Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricoleViaţa la ţară

EXCLUSIV! Laurențiu Baciu, LAPAR: Fermierii români au primit derogare pentru a trata semințele de rapiță cu neonicotinoide

La solicitarea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), țara noastră a primit o derogare în care semințele de rapiță din campania din această toamnă vor putea fi tratate cu neonicotinoide.

Nu are importanță substanța, ci important este că am obținut derogarea. Nu aș putea să spun momentan pentru câte zile este derogarea, ci am numai informația că există OK-ul și atât. Nu am știința substanțelor care au fost aprobate – asta ține cumva de Ministerul Agriculturii, care au fost mai puțin zgârciți, aceia au câștigat (referire la firmele care comercializează neonicotinoide – n.r). Dar nu față de mine! Este vorba despre culturile de toamnă, la rapiță în special”, ne-a explicat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Vă reamintim că România a mai primit o derogare și anul trecut pentru ca semințele de rapiță să fie tratate cu neonicotinoide. Substanțele pentru care s-a dat atunci aprobare temporară sunt aceleași ca și acum:  Nuprid AL 600 FS și Modesto 480 FS. Astfel, Nuprid AL 600 FS în suspensie concentrată este un insecticid cu acțiune asupra dăunătorului Phyllotreta spp., și care se poate folosi la tratarea semințelor de rapiță o doză de 6 litri/tona de sămânță. Se poate folosi și Modesto 480 FS, recomandat contra puricilor mici şi mari ai cruciferelor, dozajul în acest caz fiind de 12,5l/tona de seminţe.

În momentul de față, fermierii români se confruntă cu problema combaterii unor dăunători importanți în cultură precum Psylliodes spp., Phyllotreta spp. și Athalia rosae, unde estimăm că avem un grad al prezenție dăunătorilor în culturi de peste 85%. Prezența dăunătorului este specifică țării noastre și apare foarte rar în alte state ale UE”, se arăta în adresa transmisă de LAPAR către MADR pe 26 iunie 2015.

Derogarea pentru campania de toamnă este valabila pana pe 31 octombrie 2016.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Cerem derogari ca albine avem inca destule…Mai mult MADR in larga-i generozitate a propus si obtinut si impozitarea apicultorilor pe motiv ca erau ultimii care nu plateau impozite statului, iar mierea adusa la Bucuresti era cam scumpa. In schimb guvernul Ponta a dat si miere saracilor adusa tocmai din Bulgaria, ieftina, dar cam falsa. Asta e Romania, tara tuturor posibilitatilor.

    1. Se intampla pentru ca fermierii au interese comune. Apicultorii in afara de patrimoniul ACA nu au alte dezbateri colective. SUNT SOLITARI!

Scrie un comentariu