• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Iată decizia care prelungește termenul de depunere a cererilor la APIA!

    Roxana Dobre -

    Termenul de 16 mai ca dată limită pentru depunerea cererii unice la APIA a fost prelungit. În Monitorul Oficial a fost publicată astăzi Hotărârea de Guvern care modifică legislația pentru a permite tuturor fermierilor să depună cererea unică la APIA fără a fi penalizați. Termenul maxim de prelungire este 15 iunie, însă Ministerul Agriculturii poate – și a anunțat deja că va emite un ordin pentru ca ultima zi de depunere să fie 31 mai, astfel încât nici procedurile ulterioare, respectiv plățile, să nu sufere mari întârzieri. 

    Hotărârea de Guvern a apărut astăzi în Monitorul Oficial și precizează clar că permite ministrului agriculturii să decidă prin ordin de ministru orice altă altă anterioară celei de 15 iunie. Prin excepție de la prevederile articolul 2, în cazul în care legislația Uniunii Europene prevede modificarea datei-limită de 15 mai pentru depunerea cererilor unice de plată, se decide astfel: cererile unice se depun până la data limită maximă prevăzută de regulamentele UE fără a se aplica penalități de întârziere dacă nu s-a emis ordinul de ministru. În cazul în  care Ministerul Agriculturii decide stabilirea unei alte date-limită, anterioară datei limită maximă stabilită prin Regulamentele UE, data limită se stabilește prin ordin al ministrului agriculturii. Aceasta este și data limită de depunere a modificărilor cererilor unice de plată fără penalități de întârziere, se arată în Hotărârea publicată în Monitorul Oficial. Același act normativ prevede ca indiferent de termenul-limită fixat de MADR, fermierii să beneficieze de încă 25 de zile pentru a depune cererile unice, însă o cu penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.

    HG

    Până în acest moment, Ministerul Agriculturii a anunțat printr-un comunicat că data până la care va prelungi termenul de depunerea a cererii unice pentru campania 2016 este de 31 mai.

    ”Adoptarea actului normativ de modificare a OUG nr. 3/2015, după data apariției în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului preconizat a fi adoptat în data de 13.05.2016, ar conduce la întreruperea perioadei de depunere a cererilor unice de plată fără penalități de întârziere, în cursul cărora, cererilor unice de plată depuse ar urma să li se aplice penalități de întârziere, situație care trebuie preîntâmpinată. Adoptarea acestui act normativ permite României să prelungească termenul limită de depunere al cererilor de plată, în prezent fixat pentru 16 mai 2016. Astfel, data limită de depunere a cererilor unice de plată va fi 31 mai 2016, urmând a fi stabilită prin ordin al ministrului imediat după publicarea în Monitorul Oficial a prezentei OUG”, au anunțat oficialii MADR.

    Data de 31 mai a fost confirmată pentru Agrointeligența și de către directorul general al APIA, Florin Faur. ”Termenul care a fost discutat inclusiv ieri și care a fost înaintat și care sperăm să fie destul de bun pentru toată lumea, pentru instituție, pentru fermieri este acela de 31 mai termen de depunere fără penalități. Acest termen devine oficial în momentul în care există un Ordin de Ministru, care trebuie să existe într-un normativ publicat în Monitorul Oficial. Avem zilele acestea, mâine, poimâine, în care vom vedea evoluția lucrurilor pe partea de preluare cereri și atunci luăm în calcul o potențială ajustare, dacă se va impune o eventuală creștere ușoară a termenului, dar la acest moment vorbim de data limită de 31 mai, o data situată undeva la mijloc, nici 15 mai, nici 15 iunie”, a declarat pentru Agrointeligența Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

    Tot într-o declarație pentru Agrointeligența, ministrul agriculturii Achim Irimescu a precizat că nu este indicat să ceară termenul maxim, de o lună, pentru depunerea cererii unice pentru că acest demers ar putea duce și la o nouă întârziere a plăților în 2016-2017. ”Prelungirea cu o lună nu ne avantajează de niciun fel din mai multe motive. În primul rând, automat că fermierii se relaxează și după cum spun și colegii din APIA, directorii generali, că deja erau programați și nu s-au mai prezentat. Au zis că lasă că mai este până la 15 iunie. Și în al doilea rând iarăși ne ducem către toamnă când ar trebui să plătim avans. Așa că pe noi ne pune în dificultate dacă amânăm termenul de 16 mai foarte tare. În cel mai bun caz adoptăm decizia să prelungim cu o săptămână sau 10 zile, maxim trei săptămâni. Dar este exclus să prelungim cu o lună. Conform legislației este nevoie de ordin de ministru”, ne-a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu.

    De precizat că deși a anunțat că va prelungi termenul până la 31 mai, ministrul agriculturii nu a emis încă un ordin ca această dată să devină oficială. Cel mai probabil după publicarea HG-ului în Monitorul Oficial, Achim Irimescu va emite și ordinul care să ”oficializeze” prelungirea termenului!


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii