• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Băncile au început să notifice fermierii: ”V-a intrat în cont subvenția de la APIA!”

    agrointeligenta.ro -

    APIA a deblocat progresiv scheme din plățile directe pentru fermieri iar în cursul zilei de astăzi, mai mulți agricultori ne-au semnalat că băncile le-au trimis deja notificări că au noi sume de bani în conturi. Cei cărora le-au intrat astăzi banii sunt cel mai probabil fermierii ale căror cereri au fost introduse la plată începând din 12 mai, când Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a demarat autorizarea la plată și a schemei  pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pe înverzire), precum și pentru submăsurile compensatorii din PNDR aferente Măsurii 13, zone defavorizate. 

    530 de milioane de euro are de achitat APIA numai pentru schema de înverzire! Prima tranșă de bani a fost aprobată la plată încă din 12 mai iar primii bani au început deja să intre în conturile fermierilor. Agricultori din Mureș, Iași dar și Prahova ne-au sesizat că, având serviciu de e-banking sau sunând direct la bancă, au fost anunțați că pot ridica banii din conturi, bani virați de APIA.

    Din păcate nu toți fermierii au fost la fel de norocoși. Crescătorii de pe grupul de specialitate de pe Facebook, Ovine-oierit-România, au sesizat că încă nu au primit niciun semn de la bancă: ”Astăzi (ieri n.r) pe la ora 14,30, am aflat de la CEC că au fost deja anunțați că vor intra bani APIA , iar la ora 16, când am intrebat la CEC din nou, directorul mi-a spus ca încă nu a intrat nimic la nimeni! Dar dimineață (astăzi n.r), atacați, să vedem la care au intrat bani”.

    Potrivit APIA, numărul total de fermieri pentru care au fost emise deja ordinele de plată este de 532.362.

    ”Suma totală autorizată după data de 12.05.2016 este de 944.2 milioane lei (212,89 milioane euro) și este compusă din: 685,25 milioane lei (155,17 milioane euro) din bugetul U.E. – F.E.G.A. (Fondul European de Garantare pentru Agricultură), 13,33 milioane lei (2,97 milioane euro) din bugetul național, respectiv 245,64 milioane lei (54,8 milioane euro) din bugetul U.E. – F.E.A.D.R. (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală)”, se arată într-un comunicat al APIA.

    Crescătorii de animale își așteaptă banii începând din 25 mai

    Aagenția de plăți face eforturi să finalizeze toate plățile începute până în 25 mai când sunt programați la plată crescătorii de animale. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a făcut luni, în plenul Parlamentului, promisiuni ferme că plățile vor demara așa cum au fost programate adică pe 25 mai. ”De la 25 mai este prevăzută începerea plăților pentru crescătorii de animale aici fiind incluse atât Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) dar și Sprijinul Cuplat pe zootehnie (SCZ). Suma alocată este de 203 milioane de euro și se distribuie astfel: 27 milioane de euro pentru vaci de lapte, 116 milioane de euro pentru bovine de carne și 58 de milioane de euro pentru ovine și caprine”, a specificat ministrul ministrul.

    Conform celor mai recente declarații ale directorului APIA, Florin Faur, se fac eforturi ca toate sumele, adică subvențiile integrale pe toate schemele, să fie achitate până la 15 iunie, cu două săptămâni înainte de termenul-limită impus de legislația UE, care este de 30 iunie.

    Foto: www.lebimsa.fr


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA