• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APPR: PRODUCĂTORII DE PORUMB vor intra în colaps!

    agrointeligenta.ro -

    În cursul întâlnirii Consiliului Confederației Europene a Porumbului – CEPM, din care face parte și România prin APPR – Asociația Producătorilor de Porumb din România, la 31 mai 2016, Paris, producătorii europeni de porumb și-au exprimat îngrijorarea cu privire la două aspecte esențiale pentru activitățile lor: inputurile agricole, în special produsele de protecție a plantelor, precum și negocierile comerciale internaționale.

    În ceea ce privește produsele de protecție a plantelor, CEPM consideră că discuțiile în curs pentru reautorizarea glifosatului trimit un semnal negativ pentru Europa și producătorii agricoli europeni.

    ”Exploatarea politică a acestei probleme, pe lângă faptul că EFSA a respins în mod clar existența unor riscuri pentru sănătatea umană și în absența unei alternative viabile disponibile, va conduce fermierii la dezastru. Aceasta posibila restrictionare s-ar adăuga la interzicerea altor molecule , cum sunt de exemplu cele din familia neonicotinoidelor. Această situație consolidează temerile fermierilor pe fondul discuțiilor în ceea ce privește TTIP și negocierile comerciale Mercosur”, se arată într-un comunicat de presă remis de APPR redacției Agrointeligența.

    Fermierii arată că porumbul european se confruntă deja cu distorsiuni ale pieței în raport cu principalii săi concurenți pe o piață extrem de volatilă. ”Și, în curând, este probabil să fie luat ostatic prin decizii interne europene: acest lucru este inacceptabil! Prin urmare, CEPM solicită Comisiei și statelor membre ale UE să-și asume responsabilitățile și să permită producătorilor de porumb să continue sa produca în aceleași cantități și la aceleași standarde de calitate, în scopul de a îndeplini obiectivele stabilite pentru agricultura europeană. Disponibilitatea inputrurilor agricole, pe baza evaluării științifice a acestora rămâne o prioritate”, mai arată cultivatorii români de porumb.

    APPR, Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania, își exprimă îngrijorarea privind accesul pe viitor al fermierilor români la erbicidele pe bază de glifosat. În țara noastră, conform rapoartelor stiintifice, gradul de îmburuienare al culturilor agricole este mare iar rezerva de seminţe şi muguri vegetativi din sol este alarmantă. Cunoaşterea speciilor de buruieni si interferenţa acestora cu planta de cultură reprezintă elemente importante în efortul de reducere a infestării culturilor agricole.

    ”Pentru a reuși sa combatem cu succes buruienile și pentru a ne pregăti terenurile înainte de semănat, produsele pe baza de glifosat reprezinta una dintre soluțiile cheie, atât din punct de vedere al biodiversității cât și al costurilor pe hectar. Glifosatul este o substanța activă folosită la scară largă în multe erbicide. Brevetată la începutul anilor 1970, a fost introdusă pe piată ca și un erbicid cu un spectru larg de acțiune și în scurt timp a devenit cel mai vândut erbicid, fiind produs și comercializat de multe companii. Îngrijorarea APPR privind aceste dosare majore ale filierei porumbului este cu atât mai accentuată cu cât considerăm că se va crea un precedent iar distorsiunile economice între Europa și concurenții mondiali se vor adânci și mai mult”, încheie fermierii români reprezentați în Asociația Producătorilor de Porumb din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd