSIM CENUSA PUSA INTRO GALETUSA IN CARE CUFUNDAM MELCII ADUNATI. CENUSA II ARDE. CENUSA PRESARATA PE LINGA PLANTELE AFECTATE ESTE EFICACE DOAR PE SOL USCAT. TOAMNA AM SAPAT TOATE STRATURILE, INAINTE DE A VENI FRIGUL. AM STARPIT CUIBURI CONSISTENTE IN ACEST FEL, DE ASEMENEA AM STRANS TOATE RESTURILE VEGETAE, SUB ELE SE ADAPOSTESC MELCII APOI SE TRAG IN PAMANT PENTRU IERNARE. IN GRADINA DE LANGA CASA FOLOSESC RECIPIENTE MICI CU PUTINA BERE IEFTINA, LE PUN SEARA PE UNDE STIU CA APAR MELCI SI LE GOLEC DIMINEATA. ASTFEL II PUTEM STARPI PE TIMP DE VARA. ATENTIE, POT FI GASITI DE MULTE ORI PE SUB PIETRE, CARAMIZI, LADITE SAU GHIVECE UNDE ESTE UMEZEALA PERMANENTA SI RACOARE IN TIMPUL ZILEI, TREBUIE STARPITI PE LOC.

  5. Am aplicat si eu metoda cu sare,dar ataca solul . Tot stransul noaptea cu lanterna s-a dovedit mai eficient. Mi-am cumparat o lanterna cu elastic si o pun pe cap. In felul asta am mainile libere.

  6. O alta practica utila in metoda vanatorii la lanterna, este presararea unei cantitati mici de sare grunjoasa direct pe melc. Ii va ucide aproape instantaneu.

Scrie un comentariu