• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O nouă șansă pentru a lua banii de la Comisia Europeană!

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierii au o nouă șansă pentru a accesa banii de la Comisia Europeană, sprijinul excepțional acordat țării noastre pentru fermele de vaci. 

    Așa cum a anunțat recent în cadrul unui eveniment ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu a hotărât să prelungească termenului de depunere a cererilor pentru ajutorul excepțional acordat de Uniunea Europeană pentru sectorul laptelui. Suma totală pe care România a primit-o pentru a susține atât acest sector, cât și cel al creșterii porcilor, se ridică la 11.145.958 euro, iar data limită de depunere a cererilor a fost 8 aprilie.

    Numai 80,44% din sumă a fost solicitată la plată

    Potrivit Hotărârii de Guvern nr.160/2016 ajutorul financiar acordat pentru sectorul laptelui și produselor lactate este echivalentul în lei al sumei de 8.773.154 euro, iar pentru sectorul de creștere a porcinelor echivalentul în lei al sumei de 2.372.804 euro.

    La data de 8 aprilie s-a încheiat perioada de depunere a cererilor pentru acordarea ajutorului financiar pentru sectorul laptelui și numai nu număr de 16.837 de fermieri au solicitat sprijinul. Din valoarea totală acordată pe cele două sectoare cererile acoperă 7.057.952 euro, ceea ce reprezintă un procent de 80,44% din suma totală de distribuit. Acest număr relativ mic de cereri depuse a fost generat, pe de o parte de perioada scurtă de depunere, iar pe de altă parte din cauza faptului că o serie de prim-cumpărători au încheiat cu producătorii ofertă de a contracta și nu un contract de livrare.

    O nouă perioadă de depunere a cererilor pentru producătorii de lapte

    Prin proiectul de modificare a HG nr.160/2016 conducerea ministerului agriculturii își propune o serie de modificări ale actului normativ care să aibă ca scop epuizarea întregii sume alocate. Astfel se impune stabilirea unei noi perioade de depunere de cereri de către producătorii de lapte, între 16.05. – 27.05.2016, în vederea distribuirii întregii sume către beneficiarii eligibili.

    Potrivit legislației naționale și europene specifice sectorului laptelui și produselor lactate, orice livrare de lapte crud a unui producător către un prim-cumpărător de lapte crud trebuie să facă obiectul unui contract scris între părţi sau prim-cumpărătorii trebuie să facă o ofertă scrisă de a contracta. Astfel, prin prezentul proiect se reglementează faptul că pentru a beneficia de sprijin producătorii pot dovedi că sunt în activitate și prin oferta scrisă de a contracta făcută de un prim-cumpărător, valabilă la data depunerii solicitării, şi a cel puţin unui document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent ofertei de a contracta.

    De asemenea, actul normativ prevedere și modificarea datei pentru rata de schimb euro-lei, de la 17 octombrie la 30 septembrie 2015. ” Prin prezentul proiect s-a modificat data ratei de schimb euro – lei, de la 17 octombrie la 30 septembrie 2015, potrivit art.40 din Regulamentul delegat (UE) nr.907/2014 al Comisiei 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea și închiderea conturilor, garanțiile și utilizarea monedei euro. Astfel, atunci când un fapt generator este stabilit în temeiul legislației Uniunii, cursul de schimb aplicabil este ultimul curs stabilit de BCE înainte de prima zi a lunii în cursul căreia se produce faptul generator”, se arată în proiectul de act normativ.

    Vă reamintim că, pentru a solicita sprijinul european trebuiesc îndeplinite o serie de criterii și condiții. Pentru sectorul lapte și produse lactate acestea sunt:
    -Producătorii de lapte să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, respectiv dețin cotă de livrări la data de 31 martie 2015;
    -Producătorii de lapte sunt în activitate, respectiv au încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim – cumpărător, şi dețin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului;
    -Producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015.
    Suma cuvenită fiecărui producător se calculează de către A.P.I.A. conform cantității de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015, astfel:
    -240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 tone inclusiv;
    -12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone şi până la 200 tone inclusiv;
    -2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

     


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA