Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Ce SUBVENȚIE plătește APIA pentru un hectar de PĂȘUNE!

Subvenția APIA pe hectarul de pășune poate varia foarte mult în funcție de criteriile și culturile pe care le înființează fermierii pe aceste suprafețe. Astfel, se pornește de la plata minimă, de bază  reprezentată de plata unică pe suprafață (SAPS) care, pentru Campania APIA 2017, are un cuantum de 97,2452 euro/ha iar fermierii pot acumula progresiv și celelalte scheme și pachete, ajungându-se la plăți consistente pe hectar! 

Beneficiarii plăţilor pe pășune/pajiște sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi asociațiile sau cooperativele agricole, excluse inițial.

Iată ce plăți pot încasa de la APIA, fermierii care au depus la APIA cererea unică pentru pășunile comunale!

PAJIŞTI  PERMANENTE COMUNALE UTILIZATE ÎN COMUN 603 SAPS, Plata redistributivă, Înverzirea și Tineri fermieri

P1, P1.2, M10_P1, M10_P3.1.1, M10_P3.1.2, P3.1, M10_P3.2.1, M10_P3.2.2, P3.2, M10_P6.1, M10_P6.2, P6

Iată subvențiile pe pășune achitate de APIA pentru Campania 2017

Dacă nu încheie angajamente pe agromediu, plățile pe care le primesc deținătorii de pășuni comunale sunt:

– Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 97,2452 euro/ha;

– Plata redistributivă:• primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha, • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 48,3251 euro/ha;

– Schema privind practicile benefice pentru mediu și climă cunoscută de fermieri ca ”Înverzire” în cuantum de 57,1745 de euro/ha. De menționat că pentru primele 10 ha înverzirea se plătește implicit fără impunerea vreunei reguli.

În plus, fermierii pot să primească schema pentru Tineri Fermieri dacă au vârsta până în 40 de ani. Cuantumul acesteia este de 24,3113 euro/ha.

Așadar, făcând un calcul suma primită pe un hectar de pășune în 2017 este de 159,4197 de euro pe hectar! SAPS 97,2452 euro/ha + plata redistributivă 5,00 euro/ha (pentru primele 5 hectare) + Înverzirea 57,1745 de euro/ha = 159,4197 de euro pe hectar! 

Dacă deținătorul de pășune se încadrează și la schema de Tânăr Fermier se adaugă 24,3113 euro/ha iar suma finală devine 183,731 de euro/ha.

Cum se calculează subvenția APIA pentru pășuni

Dacă luăm în calcul schema redistributivă cu plata până la 30 ha inclusiv în cuantum de 48,3251 euro/ha atunci suma crește astfel : SAPS 97,2452 euro/ha + plata redistributivă 30 ha inclusiv în cuantum de 48,3251 euro/ha + Înverzirea 57,1745 de euro/ha = 202,7448 de euro pe hectar! Atenție! Această sumă se plătește pe hectar doar pentru beneficiarii care dețin minim 5 hectare și maxim 30 de hectare.

Dacă deținătorul de pășune se încadrează și la schema de Tânăr Fermier se adaugă 24,3113 euro/ha iar suma finală devine 227,0561 euro/ha. 

În cazul în care se încheie angajamentele pe agromediu sumele de 143, 8669 de euro pe hectar respectiv 189,9458 de euro pe hectar pot fi completate dacă sunt încheiate angajamente pe cinci ani. Este vorba de Măsura 10 (M10) agromediu unde pot fi accesate pachete precum: 

Pachetul 1 – pajişti cu înaltă valoare naturală –142 euro/ha/an

Pachetul 2 -practici agricole tradiţionale (poate fi aplicat doar adiţional, în combinaţie cu Pachetul 1) Varianta 2.1-lucrări manuale pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe (variantă nouă) –100 euro/ha/an Varianta 2.2-lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe(varianta nouă)–21 euro/ha/an.

