Culturi profitabile

Cânepa de Lovrin, ameliorată special pentru producția de fibră: N-are nevoie de tratamente și atinge înălțimea de patru metri!

Munca cercetătorilor români ajunge, de cele mai multe ori, să fie apreciată mai mult în afara țării decât pe plan intern. Este și cazul soiurilor românești de cânepă ameliorate la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, județul Timiș, unde cultura din câmp atinge deja o înălțime de doi metri și până în toamnă, la recoltare, va avea patru metri. Un element important pentru că, așa cum ne-a spus directorul stațiunii, Marinel Horablaga, cu cât talia este mai mare, cu atât și lungimea fibrei va fi mai mare.

”Cânepa de la Lovrin e ameliorată în special pe partea de fibră. Profesorul Tabără (Valeriu Tabără – n.r.), când a lucrat la acele soiuri de cânepă, s-a concentrat pe calitatea fibrelor. Cânepa de Lovrin e recunoscută ca având unele din cele mai calitative fibre din Europa. Chiar azi, la Ziua Porților Deschise puteți vedea cât de bine arată și din punct de vedere al taliei. Are aproape 2 metri deja și în toamnă, la recoltat, va fi de peste 4 metri. Cu cât talia este mai mare, cu atât și lungimea fibrei va fi mai mare”, a declarat pentru Agrointeligența directorul Horablaga.

Un alt aspect important legat de cânepa de la Lovrin este că ea se pretează foarte bine în condițiile eco. ”La cea pe care o puteți observa aici, în afară de îngrășământ nu i-am făcut nimic, decât o prașilă și nu va mai fi buruiană sub ea deloc. Asta datorită particularităților de creștere ale cânepei. La început are un ritm de creștere încet. Pornesc și buruienile cu ea. După aceea capătă un ritm de creștere foarte foarte rapid și va înnăbuși practic toate buruienile. Ele nemaiapucând să fructifice vor muri. Ca atare rezerva de semințe din sol a pornit în vegetație, dar n-a mai apucat să finalizeze ciclul de vegetație pentru a face o nouă generație de semințe de buruieni. Asa că putem spune despre cânepă că e un fel de erbicid natural. În plus cânepa lasă o cantitate foarte mare de materie organică în sol, dacă ne gândim la sistemul radicular pe care-l dezvoltă plantele de cânepă. Merită subliniat și că cultivatorii de cânepă primesc bani în plus pe lângă plata pe suprafață”, ne-a mai spus cel care conduce Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin.

Mai multe despre cânepa românească – soiurile produse la Stațiunea de la Lovrin, puteți citi în articolele:

***Cânepa, singura plantă care omoară toate buruienile, înlocuind ierbicidele. BMW și Mercedes au cultivat-o în România, testând-o în caroseria unor mașini biodegradabile

***La ce e bună cânepa? Profesorul Valeriu Tabără ne spune tot ce trebuie să știm despre ”comoara uitată a românilor”

***Cânepa la români: De la tradiția ”cânepiștilor” la secretele obținerii celor mai trainice fibre textile

***Comoara uitată a ţării: cum vor să folosească britanicii cânepa românească

***Soiurile românești de cânepă îi aduc unui fermier din Carei un profit anual de 60.000 de euro. Străinii îi cumpără toată recolta!


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!