• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cer lămuriri în privința subvențiilor pe 2015: ”Chiar ne dați 930 euro/vacă, domnule ministru Achim Irimescu?”

    agrointeligenta.ro -

    Sumele vehiculate în ultimul timp de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, pentru plata Sprijinului Cuplat în zootehnie nu coincid cu cele transmise crescătorilor la ultimele întâlniri unde s-au discutat aceste cuantumuri, susțin crescătorii de vaci de carne. 

    Pe data de 30 martie, la finalul ședinței de Guvern, ministrul agriculturii Achim Irimescu a susținut o declarație de presă în care le-a spus jurnaliștilor că sprijinul pentru animale poate ajunge și la 800 de euro pe cap de vacă, mai ales dacă ”acestea sunt și în zone defavorizate”.

    Așadar, crescătorii nu știu exact pe ce sumă se pot baza în acest an. ”Având în vedere știrile apărute în ultimile zile în presă, respectiv cuantumul subvenției pe cap de animal pentru vaca de carne (SCZ bovine carne), Asociatia Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) consideră că trebuie să aducem anumite clarificări. În toate discutiile pe care le-am avut la MADR înainte și după aprobarea actualei scheme de plată s-a spus și chiar scris că suma maximă pentru bovine va fi de: 250 euro pentru vaca de lapte si 300 euro pentru vaca de carne. Aceste sume vor crește anual cu un anumit procent, astfel încât pentru vaca de carne va fi în 2020 aproximativ 380 de euro.  Daca efectivele eligibile vor crește peste cele estimate, atunci suma totală alocată se împarte la numărul de animale, putând fi mai mică de 300 euro, dar în nici un caz mai mare. Totodată precizăm că schema veche pentru Zona Defavorizată a fost înlocuită cu această formă de sprijin. Este vorba de fapt despre extinderea sprijinului la nivel național. Anunțul făcut de domnul Ministru , după ședința de guvern de săptămâna trecută, că cei din zona defavorizată vor primi 800 euro SCZ+ ANT ( adica cca. 930 euro) a produs „emoții” în rândul crescătorilor.  Faptul ca domnul Ministru vine de la Bruxelles și ne dă asemenea vești ne bucură, majoritatea crescătorilor punându-și mari speranțe în actuala conducere a ministerului. „După 14 ani la Bruxelles știe ce vorbește”……Așa o fi ?…. Chiar ne dați 930 euro/vacă, domnule Ministru Achim Irimescu ?”, este mesajul postat miercuri seară pe pagina de Facebook al ACBCR.  

    Directorul  general adjunct APIA spune că nu este imposibil

    Estimarea, una foarte optimistă le-a dat speranțe crescătorilor care, până acum, își făceau calcule de cel mult 500 de euro/cap de animal, după ce, inițial, s-a pornit de la un sprijin cuplat de 250 de euro/bovină.

    ”Dacă numărul de animale eligibile a scăzut față de anul trecut atunci da, este posibilă să ajungem și la 800 de euro pe cap de animal. Sau dacă sunt animale cu nereguli iarăși de diminuează numărul animalelor eligibile. Dar haideți să avem calculele și de abia atunci putem spune concret pentru că la sprijinul cuplat, ca și în vegetal, calculele se fac când ai deja disponibile numărul de animale determinate eligibile. Deci până ce nu avem toate datele aduse în aplicație și să fi rulat un control administrativ pe cererile cu animale nu putem să dăm astfel de situații. Când vom avea o să le facem publice. Și în privința Ajutorului Național Tranzitoriu pentru zootehnie se va proceda în același mod. Dar noi suntem convinși că se va respecta termenul de 25 mai ca data de începere a plăților pentru zootehnie și pentru aceasta vom face tot posibilul”, a explicat luni director general adjunct APIA,  Nicolae Horumbă.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale