Ştiri agricole

Plasă sau folie – care este varianta cea mai bună pentru baloții de lucernă siloz?

Baloții sunt o metodă eficientă de însilozarea lucernei. Se pune însă întrebarea care este cea mai bună soluție pentru prinderea baloților: cea cu plasă sau cea cu folie?

Părerile sunt împărțite și mai ales sunt legate de eficiența costurilor fiecărei soluții, explică jurnaliștii de la Agarheute.com. Astfel, fără dubiu, tendința la nivel european este de a se merge pe însilozarea cu baloți cu folie, o soluție promovată mai ales de statele nordice și de fermierii din zonele alpine, acolo unde iernile sunt mai grele.

Ca și avantaje, înfolierea balotului asigură în primul rând o îndepărtare eficientă a foliei în momentul în care furajul se dorește a fi folosit – folia se desprinde ușor și fără a lăsa „rămășițe”, astfel că fermierul are siguranța unui siloz curat, fără reziduuri de la ambalare. Mai mult, printr-un strat suplimentar de folie se poate crește nivelul de siguranță și se elimină orice risc ca balotul să se desfacă. Totodată, la acest tip de însilozare se crează o barieră mai bună față de mediul exterior, ceea ce reduce considerabil eventuale pierderi cauzate de mucegai.

În raport cu folosirea plasei pentru baloții mari, folia are însă un mare dezavantaj: prețul. Astfel, o presă care înfoliază este din start mai scumpă decât una care prinde baloții cu plasă sau doar cu sârmă. Pentru ca o presă performantă pe care fermierul deja o are să poată folosi și folie, costul acestei îmbunătățiri este de minim 5.000 de euro. Mai mult, costul filmului pentru balotare este mai scump decât cel pentru plasă. Astfel, pentru 2.000 de metri de plasă, prețul este de circa 85 de euro în timp ce aceeași lungime de folie are un preț de circa 135 de euro. Calculând ce înseamnă acest cost suplimentar per balot, se ajunge la circa 0,6-0,8 euro în plus.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!