Subvenţii APIA 2018

800 de euro pe cap de vacă! Cum pot ajunge fermierii la această subvenție?

Crescătorii de animale vor intra ultimii la plată așa cum a anunțat cu diverse ocazii și ministrul agriculturii, Achim Irimescu. 25 mai este termenul când se va da startul plăților în zootehnie dar momentan, în cazul bovinelor, nu se știe exact cuantumul pe care crescătorii în vor primii pe cap de animal.

Ministrul Agriculturii a vehiculat recent, la finalul ședinței de Guvern în care s-a adoptat cuantumul plăților directe, și suma de 800 de euro pe cap de vacă. Estimarea, una foarte optimistă le-a dat speranțe crescătorilor care, până acum, își făceau calcule de cel mult 500 de euro/cap de animal, după ce, inițial, s-a pornit de la un sprijin cuplat de 250 de euro/bovină.

”Dacă numărul de animale elibigile a scăzut față de anul trecut atunci da, este posibilă să ajungem și la 800 de euro pe cap de animal. Sau dacă sunt animale cu nereguli iarăși de diminuează numărul animalelor eligibile. Dar haideți să avem calculele și de abia atunci putem spune concret pentru că la sprijinul cuplat, ca și în vegetal, calculele se fac când ai deja disponibile numărul de animale determinate eligibile. Deci până ce nu avem toate datele aduse în aplicație și să fi rulat un control administrativ pe cererile cu animale nu putem să dăm astfel de situații. Când vom avea o să le facem publice. Și în privința Ajutorului Național Tranzitoriu pentru zootehnie se va proceda în același mod. Dar noi suntem convinși că se va respecta termenul de 25 mai ca data de începere a plăților pentru zootehnie și pentru aceasta vom face tot posibilul”, a mai spus Nicolae Horumbă.

Tot în privința plăților, directorul general adjunct de la APIA a precizat că în acest moment agenția de plăți mai are de contractat doar modulul ”calcul plăți” care este practic ultimul pentru a da drumul banilor. ”Doar acest modul este în curs de contractare, celelalte sunt contractate și în curs de testare. Este vorba de modulele privind controlul administrativ înainte de controlul pe teren, controlul administrativ după controlul pe teren, calcul plăți și aprobare plată finală pentru anul 2015”, a mai spus director general adjunct APIA.

De precizat că crescătorii de vaci fie că vorbim de carne sau de lapte au avut ca și condiție obligatorie să își înscrie animalele în Registrul Genealogic pentru a primii sprijin cuplat. Doar cei care dețin până în 10 capete nu au această obligație, dar încasează doar Ajutorul Național Tranzitoriu. Restul pot primi și sprijinul cuplat pentru efective între 10 și 250 de capete.

Guvernul susține financiar înscrierea în Registrul Genealogic

Schema de ajutor de stat pentru creșterea animalelor, respectiv pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, va suferi modificări în 2016. Bugetul alocat de MADR pentru a acoperi costurile acestor proceduri obligatorii pentru accesul la sprijinul cuplat a fost fixat pentru anul 2016 la 32 de milioane de lei.

”Suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat în anul 2016 este de maximum 32.000.000 lei, din care 18.500.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 13.500.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate ministerului agriculturii şi dezvoltării rurale pentru anul 2016”, se arată în proiectul de modificare a HG nr. 1179/2014.

Guvernul va susține cu cel mult 30 de lei la taurine, bubaline și ecvine, și cu 10 lei la ovine, caprine și porcine următoarele activități:
– colectarea şi gestionarea datelor privind animalele, respectiv originea animalului, data naşterii, data însămânţării, data ieşirii din efectiv şi cauza acesteia, evaluarea animalelor de către expert, actualizarea şi prelucrarea datelor necesare pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice;
– activităţile administrative care au legătură cu înregistrarea datelor relevante privind animalele în registrele genealogice;
– actualizarea software-urilor pentru gestionarea datelor în registrele genealogice;
– publicarea informaţiilor cu privire la registrele genealogice şi a datelor din registrele genealogice; sau
– alte activităţi conexe întocmirii şi menţinerii registrului genealogic.

Pentru efectuarea testelor și controalelor, dar și pentru ”activităţi conexe colectării şi evaluării datelor obţinute din testele şi controalele respective care vizează evaluarea genetică a animalelor pentru punerea în aplicare a unor tehnici avansate de reproducere şi pentru menţinerea diversităţii genetice”, statul plătește:

  • 80 lei, în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte, şi 20 lei, în cazul controlului producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;
  • 15 lei, în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte, 5 lei, în cazul producţiei de carne, 3 lei, în cazul producţiilor de lână, pentru rasele cu lână fină, şi 4 lei, în cazul producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine;
  • 10 lei, în cazul controlului performanţelor de producţie la rasele de animale din specia porcine.

Organizațiile de crescători care țin Registrul Genealogic și care fac acțiunile de monitorizare și control a producțiilor, precum și verificările genetice, vor depune în continuare cererile pentru accesarea sprijinului la APIA, lunar sau trimestrial, în termen de 20 de zile lucrătoare următoare încheierii lunii/trimestrului pentru care se solicită ajutorul de stat.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Bai amatorule de kkt!? Daca dadeai subv la timp fermierii isi inscriau vacile in registrul genealogic dar ei săracii nu au avut de unde sa ia bani iar suma de 800 de euro este ptr un nr mic de vaci aprox 80.000 . Nu mai da sperante desarte fermierilor?! Du-te dreaku?!

Scrie un comentariu