Pachetul 6 – pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) 

– varianta 6.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 410 euro/ha/an;

– varianta 6.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 331 euro/ha/an

Din calculul final rezultă că subvenția anuală pe un hectar de pășune poate ajunge, în ce mai fericit caz, și la 637,0561 de euro.

Reamintim că plăţile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, iar plăţile finanțate din FEADR la cursul de schimb de 4,5390 lei pentru un euro.

Sumele acordate în cadrul plăţilor directe pot fi cumulate cu plăţile măsurilor aprobate prin PNDR, în condiţiile în care fermierul solicită plată pentru acestea. Concesionare pășunilor se face prin licitație organizată de primăria în posesia căreia se află iar subvențiile sunt încasate de cel/cei care iau spre închiriere suprafața respectivă! 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


15 comentarii

  1. Eu cred ca disputa intre arendator si arendas, daca discutam de persoane normale la cap, nu exista. Un teren oarecare, inclusiv daca este vorba de pasune ofera doua surse de castig ; 1)subvetia si 2)recolta, daca facem o simpla analiza ajungem le concluzia ca valoric sunt aproape egale, deci cei doi trebuie sa-si negocieze impartirea castigului, daca nu o fac corect, Toparceanu le-ar spune; “stati acum ca fratii in ploaie pocaiti si nevoiasi ca la adapost sub foaie n-aveati loc sa va culcati.

  2. asteapta subcentiile la pasune dar nimenu nu spune ce lucrari a efectuat asupra pasunii ca sa merite subventiile . pasunile sunt pline de maracini ciulini buruieni sau tot felul de balarii. nu au taiat nici un spin de pe pasune sa nu mai vorbim de administrat ingrasaminte sau lucrari de combatere a eroziunii solului dar ei vor subventii. am zis o repet si a sa repet la nesfarsit ca subventiile sunt ajutoare sociale chiar mai daunatoare incurajeaza nemunca si favorizeaza fermierii declaranzi. daca ar fi facute periodic controale in teren nu am avea probleme. trebuie sa fie in teren tot timpul angajati apia care sa ia la pas fiecare coltisor de teren care este declarat la apia. subventiile trebuie schimbate in vauchere sau cupoane fermierii sa nu mai primeasca bani cash ci doar de ce au strict nevoie de la motorina ingrasaminte seminte pana la utilaje. atunci vom deveni o forta in agricultura mondiala.

  3. BUNA ZIUA.AM DEPUS ANUL TRECUT IN 2016 LA APIA PE 21 HA DE PASUNE COMUNALA IAR ANUL ACESTA DE CURAND AM FOST CHEMAT LA APIA CA SA FACUT O TELEDETECTIE SI DIN CAUZA SARATURI DE PE ISLAJ MIA FOST LUAT DREPTUL SA MAI POT LUA BANI PE SUPRAFATA DE ISLAJ DEPUSA ANTERIOR….CE POT FACE IN CONTINUARIE PENTRU A PUTEA LUA BANI

  4. Daca am de inchiriat 4 ha de pajiste ,la un fermier de oi,ar putea primii el subventia in locul meu?Ce ar trebui sa fac eu in aceasta situatie?Deoarece nu sint in tara,as dorii sa inchiriez,unei persoane ce se poate ocupa de ingrijirea suprafetei respective.Care sint pasii ce trebuiesc facuti,de mine cit si de cel care arendeaza.

    1. Bună ziua, conform legii daca încheiați un contract de arenda cu oierul acesta va încasa subvenția însă în contract specificați suma pe care doriți să o primiți de la el pentru închirierea terenului.

  5. exista un maxim pe care poate o primarie sa il ceara drept chirie pentru un ha. de pasune pentru ca s-ar putea sa mearga pina la valoarea subventiei si atunci am sarit din lac in put, pasunile ar ramane tot neingrijitesi subventia va merge tot la primarii prin redevente, si la asociatii prin incasare de la apiajan

Scrie un comentariu