• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce nu au intrat banii de subvenție în conturile fermierilor?

    agrointeligenta.ro -

    Subvenția nu a ajuns în conturi – spun pe toate forumurile și pe Facebook fermierii care urmăresc de vineri încoace situația din bancă pentru a afla dacă le-au intrat sumele pe care APIA a anunțat că a început să le vireze încă de vineri.

    UPDATE: Fermieri din mai multe județe ne-au scris că fost informați de la bănci să le-au intrat bani de la APIA. Detalii găsiți în articolul: Incredibil! APIA a plătit fermierilor doar o parte din subvențiile anunțate!

    La finele săptămânii trecute, potrivit unui comunicat oficial al APIA, erau pregătite pentru plată 536.160 cereri unice în sumă totală estimată de 300 milioane euro. Dintre acestea, o primă tranșă de 27.273 cereri, în sumă totală de 13.687.915 euro urma să fie plătită în cursul zilei de vineri, 8 aprilie.

    Sumele, însă, nu au ajuns încă la fermierii care își monitorizează conturile în speranța că se numără printre primii norocoși la care APIA a transmis plăți pe suprafață. Motivul pentru care sumele nu au ajuns încă la nici un fermier par să fie legate de programul scurt pe care Trezoreria îl are în zilele de vineri, dar și de faptul că băncile comerciale nu fac operațiuni pe perioada weekendului.

    Ca banii să ajungă de la APIA la fermieri este nevoie de cel puțin o zi, după cum declara directorul agenției într-un interviu acordat Agrointeligența săptămâna trecută: ”Ca și etape procedurale, după autorizare la plată şi transferul listelor de plată la Direcția Economică, aceasta emite ordinele de plată către Trezoreria Municipiului București, operaţiune care durează o zi. Practic, ordinele de plata se vor emite începând de vineri. În continuare, se va urma fluxul acestor ordine de plată între trezorerie și instituțiile bancare. Pentru APIA va exista program de lucru atât sâmbătă, cât și duminică”.

    Potrivit acestei declarații oficiale a directorului APIA, dacă primele plăți au fost autorizate de către APIA în cursul zilei de vineri, înseamnă că, în cel mai optimist caz, banii ar trebui să apară în conturi în cursul acestei zile, după prânz, cel mai sigur putând fi extrași de primii fermieri abia mâine, marți, 12 aprilie. Este una dintre chestiunile pe care, sperăm, să le lămurească astăzi, luni, directorul Ioan Merca, la conferința de presă pe care o va susține de la ora 13.30 la sediul instituției.

    Până la acest moment, schemele care se autorizează la plată sunt următoarele:
    – Schema de plată unică pe suprafaţă în cuantum de 79,73 euro/ha;
    – Plata redistributivă:
    • primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha;
    • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,07 euro/ha.
    – Plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha;
    – Plata pentru micii fermieri care au până la 7 ha în cuantum de maxim 1250 euro;
    – ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,19 euro/ha.

    Plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.

    În ceea ce privește plățile pentru care fermierii mai au de așteptat, este vorba în primul rând de schema de înverzire, circa 59 de euro la hectar. Această plată le-a dat bătăi de cap funcționarilor APIA pentru că sistemul a generat erori de condiții artificiale. Banii ar urma să intre în perioada imediat următoare. De asemenea, și plățile pentru sprijinul cuplat, agromediu, zone defavorizate și cultura ecologică mai au de așteptat acestea urmând să fie finalizate la finele lunii aprilie, respectiv în mai. Plățile pentru zootehnie, sprijinul cuplat și ANT, urmează să intre în conturile fermierilor după data de 25 mai.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”