• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Jurizare pe tabletă pentru vinurile înscrise în Concursul ”Strugurele de Aur”

    agrointeligenta.ro -

    Concursul de vinuri ”Strugurele de Aur”, ediția a X-a, a început astăzi, 5 septembrie, la Alba Iulia. Un număr de 39 de producători din România, dar și din afară, și-au înscris nu mai puțin de 197 de vinuri, competiția fiind una foarte strânsă în contextul în care, în ultimii ani, calitatea vinurilor produse la noi în țară a crescut foarte mult și fiecare recunoaștere la concursurile de specialitate cântărește greu în promovarea și prestigiul podgoriilor.

    ”De zece ani încoace organizăm concursul de vinuri. Anul acesta, în premieră, este un concurs internațional pentru că dintre probele pe care le-am recepționat sunt înscrise în concurs și probe din străinătate. Față de anul trecut, numărul de probe a crescut considerabil – avem înscriși 39 de producători, iar numărul de probe a ajuns la 197. Suntem bucuroși să avem participare internațională, dar mai ales că mici producători locali s-au înscris în concurs și avem, cu sprijinul Țării Vinului, 11 astfel de mici producători locali în concurs și pe care dorim să îi încurajăm. Acesta este și scopul concursului – de a promova vinurile românești, de a promova zona producătoare de vinuri, de a educa consumatorul în scopul cunoașterii acestui produs nobil și tradițional”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Diana Pavelescu, secretar general al Asociației Degustătorilor Autorizați din România – ADAR. La conferința de presă au mai luat parte și Emil Dumitru, director al Organizației Naționale Interprofesionale a Vinului (ONIV), și Florin Roman, vicepreședinte Consiliul Județean Alba.

    Conferinta de presa Strugurele de Aur

    Diana Pavelescu a precizat că vinurile străine înscrise în premieră la ”Strugurele de Aur” sunt din Italia, fiind vorba despre producători și etichete care vor să intre pe piața din România sau să își câștige noi clienți aici.

    Modul în care se desfășoară concursul de vinuri de la Alba Iulia este asemănător cu cel din anii precedenți. Competiția are trei secțiuni: vinuri liniștite, vinuri efervescente și vinuri de vinotecă. La rândul lor, vinurile liniștite sunt împărțite în vinuri albe, rose, roșii, precum și în funcție de conținutul de zahăr – seci, demiseci, demidulci și dulci.

    jurizare vinuri 2016

    Probele au fost secretizate și codificate cu câteva zile înainte de începerea concursului, iar sistemul de notare este cel practicat de Organizația Internațională a Vinului cu puncte de la 0 la 100, numărul medaliilor neputând să depășească 40% din numărul de probe înscrise.

    Jurizarea acestui concurs de face electronic, pe tablete. Juriul este alcătuit din colegi profesioniști ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, colegi care participă în jurii la concursuri internaționale. Toate probele, adică punctarea lor, se centralizează pe un server, probele sunt secrete și nici unul dintre jurați nu cunoaște proveniența lor. Ce vom obține la final, rezultatele jurizării vor fi anunțate miercuri”, a mai spus Diana Pavelescu.

    jurizare pe tableta r

    Pe toată durata concursului, degustările sunt deschise pentru a se observa modalitatea de evalare și corectitudinea acesteia. La ediția din acest an, comisiile de jurizare sunt compuse din: Petre Badea, Mihai Baniță, Cristian Tudor, Florin Dănoaie, Rodica Părău, Georgel Costache, Delia Stătescu, Dorel Popa, Fernando Mihăilescu, Sorin Burnete, Marius Vasiu, Diana Pavelescu, Adriana Nămoloșanu, Elena Heroiu și Dorin Heroiu.

    Concursul de vinuri se desfășoară în avanpremiera Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de Aur” și înaintea celui mai important eveniment din calendarul viticol – culesul viilor. Competiția de vinuri este organizată de Asociația Degustătorilor Autorizați din România, Organizația Națională Interprofesională a Vinului și Consiliul Județean Alba.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte