• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plante acoperite de un puf alb: Care este dăunătorul care provoacă acest atac și ce măsuri se pot lua în culturile afectate

    agrointeligenta.ro -

    Plante acoperit de un puf alb precum bumbacul. Este semnul unei culturi sau grădini atacate de Metcalfa pruinosa, o specie de cicadă polifagă originară din estul Americii de nord, ce a fost identificată în Europa pentru prima dată în anul 1979, în Italia. Pe teritoriul României, acest dăunător a fost semnalat în premieră în anul 2009, la Constanța și la Timișoara, ulterior, în anul 2013 la Arad și în județul Ilfov și în 2015 la Cluj. În acest an, specialiștii Platformei de Cercetare în Dezvoltarea Rurală au semnalat ”acțiunea” sa și la Iași.

    13641129_530576747133713_3128539106497396577_o

    Metcalfa pruinosa prezintă o singură generaţie pe an şi cinci stadii larvare de dimensiuni diferite. Dimorfismul sexual este foarte slab marcat, femelele fiind extrem de greu de deosebit de masculi.

    Adulții trăiesc câteva săptămâni și apar din mai până în octombrie, în funcție de condițiile climatice. Au talia cuprinsă între 7-8 mm, aripile anterioare triunghiulare, ținute apropiate de corp, în poziție verticală, iar pe partea anterioară prezintă câteva (2-5) puncte întunecate. Culoarea variază, având diverse nuanțe de la brun la cenușiu. Sunt deranjați de lunină și de razele soarelui, preferând locurile întunecate, umbrite.

    Larvele sunt de culoare albă, aplatizate, având corpul acoperit de o secreție ceroasă albicioasă.

    13613202_530576260467095_2619090480411026359_o

    Semnele atacului de Metcalfa pruinosa

    Specie polifagă, Metcalfa pruinosa are ca plante gazdă peste două sute de specii, de la plante spontane la pomi fructiferi şi în special plante ornamentale. Coloniile de Metcalfa pruinosa pot fi ușor confundate cu cele ale Păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum) datorită pufului alb al larvelor.

    Larvele și adulții secretă o serie de substanţe dulci care atrag albinele dar care și favorizeză dezvoltarea ciupercilor din genul Capnodium, cu tot ansamblul de efecte nedorite asupra pomilor fructiferi.

    Efecte asupra omului: contactul prelungit cu pielea al pufului albicios secretat de larvele de Metcalfa pruinosa poate provoca o senzație de căldură, mâncărimi, usturimi. Se recomandă evitarea contactului și spălarea cu apă și săpun în cazul contactului prelungit.

    Referitor la impactul economic al acestei specii, Metcalfa purinosa produce încetinirea dezvoltării plantelor, a fructelor, afectează maturarea lemnului și diferențierea mugurilor de rod.

    Prevenire și combatere: datorită numărului mare de plante gazdă (peste 200), de capacitatea ridicată de migrare, de protecţia ceroasă a larvelor, controlul chimic este dificil de realizat. Prevenirea răspândirii se poate face prin stropiri în crapăturile scoarţei plantelor gazdă sau la baza lujerilor cu insecticide din clasa Neonicotidoide sau Organofosforice. Aceleași categorii de produse pot fi folosite și în combatere, prin stropiri alternative, la interval de 5 zile, în perioada de atac masiv.

    13613284_530577037133684_9127282189859578670_o

    Pentru combaterea biologică au fost realizate studii privind introducerea în Europa a unor himenoptere parazitoide din Fam. Drynidae, în principal Neodrynus typhlocybae.

    Practicienii agriculturii ecologice semnalează obținerea unor rezultate mulțumitoare prin combaterea acestui dăunător cu ajutorul preparatelor din piper negru sau ardei iute.

    Ca reguli generale în protecția plantelor

    * Citiți cu atenție și respectați măsurile înscrise pe ambalajul produsului pe care îl utilizați.

    * Respectați timpul de pauză menționat pe ambalajul produsului pe care îl utilizați.

    * Pentru protecția albinelor este obligatorie respectarea Ordinului privind măsurile pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide( Ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei; 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor; 65/05.02.1992 al Ministerului Mediului;15 b/ 3404/1991 al Departamentului pentru Administrație locală și 127/1991 al Asociației Crescătorilor de Albine din România, Legea apiculturii 383 /2013, Protocolul de colaborare nr.328.432/31.03.205 încheiat între Agenția Naționala Fitosanitară și Asociația Crescătorilor de Albine din România, privind implementarea legislației în vederea protecției familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu produse de protecția plantelor.

    *Producătorii agricoli sunt obligati să întocmească Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecția plantelor (conform modelului transmis ). Conform Regulamentului (CE) nr.1107/2009 , art.67, utilizatorii profesionisti de produse de protectia plantelor au obligatia să păstreze pe o perioada de cel putin 3 ani evidenta produselor de protectia plantelor pe care le utilizează.

    *Respectati normele de ecoconditionalitate prevazute în Ordinul nr.352 din 10 februarie 2015, conform căruia orice fermier care solicită plăți în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin trebuie să respecte cerințele cu privire la utilizarea produselor de protecția plantelor ( SMR 10).

    * Pentru a evita aparitia raselor rezistente la un anumit produs (grupă chimică de produse), folosiți pentru tratamentele dintr-un sezon, produse din grupe chimice diferite sau cu mod de acțiune diferit.

    * Respectati normele de lucru cu produse de protecția plantelor și pe cele de securitate și protecția muncii.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse