• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce ascunde APIA despre plățile către fermieri? ”Doar 15% din subvenții au ajuns în conturi! Banii stau blocați!”

    Gabriela Gimbășanu -

    Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură ar ”cosmetiza” modul în care sunt prezentate în spațiul public sumele virate fermierilor, a lăsat astăzi să se înțeleagă Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Șeful LAPAR a arătat că deși se vorbește mereu de un procent de 70% când vine vorba despre plata subvențiilor, în realitate, sumele virate reprezintă doar 15% din ce APIA datorează fermierilor.

    ”În acest sens sunt foarte dezamăgit, chiar că nu mai înțeleg nimic, trăim într-o minciună continuă, dată zic eu la urma urmei, de o incompetență pentru că altfel nu pot să-mi explic cum de ni se raportează că s-au dat 70%, fii atent ce șmecherie, chiar cred că noi suntem proști?! Ni se spune că la APIA s-au făcut plăți de 70%, că banii de la APIA au plecat. Nu din bani e vorba (la procent- n.r.), ci despre fermieri și când l-am întrebat pe directorul general câți bani, banii erau 15%. Aia e șmecheria, domnilor de la APIA – noi vrem banii, nu procente. Eu nu îmi plătesc datoriile cu procente. Nu mă încălzește cu nimic că iese la televizor și se burică că are 70%, cu 15% bani dați”, a declarat Baciu la conferința ”Ferma profitabilă” organizată astăzi de Agrostandard.ro.

    ”Vreau să vă spun că la ora 16:30 sunt în cabinet la primul ministru, o să-l rog insistent să facă o anchetă, să vedem cine se face vinovat de întârzierea acestor plăți. Pentru că cineva trebuie să plătească! Stau 1,3 milioane de euro blocate, nu sunt în buzunarul fermierilor. Pentru ce? Că cineva nu și-a făcut treaba! Trebuie să vedem cine nu și-a făcut treaba, nu am auzit la APIA o sancțiune măcar de un pachet de țigări, nu mai zic să-i ia locul de muncă. Un milion de fermieri stau și așteaptă zilnic și pe lângă ei stau și cei ce ne-au dat inputurile, stau și băncile, stau și leasing-urile, stăm toată ziua și ne mințim unul pe altul. Mi-ai zis pe data de 8 aprilie, am așteptat nu pe 8, pe 15, pe 20 dar nu a venit nici un ban. Vorbesc la o APIA, la un județ și ce credeți că-mi spune, că cererea mea nici nu a fost procesată și vorbesc cu directorul general și îmi spune că noi încercăm până la 1 să dăm toți banii și pe înverzire și pe tot. După ce că nu v-ați făcut treaba la timp este și lipsă de respect, măcar lăsați ciocul mic, cereți-vă scuze și nu mai ieșiți afară cu tam-tam că ”am deschis, am dat drumul la bani”. Nu a primit nici un fermier banii (subvenția integrală – n.r.). (…) Am auzit că a fost un scandal mai devreme și nu vreau să o luați ca o amenințare dar cred că cei afectați s-au cam săturat de situația în care suntem și românul are o răbdare, dar mi-e să nu ajungem să ne facem dreptate singuri, să nu mai așteptăm la nimeni”, a mai spus Laurențiu Baciu.

    Vă reamintim că potrivit ultimei comunicări oficiale a APIA, până vineri, 22 aprilie, se raportaseră plăți aferente Campaniei 2015, pentru schemele din sectorul vegetal, în sumă totală de 1.295.552.050 lei (293,27 milioane euro) pentru un număr de 686.337 beneficiari, din care Ajutoarele Naționale Tranzitorii în sectorul vegetal (ANT 1) reprezintă 270.683.527,54 lei (61,27 milioane euro).


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte