• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O nouă ALERTĂ ANM! Este valabilă ASTĂZI și afectează TOATĂ ȚARA!

    Roxana Dobre -

    Ziua și alerta meteo! Fenomenele din ultima perioadă par să îi uimească și pe meteorologi iar fermierii spun că nu au mai întâlnit până în acest an o vreme atât de capricioasă!

     Meteorologii au emis astăzi o nouă alertă meteo valabilă pentru această după amiază, mai exact între orele 12 – 21.  În după-amiaza şi seara zilei de luni, 4 iulie instabilitatea atmosferică va fi accentuată în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, unde vor fi perioade de timp cu înnorări, local averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi punctiform  35…40 l/mp.

    Caracteristici agrometeorologice

    Rezerva de umiditate în cultura de porumb pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în aproape toată țara, cu excepția unor suprafețe agricole din sudul și izolat în centrul Dobrogei, estul și sud-estul Munteniei, nord-estul Moldovei, unde se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Pe fondul regimului termic ridicat din aer şi de la suprafaţa solului, ritmurile de vegetaţie la toate culturile agricole vor fi intensificate pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, la culturile prăşitoare se va semnala în continuare ofilirea temporară şi chiar răsucirea frunzelor în orele de amiază, iar la cerealierele de toamnă, coacerea forţată. La orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă aflate la maturitatea deplină se vor extinde lucrările de recoltare, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

    În restul teritoriului agricol, culturile vor parcurge maturitatea în lapte, ceară şi deplină (10-100%). În estul, sudul, centrul şi vestul ţării, rapiţa va înregistra predominant formarea boabelor în silicve (75-100%) şi maturitatea deplină (30-100%), continuându-se totodată recoltarea.

    Cultura de floarea-soarelui va parcurge fazele de înfrunzire (18-33 frunze), formarea calatidiului (30-100%) şi înflorirea (10-50%), cu o uniformitate şi vigurozitate în general bună şi medie.

    La porumb se vor continua în bune condiţii creşterea aparatului foliar şi apariţia paniculului (20-100%) în majoritatea zonelor de cultură, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor semnala înflorirea paniculului şi mătăsirea (10-40%). Sfecla de zahăr se va afla la formarea rozetei de frunze, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful pentru consum, la creşterea lăstarilor laterali (70-100%), înflorirea (10-100%), precum şi formarea/creşterea tuberculilor, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună.

    Pomii fructiferi vor parcurge fazele de acumulare a substanţelor în fructe, înfrunzirea şi creşterea lăstarilor. La soiurile timpurii (cais, cireş, vişin, piersic şi corcoduş) aflate la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea.

    În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie se va afla la creşterea aparatului foliar şi înflorire, iar la soiurile timpurii de masă se vor semnala formarea şi creşterea boabelor. În zilele fără precipitaţii, condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp (recoltare, erbicidări, fertilizări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, etc).


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Când se plantează roșiile în grădină – calendar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA