Ştiri agricole

OMUL care face PLANTELE să crească…FĂRĂ APĂ și REFUZĂ să facă profit de pe urma INVENȚIEI sale

Philippe Ouaki Di Giorno este ceea ce se poate numi un revoluționar al agriculturii. Aproape că nu este portal de informații despre viitorul umanității pentru care Di Giorno să nu fi acordat interviu. Și are ce spune! Pentru că Di Giorno a creat și patentat o soluție care ajută plantele să se dezvolte cu cel mult 20% din cantitatea de precipitații de care, în mod normal, ar avea nevoie. Exagerat spus, francezului i se spune ”omul care face plantele să crească fără apă”.

Invenția inginerului horticultor este revoluționară pentru că ”înțelege lumea plantelor din interior”, după cum frumos au spus jurnalișttii de la CLES. O descoperire care poate transforma inclusiv deșerturile este încă un produs pe care creatorul său refuză să îl vândă pentru profit, să îl dea multinaționalelor, ci preferă să cedeze dreptul de folosință în zonele care au nevoie de această soluție pentru a stopa foametea.

Polyter, pentru că așa se numește invenția lui Di Giorno, este un sistem care face posibil ca 80-90% din apa ajunsă în sol să fie stocată pentru plantă. În acest moment, aceasta beneficiază doar de 4-20% din această cantitate, ceea ce face ca în zonele cu precipitații puține, culturile să sufere. Ceea ce fac efectiv granulele de Polyter este că rețin apa. Având la bază materiale biodegradabile și fără riscuri pentru sol: un amestec de celuloză, îngrășăminte organice și poliacrilat de potasiu de potasiu, granulele francezului se pot ”umfla” până la 300 de ori la contactul cu apa. Funcționează pe principiul buretelui, astfel că granulele plasate la nivelul rădăcinilor pot face stocurile necesare de apă, absorbind până la 97% din umiditatea care, altfel, s-ar pierde.

polyter

Relativ puțin mediatizat și mai mult popularizat în revistele de cercetare și de tehnologii futuriste, creația lui Di Giorno este testată de ani buni în Franța, mai exact în partea de sud-vest, acolo unde grădinarii sunt ajutați de Polyter în producerea răsadurilor, spre exemplu. În timp ce înainte erau necesare trei irigări pe săptămână, acum numărul udărilor a fost redus la una singură, și doar când plantele sunt expuse unui stres hidric accentuat de căldură. Alte întrebuințări ale granulelor supradenumite și ”ploaia solidă” sunt în pomicultură: pe o plantație testată, pomii au rodit fără a beneficia de irigații în ultimii 8 ani, ci doar de ajutorul granulelor și al apei de ploaie. Altă variantă testată cu succes a fost de a se împăduri zone deșertificate…

În ciuda ofertelor numeroase pe care le-a primit pentru a-și vinde drepturile asupra invenției, francezul se încăpățânează să cedeze presiunilor din partea multinaționalelor. În schimb, compania sa oferă produsul în țări care, din cauza secetei, nu pot asigura hrana populației, iar din vânzarea granulelor de Polyter, Philippe Ouaki Di Giorno nu obține nici un profit, ci doar acoperă costurile de producție. ”Ultima noastră operațiune cu privire la cultivarea de fasole verde din Senegal a crescut producția de la 9 la 15 de tone pe hectar – și s-a reușit acest lucru punând doar câte două grame de granule la o plantă de fasole verde. În același timp, am scurtat ciclul de cultură, ceea ce este adesea foarte lung, mai ales din cauza stresului de apă și diferiți parametri pe care metoda noastră îndepărtează”, a explicat Di Giorno modul în care este folosită invenția sa.

Folosite în agricultura intensivă, granulele de Polyter ar putea revoluționa sistemul de gestionare a apei în agricultură, în special în zonele unde nu există o sursă foarte mare de apă. La nivelul actual, costul pentru 20 de kilograme de Polyter este de 400 de euro, dar efortul conduce la economii de mii de euro cu sistemul de irigații convențional.


Culture : comment consommer moins d’eau


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. alt plastic in natura?? dupa ce e acuzat ca e cauza primara a dezechilibrului tiroidian, a emiterii de metan si poluarii marilor, acum sa il bagam si in pamant. Ecologistii zic ca un pampers se dezintegreaza in peste 300 ani in natura..

    Exista si fibre naturale, biodegradabile, ce acumuleaza umezeala. Eu folosesc in containere fibra de cocos, dar proprietati asemanatoare are si bumbacul ( vedeti vata). Ambele sunt biodegradabile in 1-2 ani,si ofera sustrat de carbon.

  2. Beneficiarii acestui produs sunt fermieri legumicultori, viticultori, silvicutori, firme care cultivă plante decorative în spaţii închise sau deschise, firme care se ocupă de reconstrucţia ecologică a zonelor deşertificate şi terenurilor degradate, producători de flori, plantaţii cu pomi şi arbuşti fructiferi.
    Doza necesară este scazută. Aplicarea se poate realiza direct în groapa de platare, prin amestecare cu substrat, sau prin carotaj în zona rădăcinii pentru plantele deja plantate.
    Nodulii vor fi condusi in adancime prin cresterea radacinii si vor permite un efect de fixare si o mai buna rezerva de pa si ingrasaminte diminuand efectul schimbarilor climatice (in principal sezonul secetos) responsabil pentru numeroase solicitari si stres hidric din partea plantei.

Scrie un comentariu