Ştiri agricoleViaţa la ţară

Fundulea 376: ”porumbul-fantomă”

Foto: www.libertatea.ro

O producție bună de porumb însemnă în țara noastră aproximativ 8-9 tone la hectar. Există însă un hibrid, autohton, care produce peste 11 tone la hectar, ”Fundulea 376”, dar care nu poate fi folosit de fermierii români pentru că se coace mai târziu și… dispare din câmp!

Una din marile probleme ale agricultorilor din zona de sud a ţării noastre, în aceast an, o reprezintă producția slabă de porumb. Ea este cu aproximativ 30% mai mica decât se aşteptau fermierii, din cauza secetei. SNCD Fundulea a scos însă pe piață, încă din anul 2013, un hibrid exceptional care produce constant 11 tone la hectar, ba chiar şi 14 – 15 tone, tocmai pentru că este rezistent la secetă! Sigura problemă: se coace cu aproximativ trei-patru săptămâni mai târziu.

Fundulea 376 este cel mai bun porumb de pe piaţă, dar nu îl putem folosi pentru că se coace după mijlocul lunii octombire şi până atunci ni-l fură pe tot hoţii. Vin zilnic cu cinci șase căruțe și ceea ce nu pot lua, calcă în picioare. Autoritățile nu ne ajută cu nimic, iar dacă îi prindem noi, hoților li se dă o amendă și sunt lăsați în libertate. Acesta este motivul pentru care preferăm un soi mai puțin productiv, dar pe care să îl recoltăm până la sfârșitul lunii septembrie! Așa a ajuns agricultura în România!”, a declarat pentru Libertatea fermierul Valentin Popa, care lucrează 80 de hectare de teren arabil în localitatea Sohatu, județul Călărași.

Deocamdată, agricultorii nu au putut rezolva probelma hibridului super-productiv care se transformă în porumb-fantomă până la coacere, decât păzindu-l 24 de ore din 24. Lucru care ar transforma agricultura în serviciu de pază şi protecţie – total nerentabil. Altfel spus, ce bine că avem cercetare bună, dar ce păcat că nu îi putem folosi roadele!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Politistii nu sunt ajutati de lege , nu au putere , sunt amenintati de tiganii prinsi la furat . Astia nu stiu decat de bataie si daca le dai pe costum iti faci rost de dosar penal . Solutia? Legea cu dreptul propritatii: l-ai prins , l-ai impuscat si l-ai ingropat acolo , in camp in mortii ma-sii . Daca va iesi aceasta lege si porumbeii de Copsa Mica vor sti ca ai arma , se vor gandi de 10 ori inainte sa-ti intre in lan .

    1. E riscatn! S-ar putea ca si porumbeii sa aiba arme … Eu daca vreau arma, tb sa am autorizatie, permis, dulap, taxa platita, etc, ei nu au nevoie de nimic, au arme neinregistrate, ii doare undeva daca ii prinde Politia …

Scrie un comentariu