• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA: 9.000 de fermieri din eșantionul de control – DE ASTĂZI la plată! Cine sunt aceștia?

    Gabriela Gimbășanu -

    Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a susținut astăzi, joi – 28 aprilie, o conferință de presă în care, printre informațiile prezentate a fost și aceea că se vor începe primele plăți pentru fermierii aflați în eșantionul de control. În total, este vorba despre peste 55.000 de astfel de beneficiari ai subvențiilor, dar din aceștia, doar pentru 9.000 s-au clarificat cererile până la acest moment și vor putea fi deblocați din sistemul de plată al APIA.

    ”În general acei fermieri care nu și-au primit banii sunt într-o mare parte circa 56.000 fermieri, fermieri care au fost selectați la controalele pe teren. Dintre acestea chiar și azi am avut analiză în cadrul Agenție cu colegii și am constatat că unii dintre acești fermieri, adică fermierii pentru care nu mai există impedimente tehnice în aplicație și pentru care controlul administrativ este finalizat, putem să-i deblocăm la plată chiar începând cu ziua de azi. După o estimare de-a noastră, este vorba de câteva mii de fermieri, undeva până în 9.000 de fermieri care vor intra la plată, dintre cei cu controale pe teren”, a anunțat astăzi Nicolae Horumbă, directorul adjunct al APIA Central.

    În ceea ce privește controalele pe teren, reprezentantul APIA a arătat că sunt mai multe situații pentru fermieri selectați la control.

    ”Avem fermieri selectați la controalele clasice pe teren, este vorba de controalele care se fac prin vizita direct la fața locului și avem controalele în teren efectuate prin metoda teledetecției. Ponderea cea mai mare a fermierilor este a acelora controlați prin metoda teledetecție, circa 45-46.000 de fermieri. Pentru cei mai mulți dintre ei întâlnirile de clarificare s-au finalizat, acum sunt în curs de introducere în sistem, acolo unde este cazul a rapoartelor de clarificare cu fermieri. Eu cred că în câteva zile și acțiunea asta se va finaliza și vor putea intra și ei la plată. Nu aș putea să vă dau un termen final până la care fermierii controlați pe teren vor intra la plată pentru că așa cum spuneam este vorba de însăși administrarea cererii în control administrativ unde apar diferite erori, de la caz la caz, specifice în funcție de schemele de plată pe care ei le accesează. Unele dintre ele trebuiesc clarificate prin întâlnirea directă cu fermierii. Pe măsură ce aceste erori se clarifică și se clasifică de către colegii noștri din țară, din centrele APIA fermierilor li se încheie controlul administrativ și vor intra pe fluxul de autorizare la plată”, a mai spus Horumbă.

    Care este situația plăților la acest moment

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat și a trimis, la 20 de zile de la debutul plăților, suma de 337,3 milioane de euro pentru un număr de 725.252 de fermieri și o suprafață de peste 5 milioane de hectare, dar în prezent mai sunt blocate din diverse motive 108.725 de dosare, a declarat, joi, directorul general al APIA, Ioan Merca, într-o conferință de presă.

    „Până în data de 27 aprilie aveam transferați în contabilitate un număr 725.252 de fermieri, cu o sumă autorizată la plată 337,312 milioane de euro. Din această sumă, 268 de milioane reprezintă fondurile FEGA și 69 de milioane de euro sprijinul pentru ANT alocat din bugetul național. Era tot timpul o discuție că pentru anul 2015 România avea alocat un plafon pentru plăți directe de 1,599 miliarde de euro, pot spune că până în acest moment am reușit să absorbim 523, 5 milioane de euro, respectiv 32,7%. Aici luăm în calcul și plata în avans, adică suma de 255 de milioane de euro plătită în luna noiembrie”, a precizat Merca.

    Acesta a subliniat că la începutul lunii mai va demara și plata pe înverzire, respectiv 535 milioane de euro, ceea ce înseamnă 32% din plafonul total.

    „La începutul lunii mai va începe și plata pe înverzire, o sumă de 535 milioane de euro, ceea ce înseamnă 32% din plafonul total. Tot în prima parte a lunii mai vom face plata și pe măsura 13, adică undeva 230 de milioane de euro”, a adăugat șeful APIA.

    În urma nemulțumirilor exprimate de fermieri în ultima perioadă din cauza întârzierii plăților, Merca a ținut să precizeze că în prezent un număr de 108.725 de dosare sunt blocate la plată din diverse motive, însă se fac toate demersurile pentru a le finaliza și calcula sumele cuvenite.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd