• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘAPTE ZILE DE GREVA FOAMEI! Costel Caraș: ”Trebuie să ne aruncăm în cap de pe vreo clădire ca să fim băgați în seamă?”

    Roxana Dobre -

    GREVA FERMIERILOR –  ZIUA A 7- A! A trecut deja o săptămână de când mai mulți, crescători de animale, nemulțumiți de întârzierea subvențiilor, au decis să revină în Capitală în greva foamei! În tot acest timp, dinspre cei responsabili cu plata subvențiilor au venit doar explicații, cifre și scuze care nu le-au ținut de cald producătorilor agricoli mai ales în aceste zile cu fenomene meteo extreme. 

    Suntem deja în a șaptea zi de când mai mulți fermieri au decis să stea zi și noapte la porțile Guvernului. Cu privirile ațintite spre Palatul Victoria, producătorii agricoli aflați în greva foamei sperau ca măcar din partea premierului Dacian Cioloș să vină o urmă de rezolvare a problemei sau măcar o promisiune care de data aceasta să fie respectată. În toate aceste zile, șapte la număr, singurul semnal de negociere a fost primit din partea șefului Cancelariei primului ministru. Discuțiile au durat mai bine de două ore, dar concluzia a fost una singură: fermierii au rămas în greva foamei. Mai mult, după cum ne-a declarat Costel Caraș, în urma negocierilor de la Guvern cei implicați din partea Executivului trebuia să revină cu concluziile în jurul orei 16.00, lucru care nu s-a mai întâmplat. ”Deci asta se întâmpla luni de când nu am mai primit niciun semn dinspre Guvern deși sunt aici chiar la 100 de metri. Li se pare că suntem un fel de zero barat…Nu vă pot descrie sentimentele care ne încearcă , a declarat pentru Agrointeligența Costel Caraș, crescător de vaci din județul Ilfov, singurul fermier care a rămas pe poziții încă din 1 august când a început pentru prima dată greva foamei.

    Astăzi, miercuri, ar putea fi și ziua în care fermierii vor discuta și cu premierul Cioloș, având în vedere că este prezent la Palatul Victoria pentru ședința săptămânală de guvern care a început deja la ora 10.00. Potrivit lui Costel Caraș, până la difuzarea acestei știri fermierii aflați în greva foameni nu au primit nicio invitație de la Guvern sau premier. ”Am înțeles că ministrul agriculturii nu participă la ședința de Guvern pentru că primește o delegație din Iordania care a venit să cumpere oi din România. Ei își discută problemele și puțin le pasă de agricultori, familii distruse și oameni care își pierd afacerile. Văd că domnul Horumbă (directorul APIA n.r) este mai tare decât toată lumea și decât premierul, Guvernul, Ministerul Agriculturii, etc. Ne-am simțit total ignorați de Guvernul României, în afara de dvs presa nimeni nu ne-a băgat în seamă. Eu cred că acest domn Horumbă este ținut în brațe de o personaj politic extrem de important și că însuși Guvernul are un pic de tremur așa când se pune în discuție activitatea acestui domn. Vine cu tot felul de minciuni că nu s-au plătit banii în Europa, păi în Ungaria s-au plătit deja toți banii la fermieri, în Austria mi-a confirmat chiar fratele meu care trăiește de 35 de ani acolo, că grosul banilor s-a plătit în luna aprilie și mai au de plată până la sfârșitul lui august când vor termina toate plățile”, ne-a mai explicat Caraș, cel care ne-a precizat că numărul actual de fermieri care se află în fața Guvernului este de 9 persoane.

    Între timp, fermierii dau dovadă de o ambiție și forță remarcabile iar orice explicație sau scuză nu pare să le schimbe decizia de a rămâne în greva foamei.

    Noi astăzi o să așteptăm să vedem ce se întâmplă, până la orele 16.00 și o să luăm o hotărâre pentru că deja văd că practic toată lumea se comportă ca și cum nu am exista. Suntem total ignorați de guvernanți, chiar și de fermieri. Eu sunt bulversat de situație. Nu se pune în discuție să renunțăm la grevă dar o să vedem ce putem face. Nu știu, trebuie să trecem la o formă superioară de protest, să ne aruncăm în cap de pe vreo clădire. Eu sunt uimit că Guvernul României nu poate să gestioneze această situație”, a mai spus Costel Caraș.

    Umiliți de instituțiile care ar trebui să le fie alături

    Costel Caraș ne-a povestit un episod petrecut în fața Guvernului care pare halucinant: medicii aflați pe salvare au refuzat să le monitorizeze starea de sănătate a tuturor manifestanților pe motiv că ei au fost chemați pentru unul singur. ”Nu a venit nimeni să ne monitorizeze. Am rugat ieri (duminică n.r) un jandarm să sune la salvare, în 20 de minute aceasta a venit și l-a preluat pe fermierul care a avut un puseu de tensiune, nu a fost o problemă complicată, dar pentru a ne lua tuturor tensiunea ar fi trebuit să sunăm de șapte ori la salvare, pentru că au refuzat cei veniți să ne ia tensiunea. Rămânem în greva foamei și voi sta aici, până când voi ceda. Chiar dacă eu voi ceda acțiunea va fi continuată de alți fermieri”, a declarat pentru Agrointeligența Costel Caraș, crescător de vaci din județul Ilfov.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd