• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noutăți la APIA: SMS la virarea banilor și posibilitatea de a-ți verifica online stadiul cererii

    agrointeligenta.ro -

    Lipsa de transparență este una dintre marile nemulțumiri ale fermierilor în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Noul directorul Florin Faur a anunțat că problema este în curs de soluționare și că vor exista trei direcții prin care agenția va comunica cu beneficiarii fondurilor europene.

    1.Mesaje pe telefon când se virează banii

    După un model pe care florin Faur l-a implementat la APIA încă din 2011, când se afla la conducerea Agenției, fermierii vor fi înștiințați pe sms când li se virează banii, așa încât să știe exact când au intrat la plată și ce sume vor încasa.

    ”Pentru că se invocă că nu e colaborare, nu e transparență, am spus ce ar fi dacă, în momentul când fac o plată, instituția vine și îi dă omului mesaj. Vine și îi spune că în data de…, ai primit suma de … A funcționat (acest sistem de notificare – n.r.), apoi a fost stopat – nu mai contează acum de cine sau cum. Ideea este că vreau să reintroducem acest tip de dialog care ajută omul să știe. Dacă un singur fermier primește banii, foarte mulți merg la bancă, la APIA, să vadă și ei. Dacă omul știe, și avem în baza de date contacte luate de-a lungul anilor, că a primit o sumă, cumva se degrevează și oamenii și instituția. Știu că dacă a venit mesajul, au suma respectivă”, a declarat directorul APIA la Conferința Națională a Agriculturilor organizată de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

    2. Verificare online a stadiului dosarului

    Fermierii vor putea să își verifice stadiul dosarului de cerere la APIA în orice moment folosind, cel mai probabil, o aplicație online ce va fi introdusă în sistemul APIA, un canal direct cu procesarea datelor beneficiarului.

    ”Am propus cu resurse proprii să creăm în relația cu fermierii un fel de fereastră în care să știți în ce fază e dosarul dvs, ce decizie aveți, ce notificări aveți. Instituția să fie complet deschisă”, a spus Florin Faur despre această nouă modă de a informa fermierii.

    3. Buletine de informare către organizații

    Liderii fermierilor, respectiv organizațiile reprezentative din sectorul agricol vor fi informate cu privire la activitatea de plăți a APIA.

    ”Am stabilit și un cadru de lucru pentru că pe dumneavoastră nu vă interesează chestiunile teoretice, vă interesează faptic, imediat. Am considerat că se impune util și s-a și întâmplat imediat ca la cabinetul directorului general să existe o interfațare pe e-mail – pentru că de multe ori e foarte greu să răspunzi la telefon. De așa manieră ca, în fiecare seară, la finalul programului, să existe o punctare a situațiilor dvs. din teritoriu, de tip punctual sau general, să am tot timpul pulsul raportat de la cei ce reprezentați legal fermierii din România. (…) Tot ce se întâmplă va fi transmis telegrafic către reprezentanții dvs., cel puțin o dată la două zile, ca să fie lumea informată”, a declarat directorul general al APIA despre relația pe care și-a propus să o aibă cu fermierii și prin liderii acestora.

    Directorul APIA Florin Faur a lăsat să se înțeleagă că toate cele trei sisteme de comunicare urmează să fie implementate în cel mai scurt timp, cel care este deja funcțional fiind cel de informare a organizațiilor. Mesajele pe telefon și sistemul de verificare a stadiului dosarelor vor putea fi implementate pentru cererile depuse pe 2016.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale