• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultură bio în România: Povestea celor șase familii de bihoreni care au format Heritage Farms

    agrointeligenta.ro -

    Heritage Farms sau, pe românește, Grădinile Heritage, sunt un model pentru cum ar trebui făcută agricultura ecologică pentru a supraviețui în România. O țară cu sub 3% din suprafață cultivată înregistrată ca fiind ecologică sau în curs de conversie, este și locul unde un mic grup de familii din Bihor produc împreună legume și fructe curate, fără chimicale care sunt livrate la domiciliu proaspete.

    Nagy Miklos cel care a pornit proiectul Heritage Farms. Este primar la Sălard, conduce Asociaţia bioagricultorilor din România, Bioterra şi mai presus de toate, probabil, este faptul că este unul dintre pionerii agriculturii ecologice. Nagy Miklos cultivă de mulți ani grâu ecologic, în special spelta. Bazele agriculturii ecologice și le-a pus în decursul unui schimb de experiență în Elveția pe care le-a aplicat și dezvoltat ulterior prin propria activitate și auto-educare. În prezent familia Mikloș produce paste făinoase ecologice, pentru care foloseşte ouă de la o fermă eco din Cluj Napoca.

    Familia Miklos este primul producător de paste ecologie din România. Fiind o exploatație de familie, băieţii primarului sunt implicați în tot ce înseamnă administrarea și lucrul efectiv în fermă. Nagy Miklos este doar unul dintre fermierii din familia Heritage Farms. De-altfel, Asociaţia Bioterra, are aceleaşi principii ca şi Heritage Farm: promovează obiceiul ca produsele ecologice să fie cumpărate de la poarta gospodarului. De ce? Pentru a fi mai ieftine pentru cumpărător şi apoi pentru a elimina veriga supermarketurilor şi oferă un preţ foarte mic pentru producători și plătesc la 60-80 de zile. Acest model al cumpărării produsului de la poarta gospodarului, Nagy Miklos l-a văzut în Austria și în Elveția. Acolo se stabilesc relații între cumpărător şi vânzător, oamenii merg și cumpără cu încredere pentru că știu că și anul trecut, sau altădată, au avut aceleași produse de calitate.

    Piața – așa cum e ea acum, nu e soluție pentru fermierii bio

    Povestea Heritage Farms a început de la o frustare și o neputință.

    „O frustrare generalizată pe care o auzi verbalizată pretutindeni unde te întorci și anume aceea a lipsei produselor alimentare curate pe care să le poți da copilului tău fără îngrijorare; acele legume și fructe cu gustul de altădată după care tânjim dar pe care nu îl mai regăsim în alimentele de pe rafturile supermarketurilor. Din păcate «piața» așa cum arată ea acum nu a reprezentat o soluție satisfăcătoare pentru noi, deoarece ea s-a transformat într-un spațiu al tiraniei prețului impus de intermediarii în fața căruia micul fermier nu are șanse. Această neputință a țăranului simplu ne-a impulsionat și mai mult să facem ceva, să nu mai așteptăm ca rezolvarea să vină din exterior, ci să contribuim la ea în mod activ. Așa s-a născut Heritage Farms”, e povestea unui mic grup de familii din Bihor care s-au pus laolaltă pentru a produce legume și fructe curate, fără chimicale care pot fi comandate prin intermediul web-site-ului lor și sunt livrate la domiciliu. Legumele sunt cultivate sub management ecologic pe pământurile gospodăriilor din Apateu și Fegernic în sere și în câmp.

    Familiile reunite sub numele de Heritage Farm au vrut să îi ajute și pe alți mici fermieri care sunt victime ale lanțului distribuției.

    „Am început să căutăm fermieri care să împărtășească valorile noastre de hrană sănătoasă și care să fie dispuși să treacă prin procesul lung și laborios de certificare ecologică pentru a-i putea ajuta să își aducă produsele direct la consumator la un preț corect. Nu este ușor! Dar ne bucurăm să vedem cum noi familii de fermieri se alătură, sezon după sezon, micii noastre comunități. Acesta este doar începutul. Nădăjduim ca povestea să continue mult timp de acum înainte și să putem oferi hrană sănătoasă românilor și posibilitatea unui trai decent fermierilor români”, spue Nagy Miklos.

    În familia Heritage

    Nucleul Heritage Farms este în satul Apateu, Bihor unde familia Gabor formată din Sever, Liliana și Emanuel lucrează 1,1 ha de teren. Mai multe feluri de legume, de la roșii, ardei, vinete, dovlecei la plante aromate, sunt cultivate în cele 14 solarii pe care le lucrează.

    Tot din Apateu vin Ionică și Silvia Fotea. Soţii Fotea provin din mediul academic și și-au dorit un proiect în care să se implice și să-și pună la lucru cunoștințele. Ionică a fost inima proiectului Heritage Farms de la început, inspirat fiind de pasiunea bunicului său Ion Gavrilă Ogorănu pentru agricultură, dar și de copilăria care a petrecut-o prin grădina bunicilor.

    Cristian Hercuț este implicat de peste 15 ani în activitatea legumicolă începută de părinții săi în satul Fegernicu Nou. În anul 2012, Cristian a preluat în întregime ferma de familie care are acum 8 solare în care sunt cultivate mai ales plante aromatice – pătrunjel, mărar, leuștean – dar și alte legume și rădăcinoase. Este căsătorit cu Otilia și au 2 copii, Karisa și Abiel pe care încearcă să îi crească cât mai sănătos. Micuții sunt cei datorită cărora ideea unei ferme ecologice i-a convins încă de la început.

    Sandu și Simona Gheorghiaș au cultivat cu succes în ferma lor diferite legume, dar pasiunea lor rămâne cultura broccoli. Familia Gheorghiaș are trei copii Sara, Ștefan și Iosua și sunt foarte implicați în comunitatea Aleșd-Tinăud. Colaborarea cu Heritage Farms se întemeiază pe o prietenie de durată, încredere reciprocă și împărtășirea acelorași valori cu Cristian și Ionică.

    Florin Cosma a lucrat timp de peste 15 ani în agricultură în Austria, dar a decis să se întoarcă în România și să înființeze propria cultură de căpșuni cultivați în regim ecologic. Are 2 copii și împreună cu soția lucrează cu pricepere și pasiune pentru a obține căpșuni de cea mai bună calitate. Iar rezultatele nu întârzie să apară: căpșunii sunt foarte apreciați chiar și în Austria.

    Sursa: Bihor Online


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd