• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce spun liderii fermierilor despre prelungirea termenului pentru depunerea cererii unice pe 2016

    Roxana Dobre -

    Ca un răspuns la solicitările venite din partea statelor membre, comisarul european pentru agricultură Phil Hogan a anunțat că perioada de depunere a cererilor unice va putea fi prelungită, al cererea fiecărui guvern, până pe 15 iunie. În prezent, termenul limită este de 16 mai, dată după care beneficiarii de subvenții sunt penalizați cu 1% pentru fiecare zi de întârziere până la mijlocul lunii iunie, după care nu se mai acceptă solicitări.

    Liderii fermierilor spun că sunt de acord cu această inițiativă deși până astăzi nu au fost invitați la Ministerul Agriculturii pentru consultări. Emil Dumitru, președintele Pro Agro ne-a declarat: ”Suntem de acord pentru că a fost o perioadă în care nu au funcționat absolut toate modulele pentru primirea cererii unice de plată tocmai de aceea este corectă abordarea potrivit căreia ar trebui prelungit termenul. Trebuie să se țină cont și de volumul de muncă al funcționarilor APIA în ceea ce privește autorizare la plată a cererilor. De la Ministerul Agriculturii nu știm nimic concret dacă vor organiza o astfel de consultare dar probabil că în zilele următoare o să primim și o invitație în acest sens”.

    El spune că nu crede că prelungirea termenului ar putea duce și o întârziere a plăților în anul 2017. ”Nu cred că se va pune problema de o nouă întârziere la plată și în anul de cerere 2016 pentru că APIA vine deja în spate cu experiența din acest an. Se va pune la punct sistemul informatic”, a mai spus liderul Pro Agro.

    Pe de altă parte, liderul LAPAR, Laurențiu Baciu este mai sceptic în ceea ce privește utilitatea aceste prelungiri și se teme ca APIA să nu se folosească pentru plata din 2016 de acest pretext și să genereze alte întârzieri.

    ”Nu ne-au chemat la negocieri dar în situația în care nu se reușește înscrierea până pe data de 16 mai suntem de acord cu o prelungire. Nu am primit sesizări pe vegetal în privința aceasta doar cei din sectorul ovinelor am înțeles că au avut ceva probleme. Dacă mă întrebați pe mine, am totuși o reținere în ceea ce privește prelungirea termenului pentru că mă tem ca nu cumva să fie vreun motiv invocat de APIA pentru la anul, ca și anul acesta, să nu își termine lucrarea din cauza acestui termen. În ceea ce mă privește pe mine nu m-au sesizat colegii de la vegetal că ar fi probleme, trebuie să spunem adevărul. Anul trecut chiar au fost probleme la depunerea cererii iar acum nu ar mai fi cazul de o prelungire”, ne-a declarat Laurențiu Baciu.

    Vă reamintim că la finele lunii trecute, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan a anunțat că statele membre pot opta pentru o prelungire a termenului de depunere a cererii unice pe 2016 cu încă o lună. Hogan a subliniat la acel moment că decizia vine ca un răspuns la solicitările venite din partea statelor membre, iar pentru a beneficia de această flexibilizare a regulamentului, guvernele țărilor trebuie să notifice Comisia Europeană.

    Până la publicarea acestei știri, ministrul agriculturii Achim Irimescu nu a putut fi contactat pentru a confirma dacă a cerut deja la Bruxelles prelungirea termenului de 16 mai pentru depunerea cererii unice.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA