• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 7 soluții eficiente de combatere a afidelor, păduchii plantelor

    Gabriela Gimbășanu -

    Păduchii plantelor sau afidele reprezintă o categorie importantă de dăunători ce aduc pagube însemnate legumicultorilor în fiecare an.

    Acest dăunător este primul care își face apariția în grădina ta, atunci când temperaturile permit. Păduchii sunt insecte moi care se folosesc de trompa lor pentru a se hrăni cu seva plantelor și apar, de obicei în colonii pe partea inferioară a zonelor de creștere a plantelor. Frunzele puternic infestate, pot să se ofilească sau capătă o culoare galbenă din cauza pierderi excesivă a sevei. În timp ce instalarea lor pe arbori și arbuști nu aduce probleme serioase, dacă se localizează pe plante acești dăunători provoacă pagube însemnate.

    Dacă grădina ta este atacată de păduchi sunt câteva măsuri esențiale pe care trebuie să le iei pentru a-ți proteja plantele.

    Îngrășămintele cu azot permit înmulțirea lor excesivă

    Atunci când păduchii s-au înmulțit excesiv în grădina ta de legume ar fi indicat să renunți la administrarea îngrășămintelor pe bază de azot care pot contribui și mai mult la infestarea plantelor. Acest dăunător are o dezvoltare mult mai accentuată atunci când se administrează îngrășăminte.

    În afară de efectul direct pe care îl au păduchii asupra plantelor, ei pot fi purtători de virușuri periculoși care îmbolnăvesc cultura. Secrețiile dulci ale afidelor depuse pe plante pot contribui la apariția mucegaiului cenușiu.

    Eliminarea păduchilor cu o soluție pe bază de ulei vegetal și detergent

    Dacă nu vrei sa folosești insecticide chimice ai la dispoziție soluții alternative: de la un amestec de ulei vegetal cu detergent de vase și până la plante care resping acești dăunători.

    Cel mai recomandat amestec de horticultori pentru eliminarea păduchilor poate fi obținut dintr-o ceașcă de ulei în care pui o linguriță de detergent lichid pentru vase. Soluția se pulverizează în zonele afectate. Are efect și în varinată diluată: o linguriță și jumătate de amestec se adaugă la fiecare ceașcă cu apă caldă.

    Atenție! Este recomandat ca apa pe care o folosești în soluție să fie apă de ploaie. Cea de la robinet conține clor și calcar, iar clorul este un dezinfectant puternic, ce poate afecta eficiența metodei.

    Prepară o soluție pe bază de usturoi

    O altă modalitate de combatere a păduchilor din grădina de legume poate fi prepararea unei soluții pe bază de usturoi. Datorită sulfurilor pe care le conține usturoiul, acesta are efecte insecticide și fungicide, dând rezultate foarte bune și în combaterea păduchilor plantelor. Pentru a prepara această soluție ai nevoie de 100 de grame de usturoi care se zdrobește și se pune la macerat în două linguri de ulei, timp de 12 ore. Peste acest amestec se adaugă un litru de apă de ploaie și se lasă timp de o săptămână la o temperatură de 16-20°C. Soluția astfel obținută se strecoară și se diluează cu 5% apă de ploaie, după care se pulverizează peste plantele afectate. Maceratul concentrat se poate păstra în frigider, în sticle închise bine, pentru a fi utilizat o perioadă mai îndelungată.

    Maceratul de urzică eficient pentru eliminarea păduchilor

    Maceratul de urzică este o soluție 3 în 1, fiind insecticid, fungicid și îngrășământ ce poate fi folosit eficient în agricultura ecologică. În ceea ce privește combaterea păduchilor plantelor, acest macerat dă rezultate foarte bune.

    Prepararea maceratului de urzică este extrem de simplă, astfel că trebuie să pui o mână bună de urzici într-o găleată cu apă, raportul fiind de 10 kg plantă verde, la 100 litri de apă. Amestecul se acoperă și se lasă la fermentat câteva zile, până când începe să emane un miros neplăcut. Este important să amesteci din când în când preparatul. Îți dai seama că preparatul este gata atunci când soluția emană un miros înțepător. Soluția se diluează în raport de 1/10.

    Cultivă plante care atrag dăunătorii

    Deoarece unele plante sunt mai atractive pentru păduchi, acestea pot fi aduse în gradină pe post de ”capcană”, deoarece insectele vor fi mai puțin dispuse să atace alte plante. Cele mai cunoscute plante care atrag afidele sunt năsturelul, varza, crăițele, gălbenelele și mesteacănul. Năsturelul este planta care și-a dovedit cel mai des eficacitatea în atragerea micilor insecte. După ce planta a fost acoperită de o colonie de păduchi, aceasta poate fi smulsă și îndepărtată.

    Insecte care se hrănesc cu păduchii de plante

    O altă soluție de combatere a acestui dăunător ce își face simțită prezența în grădină este aceea de a atrage insectele care se hrănesc cu acești mici dăunători. Buburuzele consumă aceste mici dăunători și în stadiu de larvă și de adult. Alte insecte care ucid păduchii de plante sunt viespea parazitară și Chrysopa. Aceste insecte pot fi atrase în grădină cu ajutorul plantelor de mentă, sulfină albă și fenicul.

    Insecticide pe baza de pyrethrum

    În cazul culturilor clasice, unde se folosesc substanțe chimice, pentru combaterea acestui dăunător există pe piață o multitudine de produse sintetice ce pot elimina micile insecte de pe suprafața plantelor.

    Insecticidele cele mai des folosite în combaterea păduchilor de plante sunt cele pe bază de pyrethrum, acizi grași și uleiuri horticole. Acestea rămân active puțin timp și sunt pulverizate direct pe coloniile micilor insecte. Pesticidele sintetice recomandate în controlul păduchilor variază de la deltametrină și lamda-cihalotrină până la cele sistemice: tiacloprid și acetamiprid.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte