• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sfaturi pentru îngrijirea puilor de curcă

    Roxana Dobre -

    Creșterea puilor de curcă este o provocare pentru orice gospodar. Aceștia pui sunt vulnerabili mai ales în primele zile de viață, când au nevoie de o îngrijire și monitorizare atentă, iar grija pe care le-o poartă cloșca – curcă sau găină, este esențială pentru ca puii să treacă cu bine peste perioada critică.

    Extrem de sensibili, puii de curcă se cresc în libertate și poate da rezultate bune dacă cloșca, curcă sau găină, este foarte bună mamă. Alt factor este ca timpul să fie favorabil, adică începând cu luna aprilie și vara, când temperaturile exterioare nu dau probleme. Ei își pot căuta o parte din hrană împreună cu cloșca în condiții de creștere extensiv-gospodăresc.

    Când sunt mici, puii au nevoie să fie protejați

    Uneori, pentru a economisi furajul care poate fi consumat de curca sau găina cloșcă se poate practica metoda cu cloșca ținută într-o cușcă (cutie de lemn) cu dimensiunile 70/70 cm pentru cloșca găină și 90/90 cm pentru cloșca curcă. Acest mini-adăpost este închis complet pe 3 laturi, podină și acoperiș, iar fața cu ștacheți verticali care permit intrarea și ieșirea numai a puilor, nu și a cloștii, este prevăzută cu balamale și încuietoare. Astfel că accesul la apă și hrană al cloștii se face dirijat la un jgheab așezat în fața ușii cu ștacheți. Puii primesc hrana la o distanță mai mare (cam 70 cm) tot în fața ușii cu stinghii la care nu ajunge curca (cloșca), dar care îi supraveghează permanent și-i cheamă la masă. Uneori se pot amenaja și niște voliere care să nu permită răspândirea puilor și chiar să-i apere de răpitoare.

    La vârsta de 30 de zile, puii de curcă sunt suficient de mari pentru a-și căuta hrana prin curte și pășuni, iar cușca nu mai este necesară. Ca și la puii de găină, primele 2 săptămâni sunt mai dificile și este nevoie de căldură în adăpost. La vârsta de 35 zile se amenajează stinghii pentru odihnă și dormit dispuse paralel la 70 cm între ele și fixate la înălțimea de 40-50 cm de la sol.

    Hrana puilor de curcă în perioada de la  o zi la 28-30 zile este un furaj combinat care să aibă un aport proteic de 30 % (PBD) și circa 3.000 Kcal/kg furaj-energie. Pe măsură ce puii cresc, aportul proteic scade.

    Baza rației furajere este porumbul boabe în procent de 45%, șroturile oleaginoase 28%, săruri minerale și premixuri vitaminice 1%. Se mai folosesc ouă fierte, brânză de vaci, morcovi, lucernă verde și urzici tocate fin. Atât apa, cât și hrana, este bine să fie puse în vase de culoare roșie, care atrag puii de curcă. Pe măsură ce puii cresc, nutrețul verde se mărește chiar la 5 tainuri pe zi. De la vârsta de 60 zile se pot introduce în hrană grăunțele întregi și scoaterea la pășunat.

    Au nevoie de verdeață

    Practic, nu se concepe creșterea curcilor fără verdeață. Pe pășune pot fi crescute toate categoriile de curci începând de primăvara până toamna. Acest lucru duce la o mare economie de furaje și la rezultate economice favorabile. Îngrășarea curcilor și mai ales a curcanilor poate începe de la 6 săptămâni, în adăposturi cu așternut de rumeguș grosier în grosime de 5-6 cm. Pentru a ajuta digestia se pun vase cu pietriș pe care curcile îl consumă frecvent.

    Curcile au nevoie mereu de aer proaspăt și răcoare vara și de încălzire în sezon friguros, evitându-se orice fel de curenți de aer.

    Hrana curcilor în primele 10-12 săptămâni trebuie să conțină și medicamente care previn ori combat diareea cu sânge (coccidiaza). După 12 săptămâni în hrana de bază vor fi introduse grăunțe integrale de porumb, grâu și mazăre până la 30%.

    Spor de creștere foarte bun

    La vârsta de 170 de zile greutatea unui curcan poate ajuge la 22 kg cu un consum de circa 63 kg furaj ceea ce înseamnă 2,900 kg pentru un kg/spor în greutate sau 370 g pe zi furajată. Înainte de transport, curcanii trebuie ținuți nemâncați 8 ore, dar cu apă în permanență.

    Carnea de curcan este una săracă în calorii, dar bogată în albumină, ceea ce îi conferă o valoare nutritivă sănătoasă. Iar dacă creșterea se face și ecologic, atunci preferințele consumatorului sunt satisfăcute, iar prețul acestei cărni este mereu în urcare.

    Sursa: Practic-idei.ro

    Foto: www.porterturkeys.com


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA