• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce nu se plătesc subvențiile persoanelor juridice? Fermier: ”Sistemul le blochează plățile!”

    agrointeligenta.ro -

    APIA a început încă de acum două săptămâni plățile către fermieri dar până acum prea puțini agricultori și-au primit efectiv banii în conturi. În plus, mulți dintre fermieri au aflat de la funcționarii agenției de plăți că dosarele lor sunt ”trase pe tușă” pentru că s-au descoperit diverse nereguli care împiedică autorizarea la plată.

    O mare problemă în acest sens ar fi la persoanele juridice care nu au primit banii până acum din cauză că softul APIA dă frecvent erori. Această situație ne-a fost semnalată de un fermier din județul Dolj care spune că nu a primit niciun leu în cont până în clipa de față.

    ”Sunt un tânăr fermier din județul Dolj. Anul trecut mi-am înființat un SRL și m-am apucat de agricultură, alternativa fiind să plec din țară. Vă scriu deoarece după doar un an simt că a doua alternativă ar fi fost cea mai bună. După ce anul trecut a fost foarte secetos și producția a fost mică în lipsa irigațiilor, nu am primit nici până în ziua de azi vreun leu din subvenție. Am avut răbdare, am înțeles că în toamna nu a funcționat softul, am mai avut răbdare încă 4 luni m-am împrumutat să îmi susțin campania de toamnă și de primăvară, semințe, îngrășăminte… dar deja simt că răbdarea mea a ajuns la final și devin sceptic că voi mai primi ceva. De aici și supărarea mea… oficial se susține că au fost plătiți circa 650.000 de fermieri, însa eu, din nou, nu mă aflu printre aceștia. Zilele trecute am mers la APIA să depun cererea unică de plată pe 2016 și am întrebat dacă este ceva în neregulă cu dosarul meu din 2015 și de ce nu am intrat la plată, iar răspunsul a fost: dosarul este în regulă doar că mai trebuie să aștept…banii vor veni! Am așteptat încă câteva zile și tot nimic… aud în stânga și în dreapta că cei cu suprafețe mici și în general persoane fizice au luat ceva. Cel mai important este că dintre toți cunoscuții care au personalitate juridică și lucrează în agricultură nu a luat nimeni nimic. Circulă zvonul că persoanele juridice nu au intrat la plată deoarece sistemul blochează plățile către aceștia. Am sunat la APIA Județean – o voce deloc prietenoasă m-a întrebat: „Aveți impresia că se pot face plățile într-o zi la toată lumea?!” – nu cred ca este vorba de o zi… numai din 8 aprilie de când domnul ministru Achim Irimescu anunța imperativ că „Banii au plecat către fermieri” au trecut 2 săptămâni”, ne-a scris Marius Alexandru G. din județul Dolj.

    Banii au ajuns până acum într-o mică măsură la agricultori

    Potrivit informărilor oficiale ale APIA, începând din 8 aprilie și până vineri, agenția de plăți achitare fermierilor 1.295.552.050 lei (293,27 milioane euro) pentru un număr de 686.337 beneficiari, din care Ajutoarele Naționale Tranzitorii în sectorul vegetal (ANT 1) reprezentau 270.683.527,54 lei (61,27 milioane euro). Comparând cu cifrele transmise pe 15 aprilie, adică 219,7 milioane euro, rezultă că efectiv APIA a plătit într-o săptămână doar 73, 57 de milioane de euro.

    Cei mai mulți fermieri care au primit o parte din banii de la APIA nu și-au putut da seama exact ce scheme au încasat întrucât în cont le apare doar suma totală, exprimată în lei. Oficial, ar fi trebuit să încaseze plata unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru tineri fermieri și Ajutorul Național Tranzitoriu. Totuși, acești bani fie au ajuns pe rând, fie nu au ajuns deloc, așa că pe rețelele de socializare s-a creat o adevărată ”isterie” despre cine, unde, când și cum s-au primit banii.

    Noi nu am ținut cont de anumite județe. Pe măsură ce fermierii au ajuns la statusul corespunzător de prelucrare au fost autorizați la plată. Nu s-a pus problema ca noi să alegem județe sau alte diferențieri între fermieri, niciodată nu s-a pus problema aceasta. Au existat într-adevăr niște restricții, și care se știu, cum ar fi dosarele care sunt în control sau plata pe înverzire dar marea majoritate a fermierilor sunt autorizați la plată și continuăm autorizarea zilnic. Sigur că până acum am autorizat la plată cazurile mai simple iar de acum încolo încep cazurile cu mai multe lucruri complicate adică cu mai multe scheme de plată, cu mai multe condiții pe care trebuia să le îndeplinească fermierul. Sigur, controalele administrative sunt ceva mai dificile decât la un fermier cu 2-3 hectare”, ne-a explicat Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA.

    Acesta se pare că este motivul pentru care unii fermieri au deja bani în conturi iar alții nu. APIA a dorit să achite și să finalizeze plăților celor care nu ridicau mari probleme cu maxim 5 hectare și care nu aveau foarte multe condiții de respectat.  Astfel, cum plata s-a făcut aleatoriu și deja numărul cererilor pentru care s-au făcut plăți este tot mai mare este practic imposibil ca unul dintre județele țării să fi fost ”uitat” la plată. Doar să aveți norocul, ca fermier, să fiți printre cei ale căror cereri au fost printre primele procesate și atunci și bani i-ați primit sau urmează să îi primiți în cursul acestei săptămâni.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Când se plantează roșiile în grădină – calendar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA