• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiuri de orz de toamnă pe care merită să mizați în fermă

    Gabriela Gimbășanu -

    Toamna se apropie cu pași repezi și odată cu ea vin și lucrările agricole specifice, între care și semănatul orzului. Fermierii se bazează pe această cultură ca fiind printre primele care aduce venituri în fermă, iar dacă orzul este de bună calitate, el își va găsi cumpărători din rândul fabricilor de bere din România. 

    Tehnologia de cultivare a orzului se află de cele mai multe ori la îndemâna fermierului și respectând câțiva pași simpli, relativ ușor se pot obține producții de peste 6.000 kg/ha, cu condiția să nu existe fenomene meteo extreme așa cum sunt grindina sau seceta instalată în perioada critică a orzului.

    Epoca de semănat a orzului de toamnă este cu circa 5 zile înaintea grâului (între 15 septembrie – 10 octombrie), pentru ca plantele să intre în iarnă bine înrădăcinate şi calite. Semănatul prea timpuriu determină o dezvoltare prea puternică a plantelor până la intrarea în iarnă, favorizând atacul de fuzarioză, făinare şi viroze, iar întârzierea duce la scăderea rezistenței la ger a plantelor.

    cultura de orz

    Dacă în ceea ce privește tehnologia fiecare fermier are secretele lui pentru a obține un orz de calitate, experiența acumulată de-a lungul timpului le-a demonstrat agricultorilor că genetica și potențialul genetic productiv al soiului sau hibridului ales influențează direct profitabilitatea acestei culturi. Tocmai de aceea, Agrointeligența și-a propus să vă prezinte cele mai productive soiuri și hibrizi de orz, adaptați perfect condițiilor de la noi din țară.

    1. Soiul de orz Laverda

    Laverda este un soi de orz din portofoliul companiei Saaten-Union și care este apreciat pentru producțiile foarte ridicate pe care le aduce fermierilor. Este un soi de orz pe șase rânduri, semitimpuriu, care prezintă un grad ridicat de toleranță la un spectru larg de boli, fiind și deosebit de tolerant la temperaturi scăzute și la secetă.
    Laverda se pretează a fi cultivat în toate zonele de cultură ale orzului din România, oferind rezultate excepționale în arealele unde seceta este un factor limitativ. Norma de semănat recomandată este de 300-320 boabe germinabile/mp, densitate ce asigură în condiții optime un număr minim de 700 de spice recoltabile/mp.
    Acest soi are un conținut de proteină de 13-14%, masa a 1.000 de boabe este de 47-51 grame, în timp ce greutatea hectolitrică este de 64-66 kg.
    În anul 2015, soiul Laverda a obținut producții de 7.300 kg/ha în cadrul unei ferme din localitatea Hodivoaia, din județul Giurgiu, iar topul de producție a fost înregistrat în județul Brăila, în Insula Mare a Brăilei de unde s-au recoltat 9.840 kg/ha.

    2. Soiul de orz Smarald

    Smarald este un soi de orz al INCDA Fundulea, ce a fost omologat în 2013 și are un spic de lungime medie. Este rezistent la factorii de mediu şi boli şi realizează producţii ridicate, de până la până la 9.300 kg/ha. În experiențele efectuate în cadrul loturilor experimentale de către specialiștii INCDA Fundulea, acest soi a realizat sporuri de producție de peste 19% față de loturile martor.

    3. Soiul de orz Cardinal

    Soiul de orz Cardinal a fost creat în cadrul INCDA Fundulea. Acesta prezintă plantele de înălțime scurtă spre medie, iar spicul are șase rânduri. Soiul de orz Cardinal are masa a 1.000 de boabe de 47 grame și masa hectolitrică de 60 kg. Acest soi are o rezistență bună la iernare, cădere, secetă, arșiță și șiștăvire. De asemenea, este un soi de orz rezistent la făinare, rugină brună și sfâșierea frunzelor este bună. În schimb soiul prezintă o sensibilitate la pătarea brună reticulară.
    Orzul din soiul Cardinal are un conținut mediu în proteină de 9,36 % S.U. De asemenea, se caracterizează prin potențial de producție ridicat, realizând în medie o producție de 6.614 kg/ha. Aria de cultură a acestui soi este una extinsă, putând fi cultivat în principalele zone agricole din toată țară.

    4. Soiul de orz Ametist

    Ametist este tot un soi românesc dezvoltat de INCDA Fundulea, un soi semiprecoce de orz, cu 6 rânduri de boabe în spic, omologat în 2012. Are talia medie, cu spicul lax, rezistent la iernare, cădere şi boli, cu conţinutul în proteină de 9,9-12,3%. Acest soi românesc de orz promite producții de de 6,5-8,7 t/ha și se poate cultiva în toate zonele favorabile acestei plante.

    5. Soiul de orz Wendy

    Wendy este un soi de orz de la Saaten-Union și care își va face simțită prezență tot mai mult în fermele mari din România. A fost prezentat anul acesta și la Ziua Câmpului, eveniment organizat anual în Insula Mare a Brăilei, unde ing. Lucian Buzdugan a avut numai cuvinte de laudă la adresa acestui orz. Vorbim de un soi timpuriu, pe 6 rânduri, care utilizează eficient azotul din sol. Este o varietate cu o bună stare fitosanitară. Are un potențial foarte mare de producție și prezintă un grad ridicat de toleranță la secetă, potrivit producătorului Saaten Union. O altă caracteristică a lui Wendy este că are o excelentă capacitate de înfrățire și prezintă o toleranță sporită la principalele boli are orzului de toamnă. Totodată, despre Wendy, fermierii car el-au testat spun că trece ușor peste iarnă. Se recomandă semănatul cu 300-320 de boabe germinabile pe metrul pătrat.

    6. Soiul de orz furajer Su Ellen

    Acest soi este nou intrat în portofoliul companiei Saaten-Union și este un soi de orz furajer cu un randament superior pentru grupa de maturitate extratimpurie. Talie medie a plantelor oferă o rezistență remarcabilă la cădere. De asemenea, acest soi este caracterizat de o rezistență ridicată împotriva virusului de piticirea galbenă a orzului (rezistență la BaYMV-1 și BaYMV-2), având o toleranță bună la principalele boli foliare. Înălțimea spicului este de 8-10 cm, un spic are în jur de 50-55 bobe, iar potențialul productiv al soiului oferă un număr de 650-700 de spice/mp.
    Acest soi de orz furajer este pretabil a fi cultivat în principalele zone favorabile culturii de orz de toamnă. Recomandarea specialiștilor este să se folosească o densitate de semănat de 300-340 boabe germinabile/mp, ce asigură în condiții optime un număr minim de 700 de spice recoltabile/mp.
    Soiul Su Ellen are un conținut de proteină de 12-14%, masa a 1.000 de boabe este de 47-51 grame, în timp ce greutatea hectolitrică este de 65 kg.

    7. Hibridul de orz Hyvido

    Hyvido este marca de tehnologie pentru semințele de orz hibrid Syngenta, reunind toate soiurile de orz hibride Syngenta sub o singură umbrelă de brand. Nefiind vorba despre un soi, am decis să îl includem la coada clasamentului nostru, neputând ignora însă noutatea de pe piața românească. Echipele au lucrat pentru Syngenta în ultimii 20 de ani pentru a dezvolta semințe performante de orz hibrid și au stabilit recent și infrastructura comercială pentru a le livra producătorilor la scară mare. Noutatea este reprezentată de aducerea tehnologiei Hyvido și în România. Pe vestul țării sunt câteva ferme în care au fost înființate suprafețe cu orz hibrid Syngenta. Este un hibrid ce abia a intrat pe piață și a fost cultivat pe 500 de hectare în vestul țări, la fermierii de top din acea zonă.
    Dacă în cazul orzului de soi, cantitatea de sămânță recomandată ajunge la 180-200 kg/ha, în ceea ce privește orzul hibrid de la Syngenta, cantitatea de sămânță recomandată este de 70-80 kg/ha, asta datorită faptului că s-a atins o putere extraordinară de înfrățire.
    Potrivit specialiștilor Syngenta, în cadrul câmpurilor experimentale înființate cu orz aparținând tehnologiei Hyvido, potențialul de producție este extraordinar, reușind să se recolteze o producție de 10,3 tone/ha în condițiile aplicării unei tehnologii intensive.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an Ministrul Barbu după respingerea Regulamentului SUR: ”Datoria noastră este să apărăm interesele fermierilor români”

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte