• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agro-interviu. IONICĂ NECHIFOR (Romovis): ”NU MAI CRED în nicio dată avansată de APIA! Surprizele se țin lanț de parcă am fi BLESTEMAȚI”

    Roxana Dobre -

    Fermieri din toată țara își vor striga marți nemulțumirile în fața Parlamentului acolo unde va avea loc un amplu protest la care se anunță peste 10.000 de participanți. Întârzierea subvențiilor dar și Legea 321 care permite ca 51 la sută dintre produsele vândute în super-market-uri să fi românești sunt doar două dintre revendicările protestatarilor. Mesajul fermierilor este unul clar: Vrem să fim respectați!”. Ionică Nechifor, secretarul  general al Federației Romovis, și unul dintre fermierii care s-a ocupat îndeaproape de organizarea protestului, ne-a acordat un interviu în care explică ce așteptări au agricultorii în urma zilei de marți.

    A rămas foarte puțin timp până când dumneavoastră și alte mii de fermieri veți veni la București, la protestul anunțat să aibă loc marți, pe 7 iunie.  Cu ce gând veniți în Capitală, ce sperați să obțineți în urma acestei manifestări?

    Avem un set de revindecări foarte clar formulate, iar speranța noastră este că aceste revindecări să fie rezolvate înainte de vacanța parlamentară. Dacă ne gândim la modificarea Legii 321 (cea care prevede prezența la rafturi în procent de cel puțin 51% pentru produsele românești, în supermarketuri – n.r.), nu ne mai permitem amânarea ei, se pierde încă un an iar produsele românești, munca fermierului român, au de suferit. Riscăm să închidem micile noastre ferme și de aici dezastrul pe lanțul de produs! Vorbim de: locuri de muncă, de întreținerea membrilor familiei, de distrugerea șeptelului de animale (ovine, bovine, caprine) și ce este mai grav, riscăm să continuăm să mâncăm nesănătos importând produse de proastă calitate.

    Ionica Nechifor la birou

    Cum au decurs lucrurile în teritoriu de când ați luat hotărârea să trageți un semnal de alarmă, ce v-au spus fermierii? Care a fost reacția lor?

    Se știa de foarte mult timp dorința fermierilor cu privire la protestul în stradă, din mai multe motive: Legea Vânătorii, Legea vânzării terenului agricol, impozitarea subvențiilor, Ordinul 619/2015 – cel cu subvențiile, sprijinul financiar pentru anul 2015, despăgubirile pentru seceta din anul trecut, prețurile foarte mici la produsele românești,  toate  au dat și dau bătăi de cap. Fermierii așteptau de mult timp să dăm semnalul de a ieși în stradă!!! Noi, liderii marilor organizații, nu prea ne-am dorit acest lucru, am sperat să rezolvăm pe calea dialogului, însă, din păcate, în România totul se rezolvă în stradă.  În ceea ce privește reacția lor? Peste așteptările noastre, am fost sunat și mă întrebau dacă îi primim la protest. Au înțeles deviza LAPAR ’’Împreună vom deveni  puternici’’, așadar fac și eu  un apel: VENIȚI!!!!! Protestul este al tuturor agricultorilor, SOARTA AGRICULTURII TREBUIE HOTĂRÂTĂ DE NOI, FERMIERII, DOAR NOUĂ NE PASĂ!

    Cum vă așteptați să decurgă ziua de marți?

    Avem experiența ultimului protest din decembrie când oierii disperați au luat cu asalt Parlamentul. Nu pot să mă pronunț, este un protest la nivelul întregului domeniu al agriculturii. E foarte  greu să gestionezi un miting de acest gen, încercăm să-i instruim pe cei care participă și pe autocare, ne dorim să arătăm că suntem civilizați și că pentru noi singurul scop este acela ca mesajul nostru să ajungă la cei responsabili care pot îndrepta lucrurile în agricultură. Fermierii sunt foarte supărați și la limita răbdării. Eu am mai spus-o în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților ’’Ferească Dumnezeu să se supere toți fermierii și să vină la București’’.  RECOMAND SALARIAȚILOR DIN PARLAMENTUL ROMÂNIEI  SĂ ÎȘI LASE MAȘINILE ÎN ALTĂ PARTE ȘI NU ÎN PARCAREA  DIN  ZONA  ÎN CARE PROTESTĂM,  EI NU AU NICI O VINĂ.

