• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DILEMA unui crescător de vaci: ”BRÂNZĂ DE SOIA?! Ce Dumnezeu e aia, măi fraților? ORI E BRÂNZĂ, ORI E SOIA?”

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii români cer să se facă dreptate produselor românești, cele la a căror preparare s-a folosit lapte și nu alte ingrediente, majoritatea de origine vegetală. Potrivit lui Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, consumatorul român poate fi indus în eroare la raftul de lactate unde acum se comercializează și preparate care nu au în conținut lapte adevărat, colectat din fermele de animale.

    Conform spuselor lui Frânc, situația necesită nu doar o reglementare națională, ci trebuie clarificată și la nivel european.

    ”Există o inițiativă ca la nivel european să se lămurească situația produselor alternative din lapte și un lucru pe care tot l-ați pomenit aici că vreți să-l faceți, o lege concentrată privind etichetarea. Noi considerăm ca ar fi imperios necesar să dispară folosirea anumitor cuvinte din denumiri, de exemplu ”brânză de soia”. Ce Dumnezeu e aia, măi fraților? Ori e brânză, ori e soia? Ce este untarul? Deci trebuie prin legislație să le scoatem dreptul de a eticheta un produs, indiferent ce ar fi el, cu o denumire care să inducă în eroare consumatorul. Trebuie eliminat, este datoria noastră a tuturor”, a spus Frânc la o dezbatere pe marginea noii legi a comercializării produselor agroalimentare, un eveniment organizat la Camera Deputaților de Grupul parlamentar al PNL.

    Președintele FCBR spune că la nivel european s-a ajuns la concluzia că trebuie combătute direct cauzele care au generat criza laptelui. ”Este dispariția cotelor de lapte unui noi am acuzat vehement reprezentanții României despre cum și-a făcut ”tema de casă” la Comisia Europeană. Ei au spus că va crește producția doar cu 2%, iar creșterea prețurilor la lapte va fi mult mai atenuată. Unde am ajuns? Creșterea producție este între 6 și 16% în Norvegia (stat care nu e membru UE – n.r.), iar prețurile s-au dus cu 40% la poarta fermei în toată Europa. Un lucru foarte periculos și aici sigur am avut foarte multe discuții cu domnul ministru (Achim Irimescu – n.r) și chiar susținem că trebuie să găsim soluții. La europeni nu le-a venit să creadă cum Dumnezeu ajunge laptele din Polonia, Ungaria și Cehia  – singurii care s-au opus reducerii voluntare a producție la nivel european, care era un punct de rezolvare a crizei. Aceste țări au piață în România și când am spus-o în plenul discuțiilor acolo că laptele din aceste țări ajunge între 16 și 18 cenți cu transport inclus la poarta procesatorului din România, francezii și italienii s-au luat cu mâinile de cap și au spus că este imposibil. Acolo se acordă ajutoare mascate, noi nu suntem în stare nici acei 50 de bani pe care îi primește fermierul ungur pentru fiecare litru de lapte pe care îl scoate din țară. De ce, nu știu să vă răspund. Nu avem banii, suntem mai săraci”, a mai spus Frânc.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA