• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum vrea Comisia Europeană să rezolve dilema numită glifosat

    agrointeligenta.ro -

    Glifosatul – cea mai folosită substanță activă folosită în producția de erbicide, este cel mai nou cartof fierbinte de la Bruxelles. Cu o licență de comercializare care expiră pe 1 iulie, glifosatul așteaptă luni, 6 mai, un vot din partea statelor membre pentru prelungirea acestei autorizări. Decizia trebuie luată de reprezentanții guvernelor din UE pe fondul unei presiuni uriașe din partea unor organizații non-profit care cer interzicerea erbicidului pe motiv că ar prezenta un risc pentru sănătatea umană.

    UPDATE: Potrivit publicației Farmers Weekely, Comisia Europeană va propune statelor membre un compromis pentru votul de luni, 6 mai: o prelungire de 18 luni a autorizării glifosatului.

    În ciuda faptului că studiile nu au demonstrat că produsul afectează sănătatea umană și cea a mediului, Guvernele statelor din Vestul Europei sunt supuse unei presiuni mediatice. Un element care a determinat Comisia Europeană să ia în calcul noi variante, pe lângă propunerea de a se reautoriza glifosatul pe o perioadă de de mai mulți ani (inițial s-au cerut 15, apoi Parlamentul European a propus 7 ani)- propunere care, până acum, în două rânduri, nu a putut conduce la un vot final.

    Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a făcut o declarație publică în care arată că se iau în considerare noi variante întrucât pentru votul de luni nu există o majoritate ”calificată” pentru ca glifosatul să rămână pe piață.

    ”Până la acest moment, deși majoritatea statelor membre sunt în favoarea reînnoirii autorizării, nu a fost atinsă majoritatea calificată, în ciuda eforturilor Comisiei de a răspunde solicitărilor și îngrijorărilor semnalate de mai multe guverne naționale, precum și de către Parlamentul European (care s-a exprimat în favooarea unei reînnoiri pe 7 ani). Câteva state membre au încă rețineri în a formula o poziție”, a spus comisarul european.

    Astfel, așa cum spuneam, se conturează două variante pentru soluționare a blocajului, dintre care una a fost clar formulată de Andriukaitis. ”Este important de clarificat că odată ce o substanță este aprobată – sau re-autorizată la nivel european, este la mâna statelor membre să autorizeze produsul final (erbicidele și pesticidele) în vederea comercializării pe piața națională”, a spus acesta. Cum alte cuvinte, acesta arată că statele membre nu ar trebui să își pună problema autorizării la nivel european întrucât au opțiunea ca, ulterior, să nu permită comercializarea substanței la nivel național. În cazul în care, însă, nu se va atinge o majoritate calificată pe 6 iunie și nici până pe 30 iunie, când expiră licența de comercializare, TOATE produsele cu glifosat vor trebui retrase de pe piața europeană!

    A doua variantă luată în calcul la Bruxelles și nerostită de comisarul european este cea a unui compromis pentru o perioadă mai scurtă de autorizare. În loc de 15 sau 7 ani, s-ar putea ca glifosatul să primească o prelungire tehnică de 12-15 luni, prevăzută în legislația europeană. Această perioadă ar urma să fie folosită pentru a clarifica toate chestiunile ce vizează folosirea substanței și, la final, să se supună din nou la vot o prelungire asumată de statele membre.

    În altă ordine de idei, Vytenis Andriukaitis a subliniat că pentru votul de luni, Comisia European pregătește o a doua decizie, revizuind condițiile de folosire a glifosatului. În această decizie, sunt trei recomandări clare pentru statele membre: minimizarea folosirii substanței în parcuri publice, locuri de joacă sau grădini, minimizarea folosirii glifosatului înainte de recoltare și interzicerea talominei ca și coformulant în erbicide.

    ”În final, aș reitera faptul că mingea este acum în terenul statelor membre. Comisia a făcut tot ce este posibil pentru a se atinge o soluție bazată pe dovezi științifice. În calitatea mea de comisar pentru sănătate şi siguranţă alimentară, subliniez din nou că un nivel ridicat de protecție a sănătății și mediului – așa cum prevede legislația UE, este o prioritate. În același timp, rămân profund convins că decizia statelor membre ar trebui să se bazeze pe știință și nu pe atitudini politicianiste”, a încheiat comisarul european.

    Citește și: Prelungirea autorizației pentru glifosat, o chestiune încă netranșată la Bruxelles. Votul a fost amânat!


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd