• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APEL către premierul Cioloș pentru plata SUBVENȚIILOR!

    Roxana Dobre -

    Fermierii sunt disperați! Întârzierea subvențiilor le-a stricat planurile pentru campania de primăvară în sectorul vegetal iar mulți dintre crescătorii de animale au fost nevoiți să vândă la preț de nimic la abatoare din efective tocmai pentru a merge mai departe cu cele care au rămas. Zilnic vin din spațiul public, politicieni, președinți de asociații sau fermieri, reacții și cereri pentru salvarea agriculturii!

    Copreședintele ALDE Daniel Constantin i-a solicitat printr-o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș să se implice în criza din sectorul zootehnic și sectorul laptelui din România. Potrivit  fostului ministru al agriculturii, producătorii și procesatorii din industria alimentară se confruntă cu trei probleme majore: neplata subvențiilor pentru sectorul zootehnic, supraproducția de lapte de la nivel european și scandalurile publice care au lovit sectorul laptelui.

    Iată conținutul integral al scrisorii adresate de fostul ministru al agriculturii premierului Dacian Cioloș:

    Stimate domnule Prim-ministru Dacian Cioloș,

    Vă scriu în calitatea dumneavoastră de fost ministru al agriculturii și comisar european pe agricultură, având în vedere ultimul comunicat al Ministerului Sănătății care pune din nou într-o lumină defavorabilă sectorul lactatelor din țara noastră, aducând prejudicii producătorilor și industriei alimentare.

    În prezent, producătorii și procesatorii români se confruntă cu cea mai mare criză din istoria recentă, fiind loviți de cel puțin trei probleme majore:
    • Neplata subvențiilor pentru sectorul zootehnic (deși ministrul agriculturii anunța că va începe plățile pe data de 25 mai, până în prezent niciun fermier nu a încasat niciun ban)
    • Supraproducția de lapte de la nivel european, determinată de eliminarea cotelor de lapte (comisarul Hogan a recunoscut recent acest lucru, precum și necesitatea de a se găsi soluții pentru scăderea producției)
    • Scandalurile publice care au lovit sectorul laptelui, generate de pozițiile publice ale autorităților în special Ministerul Agriculturii și Ministerul Sănătății.

    Deși ieri, prin raportul Corpului de Control al Guvernului se identifica o posibilă sursă a îmbolnăvirii copiilor din județul Argeș, internați la spitalul Marie Curie, ca fiind vaccinurile administrate acestora, astăzi acest raport a fost retras, iar Ministerul Sănătății a făcut o afirmatie șocantă: “cea mai probabilă sursă de îmbolnăvire o reprezintă unul sau mai multe produse lactate”.

    Această afirmație lovește din nou sectorul laptelui din România, care se luptă să-și revină după declarațiile iresponsabile făcute la începutul acestui an de autorități. Ceea ce șochează este faptul că Ministerul Sănătății formulează această afirmație ca o probabilitate și nu ca o certitudine, deși dumneavoastră ați afirmat în mod corect că nu pot fi date publicității decât date certe, pentru a nu crea panică la nivelul populației.

    După plecarea domnului Achimaș Cadariu speram ca noul ministru al sănătății să fie mai reținut în a arunca responsabilitatea către sectorul alimentar în lipsa unor dovezi certe. Nu am dovezi să susțin că vaccinurile sunt cauza îmbolnăvirii, dar nu sunt nici dovezi care să ateste că lactatele au fost cauza îmbolnăvirii.

    Dacă nu interveniți în regim de urgență, în sensul clarificării situației, în sensul sprijinirii sectorului sau prin a atrage atenția noului ministru al sănătății, PROBABIL sectorul procesării laptelui va dispărea din România, consumatorii îndreptându-se către produse importate, fermierii își vor vinde animalele și vor ajunge să trăiască din ajutoare sociale. Industria alimentară, care contribuie în PIB cu mai mult de 4%, va suferi pierderi considerabile şi implicit va afecta întreaga economie românească.

    Apelez la dumneavoastră pentru a interveni personal în această criză, deoarece cunoașteți foarte bine problemele din sectorul zootehnic și sectorul laptelui din România. Nu avem așteptări de la actualul ministru al agriculturii, cum nu am avut nici de la fostul ministru al sănătății. Aceștia și-au dovedit limitele competenței.

    Am convingerea că, prin expertiza şi priceperea pe care le dețineți, precum şi datorită patriotismului şi dedicării dumneavoastră, veţi reuşi să găsiţi cea mai bună soluţie pentru rezolvarea acestei crize.

    APIA a ”ratat” termenul de 25 mai anunțat pentru începerea plăților în zootehnie

    APIA trebuie să înceapă de miercui 25 mai plățile pentru sectorul zootehnic. Potrivit directorului Agenției, Florin Faur, virarea banilor către crescătorii de animale vor fi împinse către finele lunii. Mai exact sunt 192.000 de cereri pentru zootehnie dintre acestea 130.000 fiind și cu vegetal.

    Pe partea de zootehnie, suntem în finalizare pe captarea datelor în sistem. Plățile vor începe pe 25 mai, dar este posibil să întârziem cu câteva zile. Un termen ar fi până la sfârșitul lunii mai.”, a declarat Faur pentru Capital. 

    Plafonul pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine și ovine/caprine, care se acordă pentru anul 2015, în limita sumei de 203.152.561 euro, respectiv 897.446.700 lei, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte