Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

SUBVENȚIA pentru LUCERNĂ: Ce SUME achită APIA către fermieri!

Cultura de lucernă este tot mai atractivă pentru fermieri. Pe lângă posibilitățile de export, de anul trecut, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a introdus un sprijin financiar special, o subvenție pentru lucernă ce se achită sub formă de sprijin cuplat. Astfel, pentru anul de cerere 2015, fermierii așteaptă o subvenție de circa 55 de euro la hectarul cultivat cu lucernă. 

18.936.500 euro este suma inclusă de Ministerul Agriculturii într-un proiect de Ordonanță de Urgență pentru fermierii care au cultivat în anul 2015 lucernă și alte culturi agricole în pericol de abandon. Cum pentru anul trecut, această schemă a fost evaluată pentru o suprafață totală cultivată de 344.300 hectare, prin împărțire rezultă că, dacă nu se depășește estimarea, APIA va putea plăti fermierilor cel puțin cei 55 de euro/ha. Numărul hectarelor care ar intra la plată ar putea fi însă mai mic întrucât nu toți cultivatorii au bifat căsuța specială din cererea unică sau alții nu au știut că lucerna trebuie trecută ca și cultură separat și nu ca plantă de nutreț, așa cum figura ea la APIA până în 2015. Astfel, dacă suprafața din evidența APIA va fi sub cele circa 344.000 de hectare, agricultorii pot spera la o subvenție mărită!

Cine încasează sprijinul cuplat pentru lucernă

Schema de sprijin cuplat pentru cultura de lucernă se achită doar acelor fermieri care au solicitat această plată în cererea unică, dar și care au făcut dovada că au realizat o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân sau au comercializat cel puţin producţia minimă pe baza contractului încheiat cu exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE şi a facturii fiscale de vânzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice.

Sunt eligibili și fermierii care au consumat cu animalele pe care le deţin, înscrise în RNE, şi/sau au stocat în vederea consumului cu acestea cel puţin producţia minimă precizată mai sus obţinută în fermă. Verificarea eligibilităţii se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale şi a dublului numărului mediu de animale din fermă pe perioada anului de cerere.

Dacă pentru anul de cerere 2015 nu au fost condiții privind sămânța de lucernă, din 2016, fermierii trebuie să facă dovada că folosesc material certificat și care în procent de cel puțin 5% este de proveniență autohtonă.

Când începe plata sprijinului cuplat

Până la acest moment, APIA nu a început plata sprijinului cuplat pentru lucernă. Se estimează că sumele vor putea fi virate începând de săptămâna viitoare – cel mai devreme. Banii ar trebui să intre în conturi până cel târziu pe 30 iunie.

De ce s-a introdus sprijinul cuplat la lucernă

La lucernă, situația este critică întrucât suprafețele cultivate au scăzut constant începând cu 1989, deși reprezintă cea mai ieftină sursă de proteină pentru animalele erbivore. În România se mai cultivă în prezent doar 344.000 de hectare de lucernă, aproape în totalitate fără irigații. Se apreciază că extinderea suprafețelor va contribui la reintroducerea liniilor tehnologice de uscare-granulare a lucernei.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!