    Una dintre marile nemulțumiri ale fermierilor este legată de întârzierea subvențiilor. Ce noutăți mai aveți despre plata subvențiilor în zootehnie având în vedere că trebuiau să fie virate pe 25 mai dar fermierilor nu le-a intrat niciun leu în cont?

    Am fost mințiți! Acesta este adevărul și nu de acum, încă din 2014 suntem duși cu tot felul de vorbe, este normal să fim nemulțumiți de lipsa subvențiilor. Totul a plecat de la modul cum au  fost interpretate Regulamentele UE de către unii funcționari, în ciuda insistențelor noastre. Superficialitea  unor oameni și disprețul față de fermieri au condus la ceea ce deja știm cu toții.

    Plata către fermieri ? Nu mai pot să spun nimic, nu mai cred în nicio dată avansată de APIA Centrală, surprizele se țin lanț de parcă am fi blestemați.

    Ce a însemnat întârzierea acestor bani pentru crescătorii de ovine? Dar pentru dvs ?

    Subvențiile întârziate în sectorul zootehnic au condus la scăderea prețurilor pe producțiile obținute. Fermierul fiind nevoit să vândă din animale, produsele au fost de asemenea vândute la prețuri de nimic și știți de ce? Ca în orice activitate economică se speculează astfel de momente, noi fermierii din dorința de a salva, ce se mai poate salva, am fost nevoiți să scoatem la vânzare o parte din animalele din fermă, prețul a fost făcut de cumpărător după cum a dorit și nu la valoarea reală. Materia primă (lapte, carne), telemea, smântână, toate  produsele au fost vândute de la poarta fermei sub prețul real, fiindcă aveam nevoie de bani. Cunoaștem cu toții, anul 2015, a fost unul groaznic, seceta a fost fenomenul care a lăsat urme adânci și parcă cineva a așteptat acest fenomen ca să apese mai tare peste greutățile fermierului român.

    13383917_1742166796072575_422159035_o

    Pentru mine, nu a fost nici o excepție, trăiesc aceleași momente ca oricare fermier, împreună cu familia trăiesc de pe urma activității din fermă, în special din creșterea ovinelor Karakul de Botoșani. Nu pot să abandonez această activitate, în primul rând duc mai departe tradiția familiei care datează de peste 120 de ani și în al doilea rând, îmi place ceea ce fac, iubesc animalele, natura. Cu tristețe privesc cum ’’Pământul românesc de  Dumnezeu  binecuvântat, stă în mâinile unui grup de  politicieni care nu se mai satură de  furat’’.  Am început să prețuiesc mai mult ceea ce avem după vizita în Iordania, unde, am văzut doar piatră și praf.

     Ce vă așteptați să se întâmple imediat după protest ?

    În primul rând să se facă plățile pentru 2015, până la ultimul leu, în al doilea rând și cel mai important, să fim RESPECTAȚI!!!!! Ceea ce spunem noi sunt adevărul și realitatea în care trăim.

    Ne dorim Legi, Hotărâri de Guvern, Ordine de ministru clare, neinterpretabile care să ajute fermierul român, nu să-l încurce  și într-o formă cât mai simplă  pentru a putea absorbi fondurile UE. Sperăm ca vânzarea pământului  să fie stopată  și  produsele noastre să fie protejate prin lege. PĂMÂNTUL, TRADIȚIA ȘI GRAIUL SUNT CEI TREI STÂLPI PE CARE SE ȚINE NEAMUL. Aceste trei elemente trebuie apărate cu sfințenie dacă vrem să avem ce lăsa copiilor noștri.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Când se seamănă semințele de roșii Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE